Οι προτεραιότητες των ΗΠΑ για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

Οι προτεραιότητες των ΗΠΑ για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Μπορεί ο Ντ. Τραμπ να βρίσκεται ήδη στην Προεδρία για τρεις μήνες, όμως ο Σ. Πέρντιου ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού Γεωργίας μόλις την περασμένη Δευτέρα.

Η θέση αυτή, σε αντίθεση με ό,τι συχνά πιστεύεται, είναι ιδιαίτερα υψηλά στην ιεραρχία της αμερικανικής κυβέρνησης. Μόνο στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου απασχολούνται 100 χιλιάδες εργαζόμενοι, με ιδιαίτερα σημαντικό έργο στις εξαγωγικές επιδόσεις, τη διάδοση τεχνολογιών, την εκπαίδευση κ.λπ. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνεται το στελεχιακό δυναμικό των τοπικών Πολιτειακών κρατικών δομών.

-Διαφήμιση-

Οι πρώτες κινήσεις του νέου υπουργού δείχνουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ αναμένεται να ισχυροποιήσει τη θέση του αγροτικού τομέα ακόμη περισσότερο. Όπως τονίζουν τα αμερικάνικα μέσα, μετά την ορκωμοσία του, ο Πέρντιου επισκέφτηκε, μαζί με μία ομάδα 14 αγροτών, επιχειρηματιών της αγροδιατροφής και στελεχών των Περιφερειών, τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Μπορεί αυτά να ήταν σε μεγάλο βαθμό σκηνοθετημένα και να θυμίζουν παρόμοιες κινήσεις της εποχής Ρέηγκαν, όμως η συνέχεια έχει ενδιαφέρον.

Με Προεδρικό Διάταγμα, συστήθηκε ειδική επιτροπή (Task Force), όπου συμμετέχουν 21 ανώτατα κυβερνητικά και κρατικά στελέχη επιπέδου γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών, με στόχο την εκπόνηση ενός πλαισίου «Για την Ευημερία του Αγροτικού Τομέα και της Υπαίθρου».

Το πλαίσιο, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 180 ημερών, θα πρέπει να προσδιορίσει όλα εκείνα τα μέτρα πολιτικής που θα στοχεύσουν πρώτον στην άρση των εμποδίων της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και της υπαίθρου, δεύτερον στη μέγιστη δυνατή αύξηση της απασχόλησης, τρίτον στη βελτίωση των υποδομών και τέταρτον στη μέγιστη δυνατή διάδοση των τεχνολογικών καινοτομιών.

-Διαφήμιση-
Delegate