Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και το αγροδιατροφικό

γράφει ο Νίκος Λάππας

-Διαφήμιση-
Delegate

Σε λίγες ημέρες διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και, όπως δήλωσε η Εθνική Ένωση Ψυχιάτρων, η διαδικασία προκαλεί έντονο στρες στους μισούς πολίτες της χώρας.

proeklogikes-ekloges-ipa

Ενδιαφέρον όμως και αβεβαιότητα προκαλεί και στον αγροδιατροφικό τομέα. Ζητήματα όπως η φορολόγηση μεταβίβασης γης, η διαχείριση υδάτων, η ύπαρξη επαρκούς εργατικού δυναμικού, η πτώση των τιμών ιδιαίτερα στα γαλακτοκομικά, το Ταμείο χρηματοδότησης της Αντιμετώπισης Καταστροφών και, τελικά, ο χαρακτήρας της Αναθεώρησης του Farm Bill, δηλαδή κάτι αντίστοιχου με τη δική μας ΚΑΠ, βρίσκονται στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Και αν τα παραπάνω αφορούν το εσωτερικό ακροατήριο των ΗΠΑ, υπάρχουν τρία ζητήματα που αφορούν τους πάντες.

-Διαφήμιση-
Delegate

Το πρώτο αφορά το περιβάλλον και εάν ο νέος πρόεδρος αποδεχθεί την πρόσφατη παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. Και ενώ η Χίλαρι Κλίντον δηλώνει ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία, ο Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει τη ρητορική ότι η κλιματική αλλαγή δεν οφείλεται σε ανθρώπινες ενέργειες και λάθη, αλλά αποτελεί φυσικό φαινόμενο. Δηλαδή, τη ρητορική συντηρητικών κύκλων των τελευταίων πολλών ετών.

Το δεύτερο αφορά τις διεθνείς συμφωνίες εμπορίου. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι τόσο επιθετικός προς αυτές (λειτουργία NAFTA, Συμφωνία Ειρηνικού, Διατλαντική με Ευρώπη), με θέσεις όπως «μας κλέβουν τις επιχειρήσεις, την εργασία και τον πλούτο μας», που έχει αναγκάσει τη Χίλαρι Κλίντον να δηλώσει ότι θα επανεξετάσει το περιεχόμενο όσων δεν έχουν υπογραφεί, δηλαδή της ΤΡΡ, αλλά και της ΤΤΙΡ με την Ευρώπη.

Το τρίτο αφορά την ασφάλεια τροφίμων και τα μεταλλαγμένα. Εδώ η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι μικρή και έγκειται μόνο στο εάν πρέπει να υπάρξει υποχρεωτική σήμανση στα προϊόντα αυτά. Και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά. Για παράδειγμα, δύο από τα ονόματα των υποψήφιων αντιπροέδρων που εξέτασε η Κλίντον ήταν του προέδρου της Coca-Cola και των Starbucks, που κάθε άλλο παρά αντιμάχονται τα προϊόντα αυτά.