Οι «φρόνιμες απόψεις» της κλιματικής αλλαγής

Τρία ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή απασχόλησαν τη διεθνή κοινή γνώμη την εβδομάδα που φεύγει.

WWF: Η Ελλάδα κάνει πολύ λιγότερα από αυτά που της αναλογούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγήςΠρώτον, η αποκάλυψη από την αγγλική εφημερίδα Guardian των οδηγιών του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας προς τα στελέχη του να μη χρησιμοποιούν τον όρο «κλιματική αλλαγή», αλλά «ακραίος καιρός», καθώς και η αντικατάσταση του όρου «μείωση αερίων θερμοκηπίου» με την «ανάγκη δημιουργίας οργανικής ύλης του εδάφους».

Το δεύτερο θέμα ήταν η δημοσιοποίηση των μετρήσεων της μόλυνσης του Κόλπου του Μεξικού, όπου 23.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν πλέον μετατραπεί σε «νεκρή ζώνη» χωρίς την ύπαρξη ζωής.

Το τρίτο ήταν η αποκάλυψη απόρρητης κυβερνητικής έκθεσης από τους Τimes της Ν. Υόρκης ότι οι ανθρώπινες ενέργειες βρίσκονται στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής και των πιο θερμών ετών των τελευταίων 1.500 ετών.

Αν τα παραπάνω συνδυαστούν με την εμμονή του προέδρου Τραμπ ότι η «κλιματική αλλαγή» είναι μία απάτη και φάρσα που διαπράττεται από τους Κινέζους και άλλες δυνάμεις εις βάρος των ΗΠΑ, ή ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποχωρήσουν από τη Διεθνή Συμφωνία του Παρισιού, η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Γεωργίας, ότι «τις πράξεις μας καθοδηγούν οι φρόνιμες απόψεις της επιστήμης και όχι ο υποκειμενισμός κάποιων», προκαλεί βαθιές ανησυχίες. Πολύ περισσότερες από τη συζήτηση που άνοιξε στις ΗΠΑ για σοβαρά κρούσματα λογοκρισίας στη διακυβέρνηση της χώρας.