Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς

Νέα εμπορική ευκαιρία για την Ευρώπη

Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς

Τη δυνατότητα να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας δίνουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη. Η απόφαση να αποσυρθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη μάχη των διαπραγματεύσεων με τις χώρες του Ειρηνικού ανήκει στον πρόεδρο της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φρόντισε να την κάνει άμεσα πράξη, από την πρώτη κιόλας ημέρα της θητείας του.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον έχει αναλωθεί στην προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης της υφιστάμενης Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) με τον Καναδά και το Μεξικό, δίνει στην ΕΕ την ευκαιρία να καταστεί κορυφαίος ρυθμιστής του σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αυτό, θα το καταφέρει μέσα από μια σειρά νέων εμπορικών συμφωνιών, οι οποίες διέπουν τον τρόπο αγοράς και πώλησης αγαθών και υπηρεσιών. Απουσία των ΗΠΑ, πολλές χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής βλέπουν με καλό μάτι την προοπτική σύναψης τέτοιων συμφωνιών.

Τον προσεχή Σεπτέμβρη τίθεται σε ισχύ η Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA), ενώ και η συνθήκη ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Η χώρα της Άπω Ανατολής στράφηκε στην ΕΕ μετά την υπαναχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Ειρηνικού (TPP). Η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να πλαισιώσει τις παραπάνω στρατηγικές συμφωνίες, ολοκληρώνοντας το ντιλ με το Μεξικό και την εμπορική ένωση κρατών της Νότιας Αμερικής (στη Mercosur ανήκουν η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ουρουγουάη και η Παραγουάη) και προσεγγίζοντας την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Μαλαισίας -άλλη μια χώρα που επηρεάστηκε από την κατάρρευση της TPP- και της Ινδονησίας.

Για αλλαγή σκηνικού κάνει λόγο η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ, η οποία, μέχρι και την εκλογή Τραμπ, δυσκολευόταν να πείσει το Τόκιο για τις παραμέτρους της μεταξύ τους συνθήκης. «Δεν θεωρώ ακριβώς ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήταν ένα δώρο για εμάς, αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλές χώρες έχουν αρχίσει να εξετάζουν περισσότερο τις εναλλακτικές γύρω τους», δήλωσε στο Reuters. «Άλλες χώρες αισθάνονται ότι πρέπει να αναζητήσουν νέους φίλους και άλλους συμμάχους, οπότε ναι, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για συνεργασία με την Ευρώπη».

Ύστερα από τα σφοδρά χτυπήματα της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και δευτερευόντως του Brexit, η κατάσταση για την ΕΕ δείχνει να ομαλοποιείται. Παραμένοντας ο μεγαλύτερος εμπορικός συνασπισμός παγκοσμίως, η ευρωπαϊκή κοινότητα είναι πολύ πιθανό να δει τη θέση και το γόητρό της να ενισχύονται σημαντικά στο άμεσο μέλλον, εφόσον εκμεταλλευθεί τα απανωτά πισωγυρίσματα της εσωστρεφούς νέας διοίκησης των ΗΠΑ.