Οι επιστήµονες και τα κέρδη

γράφει η Τάνια Γεωργιοπούλου

Εκατό νομπελίστες ζητούν από τις κυβερνήσεις, με δημόσια επιστολή τους, να απορρίψουν όσα λέει η Greenpeace για τα μεταλλαγμένα και να τα δεχτούν με λίγα λόγια, 100 νομπελίστες αποφάσισαν να πάρουν πολιτική θέση υπέρ των εταιρειών που παράγουν τα Γενετικά Τροποποιημένα Προϊόντα και κατά της Greenpeace.

Greenpeace-genetika-tropopoiimena-trofima

Γιατί αυτό ακριβώς κάνουν όταν αναφέρουν ότι η μεταλλαγμένη ποικιλία ρυζιού, το λεγόμενο «Χρυσό Ρύζι» που έχει εμπλουτιστεί με βιταμίνη Α, πρέπει να επιτραπεί για να σωθούν από την έλλειψη τροφής 250 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, το 40% των οποίων είναι παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες υποφέρουν από υποσιτισμό, γιατί οι αναπτυγμένες χώρες εκμεταλλεύονται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους. Οι βιομηχανίες των αναπτυγμένων χωρών, οι οποίες έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια για να αναπτύξουν την τεχνολογία των Γενετικά Τροποποιημένων Προϊόντων και φυσικά θέλουν να βγάλουν κέρδος από την «ανακάλυψή» τους, ποντάρουν στην ανάγκη για επιβίωση των ανθρώπων που υποσιτίζονται. Ξοδεύονται, λοιπόν, εκατομμύρια για να φτιαχτεί «Χρυσό Ρύζι», το οποίο στη συνέχεια θα πουληθεί σε αυτούς που πεινάνε, αντί να τους δοθεί η δυνατότητα μιας ισορροπημένης διατροφής.

Φυσικά, γνωρίζω ότι «έτσι λειτουργεί ο κόσμος» και ότι οι εταιρείες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Όμως, η δημόσια πολιτική θέση των επιστημόνων, που, έστω τυπικά, οφείλουν να είναι ουδέτεροι απέναντι σε επιστημονικές ανακαλύψεις, με τρομάζει. Ακόμα περισσότερο, όταν ζητούν να αφήσουμε το συναίσθημα κατά μέρος…