Οι επιδοτήσεις της ΚΑΠ στο επίκεντρο της διάσκεψης του Κέντρου Ερευνών της ΕΕ

Οι επιδοτήσεις της ΚΑΠ στο επίκεντρο της διάσκεψης του Κέντρου Ερευνών της ΕΕ

Την προηγούμενη εβδομάδα, διεξήχθη στη Λισαβόνα η 22η Διάσκεψη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Center) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την παρακολούθηση των αγροτικών πόρων (Monitoring Agricultural Resources), την αξιοποίηση της διαστημικής τεχνολογίας στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Αγροτικού Ελέγχου (IACS) και την αποτελεσματική διαχείριση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Συμμετείχαν εκπρόσωποι των Εθνικών Οργανισμών Πληρωμών, της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG AGRI), της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), καθώς και εταιρειών του ιδιωτικού τομέα, που παρέχουν υπηρεσίες στον αγροτικό τομέα και στον τομέα της παρατήρησης της Γης (Earth observation).

Το στίγμα της Διάσκεψης δόθηκε από τον Pierre Bascou, της Δ/νσης D του DG AGRI, η οποία είναι αρμόδια για τις άμεσες ενισχύσεις και την παρακολούθηση της εφαρμογής τους. Ο κ. Bascou αναφέρθηκε στις προκλήσεις της μελλοντικής ΚΑΠ, τονίζοντας ότι πρέπει να εστιάσουμε στη φάρμα (Farm-Level Focus) και σε ζητήματα που σχετίζονται με την απόδοση (της φάρμας) και όχι με τη συμμόρφωση (From compliance to performance).

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε και ο Arie Van Der Greft από το DG AGRI D3, στο τέλος της Διάσκεψης, τονίζοντας ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για προτάσεις και ιδέες, οι οποίες οδηγούν στον εκσυγχρονισμό και στην απλοποίηση της ΚΑΠ. Ζητούμενο είναι, συνέχισε, «η μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων και των ελέγχων, η βελτίωση των εργαλείων παρακολούθησης της αγροτικής πολιτικής και η προώθηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση, όπως αυτοί έχουν τεθεί από τον πρόεδρο Juncker. Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, είδαμε ότι υπάρχουν καινοτόμες προτάσεις που αξιοποιούν την τεχνολογία και τη γνώση. Είμαστε ανοιχτοί σε αυτές και στηριζόμαστε σε εσάς».

Μία από τις παρουσιάσεις που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω κριτήρια, ήρθε από την Ελλάδα, και συγκεκριμένα από τις εταιρείες GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ AE και NEUROPUBLIC AE. Η προσέγγιση των δύο εταιρειών διαφοροποιείται τόσο τεχνολογικά όσο και επιχειρησιακά, καθώς εστιάζει στον ρόλο του παραγωγού και συνδέει τη διαδικασία των επιδοτήσεων με την ευφυή γεωργία.

Δημήτρης Καπνιάς, Διευθυντής Επιδοτήσεων της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
Δημήτρης Καπνιάς, Διευθυντής Επιδοτήσεων της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Όπως ανάφερε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο διευθυντής Επιδοτήσεων της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ AE, Δημήτρης Καπνιάς, και υπεύθυνος του έργου ΟΣΔΕ, «θεωρούμε ότι η επιχειρησιακή εφαρμογή της πρότασής μας θα διευκολύνει τόσο τη διαδικασία συλλογής των δηλώσεων, όσο και τη διενέργεια των ελέγχων από τους Οργανισμούς Πληρωμών. Η προσέγγισή μας οδηγεί σε απλοποίηση των διαδικασιών, σε μείωση των σφαλμάτων και προωθεί την τεχνολογική διασύνδεση του IACS (ΟΣΔΕ) με άλλες αγροδιατροφικές πλατφόρμες, όπως αυτή της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, οι οποίες περιέχουν αξιόπιστα ψηφιακά δεδομένα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Η επέκταση αυτή λαμβάνει υπόψη τις διαστάσεις της μελλοντικής ΚΑΠ και ενισχύει τον ρόλο του IACS σε ζητήματα παρακολούθησης της αγροτικής πολιτικής, διότι επιτρέπει τη συναξιολόγηση στοιχείων που περιγράφουν την παραγωγική διαδικασία. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη υπηρεσιών, που υποστηρίζουν τον παραγωγό κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων είτε αυτές αφορούν την παραγωγική διαδικασία, όπως η ευφυής γεωργία, είτε την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων που σχετίζονται με την ΚΑΠ».

Η διασύνδεση της ευφυούς γεωργίας με τη διαδικασία των επιδοτήσεων αναλύθηκε τεχνολογικά και από τον διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης της NEUROPPUBLIC AE, Παναγιώτη Ηλία, ο οποίος δήλωσε ότι «η εταιρεία μας συμμετέχει σε έργα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και είναι ενεργό μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εταιρειών Τηλεπισκόπησης. Αναπτύσσουμε cloud υπηρεσίες, οι οποίες συνδυάζουν δορυφορικά δεδομένα με τεχνολογίες επεξεργασίας εικόνας, τεχνητής νοημοσύνης και χωρικής ανάλυσης.

diastimiki-texnologia-agrotikos-tomeas

Η μεθοδολογία που εφαρμόζουμε επιτρέπει τη διαχρονική παρακολούθηση των αγροτεμαχίων και την αυτοματοποιημένη απόδοση ιδιοτήτων που περιγράφουν τη διαχρονική κατάσταση της καλλιέργειας. Σήμερα, μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα εργασιών, αλλά και τις προτάσεις μας σε σχέση με τη δυνατότητα αξιοποίησης των δορυφορικών εικόνων Sentinel για την υποστήριξη της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων, αλλά και για την αυτοματοποίηση της διαδικασίας διασταυρωτικών ελέγχων.

Η υποδομή που έχουμε αναπτύξει μπορεί να υποστηρίξει τον παραγωγό κατά την υποβολή της δήλωσης, διότι το σύστημα εκτιμά το είδος της καλλιέργειας ανά αγροτεμάχιο σε πραγματικό χρόνο και δίνει πληροφορία για τις μεταβολές της βλάστησης σε όλη την καλλιεργητική περίοδο».

Ήταν σαφές, λοιπόν, ότι βρισκόμαστε σε ένα ορόσημο σε σχέση με τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ και την αποτελεσματική διαχείρισή τους. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται η πρώτη κορύφωση το ερχόμενο καλοκαίρι. Το θετικό είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις στη χώρα μας, οι οποίες συμμετέχουν και στηρίζουν ενεργά τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία, με τεχνογνωσία και προτάσεις, οι οποίες αξιοποιούν την ευρωπαϊκή διαστημική τεχνολογία στον αγροτικό τομέα, δημιουργούν προστιθέμενη αξία και υποστηρίζουν ουσιαστικά τον παραγωγό σε όλες τις δραστηριότητές του.