Οι χώρες της ΕΕ συγχέουν τη γενετική βελτίωση με τη γενετική τροποποίηση

Οι χώρες της ΕΕ συγχέουν τη γενετική βελτίωση με τη γενετική τροποποίηση

Τη διαφορά μεταξύ των γενετικά τροποποιημένων φυτών και προϊόντων (GMO) και αυτών που έχουν υποστεί απλά γενετική βελτίωση προσπαθεί να επικοινωνήσει τον τελευταίο καιρό η ΕΕ. Αυτός ήταν και ο σκοπός της ευρωπαϊκής διάσκεψης κορυφής, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο σύγχρονες βιοτεχνολογίες και πιο υπεύθυνη και ασφαλή καινοτομία στην αγροτική παραγωγή.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ο ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού και Δημοκρατικού Κόμματος, Paolo De Castro, αναφέρθηκε στις νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών, λέγοντας πως «εάν οι τεχνικές αναπαραγωγής δεν συνεπάγονται αλλαγή γονιδιώματος από το ένα είδος στο άλλο, τα τρόφιμα που προκύπτουν από αυτές τις διεργασίες δεν έχουν καμία σχέση με τα γενετικά τροποποιημένα». Συμπλήρωσε, δε, πως η ΕΕ είναι η μόνη στον κόσμο που είναι «εχθρική» στις καινοτόμες τεχνικές αναπαραγωγής σε σχέση με τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα, την Αργεντινή και τη Βραζιλία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η άποψη του Ευρωπαίου επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ο οποίος στο πλαίσιο της σύσκεψης δήλωσε πως «είναι “ενοχλητικό” να βλέπει κανείς τις νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών να απομακρύνονται από τη σύγχρονη επιστήμη και κράτη-μέλη, όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Γαλλία, να αμφισβητούν ολοένα και περισσότερο τις αξιολογήσεις των οργανισμών της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (ECHA)». Επιβεβαίωσε, δε, τους συμμετέχοντες πως ο ίδιος, από εδώ και στο εξής, θα είναι ένας «ουδέτερος διαιτητής» εντός της ΕΕ (ώστε να είναι αποδεκτός και από τις δύο πλευρές –υπέρ ή κατά των νέων τεχνικών αναπαραγωγής)–, έτσι ώστε να μειωθεί η παραπληροφόρηση σχετικά με το θέμα.