Οι «ετικέτες άσκησης» οδηγός αλλαγής διατροφικών επιλογών

Τι διαπίστωσε έρευνα του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ

Οι «ετικέτες άσκησης» οδηγός αλλαγής διατροφικών επιλογών
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Αν σας έλεγαν πως για να κάψετε τις θερμίδες από ένα τρόφιμο που καταναλώσατε χρειάζεται 1 ώρα και 22 λεπτά περπάτημα, θα το καταναλώνατε; Αυτή ακριβώς τη διαπίστωση προσπάθησε να κάνει το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ σε έρευνα που πραγματοποίησε σε καταναλωτές, τοποθετώντας στις ετικέτες τροφίμων σύμβολα άσκησης.

Σύμφωνα με την έρευνα οι καταναλωτές επέλεξαν τρόφιμα που απαιτούσαν λιγότερη σωματική άσκηση. Οι επιστήμονες ανέφεραν πως οι συσκευασίες των τροφίμων όπου στις ετικέτες τους αναφέρουν πόση ώρα άσκησης χρειάζεται κανείς για να κάψει τις θερμίδες που κατανάλωσε από το συγκεκριμένο προϊόν είναι πιο αποτελεσματικές για τους καταναλωτές από ότι οι διατροφικές κατευθύνσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να ταυτίσουν τις ετικέτες άσκησης με την πραγματική ζωή.

-Διαφήμιση-

Η φιλανθρωπική οργάνωση Royal Society For Public Health (RSPH), στο Ηνωμένο Βασίλειο, τάσσεται υπέρ των ετικετών άσκησης και μέσω εκστρατείας πρότεινε την τοποθέτησή τους στις ετικέτες των τροφίμων. Η οργάνωση θεωρεί πως αυτός είναι ένας τρόπος να μειωθούν τα ποσοστά παχυσαρκίας και οι άνθρωποι να ακολουθήσουν υγιεινότερες επιλογές.

Αν οι καταναλωτές έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των θερμίδων που εμπεριέχονται, θα επιλέξουν πιο προσεκτικά τα τρόφιμα που θα αγοράσουν. Επίσης, αναφέρουν πως οι ετικέτες μπορούν να στοχεύσουν τα ανθυγιεινά τρόφιμα με σκοπό να επηρεάσουν θετικά τη διατροφική συμπεριφορά των καταναλωτών, αλλά και να υπενθυμίσουν στους πολίτες τη σημασία της άσκησης. Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί πως ενισχύει την αυτοεκτίμηση, τη διάθεση, την ποιότητα του ύπνου, τη βελτίωση των επιπέδων ενέργειας και τη μείωση του στρες, της κατάθλιψης, της άνοιας και της νόσου του Alzheimer.

Η οργάνωση έχει ήδη φτιάξει έναν ενδεικτικό κατάλογο με διάφορα τρόφιμα, τις θερμίδες που περιέχονται και την ώρα γυμναστικής που χρειάζεται κάποιος για να τις κάψει. Για ένα αναψυκτικό που περιέχει 138 θερμίδες, χρειάζονται 26 λεπτά περπάτημα. Ένα σάντουιτς με κοτόπουλο και μπέικον που περιέχει 445 θερμίδες απαιτεί 1 ώρα και 22 λεπτά περπάτημα, ενώ για το 1/4 μιας πίτσας χρειάζεται μία ώρα και 23 λεπτά για να καούν οι 449 θερμίδες που περιέχονται.

-Διαφήμιση-
Delegate