Οι αγρότες της Γαλλίας και της Βρετανίας, μπροστά στις εκλογές

γράφει ο Νίκος Λάππας

Περιπλέκονται τα δεδομένα στη Γαλλία, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ενώ η θέση της Λεπέν για αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ οδηγούσε μεγάλο τμήμα των αγροτών και των πολιτών της υπαίθρου στα άλλα κόμματα και –κυρίως– στα κεντροδεξιά, οι θέσεις και η δυναμική που αναπτύσσει ο Μελανσόν φαίνεται να διεμβολίζει το αγροτικό ακροατήριο.

Η πρότασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κάποιες ευρωπαϊκές πολιτικές και για μετωπική σύγκρουση με την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά (CETA) κερδίζουν έδαφος.

Απέναντι, στη Βρετανία, με την προκήρυξη εκλογών για τις 8 Ιουνίου, οι εξελίξεις είναι ακόμη πιο ασαφείς. Η οργάνωση των αγροτών της Αγγλίας καλεί όλους τους υποψήφιους βουλευτές να πάρουν θέση σε μία δέσμη πολιτικών προτεραιοτήτων, που πρέπει να υλοποιηθούν πριν και μετά την έξοδο από την ΕΕ, δηλαδή το Brexit. Στην ίδια, περίπου, λογική, κινούνται και οι Ουαλοί, που καλούν την «κυβέρνηση του Λονδίνου» να πράξει ό, τι απαιτείται για να μην καταρρεύσει ο αγροτικός τομέας. Στον αντίποδα, βέβαια, βρίσκονται οι Σκωτσέζοι, οι οποίοι θεωρούν ότι «οι κίνδυνοι από το Brexit είναι ξεκάθαροι, ενώ τα οφέλη θολά και απροσδιόριστα».

Η σύγχυση επιτείνεται με τις άλλες, μικρότερης εμβέλειας, κλαδικές οργανώσεις. Οι χοιροτρόφοι, για παράδειγμα, που ψήφισαν στην πλειοψηφία τους Brexit, καλούν, τώρα, να ψηφιστούν όσοι διασφαλίσουν απρόσκοπτα είσοδο των προϊόντων τους στην αγορά της ΕΕ, προστασία από φθηνές εισαγωγές τρίτων χωρών και παραμονή των ξένων αγρεργατών στη χώρα.

Όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον!