Οι… σερραίες που κερδίζουν το στοίχημα

Τα ιχθυοτροφεία πέστροφας αποτελούν σημαντική παραγωγική και τουριστική δραστηριότητα στον Νομό Σερρών

Η ιχθυοκαλλιέργεια πέστροφας στο Νομό Σερρών
-Διαφήμιση-
Delegate

Μια σημαντική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Nομού Σερρών, που δίνει πνοή στην τοπική ανάπτυξη και στον τουρισμό, είναι η ιχθυοκαλλιέργεια πέστροφας.

Η τουριστική ανάπτυξη στο τρίγωνο της λίμνης Κερκίνης, Αγκίστρου και Άνω Ποροίων, βοήθησε την περιοχή να επεκταθεί και να προσελκύσει ακόμη περισσότερους τουρίστες, από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό, οι οποίοι έρχονται, μεταξύ άλλων, για να ενημερωθούν, να δουν και μετέπειτα να απολαύσουν πέστροφα καλλιεργημένη.

Στα Άνω Πορόια, περιοχή με αστικό και εμπορικό παρελθόν, η παράδοση της ιχθυοκαλλιέργειας ξεκινά εδώ και πολλά χρόνια. Ο Γιώργος Θεοδωρακέλης, ιδιοκτήτης μιας οικογενειακής επιχείρησης ιχθυοτροφείου πέστροφας, ανατρέχει στο παρελθόν, τότε που ο πατέρας του, μετανάστης στη Γερμανία, αποφάσισε να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του και να ασχοληθεί με την πεστροφοκαλλιέργεια. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ», «το εγχείρημα ήταν δύσκολο και σχετικά άγνωστο για τις μεθόδους και τους τρόπους που έπρεπε να γίνει η συγκεκριμένη καλλιέργεια». Παρά τις αντιξοότητες, κατάφεραν να λειτουργήσουν το ιχθυοτροφείο το 1981 και, παράλληλα, να δημιουργήσουν μια παραδοσιακή ταβέρνα. «Το ίδιο δύσκολο ήταν να πειστούν τότε και οι καταναλωτές να δοκιμάσουν τη γεύση του ψαριού», όπως λέει ο κ. Θεοδωρακέλης.

Το ιχθυοτροφείο είναι μια μικρή μονάδα που καλύπτει τις εσωτερικές ανάγκες τις επιχείρησης. Είναι από τις ελάχιστες που υπάρχουν στην Κεντρική Μακεδονία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η μονάδα εκτροφής και μεταποίησης που λειτουργεί στο Άγκιστρο. Η ΠΕΚΑΜ ΑΕ λειτουργεί εδώ και 35 χρόνια. Εκτός από το ιχθυοτροφείο και την ταβέρνα, γίνεται παράλληλα και τυποποίηση των ψαριών που διατίθενται στην εσωτερική αγορά ως καπνιστά.

Γ. Τάσσης: Παραγωγή πέστροφας ΣέρρεςΗ ετήσια παραγωγή πέστροφας, τονίζει ο κ. Γ. Τάσσης, είναι 80-90 τόνοι, όμως, με το νέο επενδυτικό σχέδιο που έχουμε κάνει με το υπηρεσιακό πρόγραμμα αλιείας, η παραγωγή σχεδόν θα διπλασιαστεί, καθώς λάβαμε έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τουλάχιστον 150 τόνους ετησίως. «Η παραγωγή της ΠΕΚΑΜ, πιστοποιημένης με ISO 2000, είναι σήμερα όλη καλυμμένη», συμπληρώνει ο κ. Τάσσης. Αυτό που κάνει τις ιχθυοκαλλιέργειες της περιοχής να ξεχωρίζουν είναι η ποιότητα των ψαριών, που ενισχύεται από τις πηγές του όρους Άγκιστρο, αλλά και τα νερά του όρους Μπέλες. Εκτός από τον εμπλουτισμό σε θρεπτικά στοιχεία και οξυγόνο, η ανώτερης ποιότητας τροφή που δίνεται στα ψάρια τα καθιστούν τα πλέον ανταγωνιστικά στη συγκεκριμένη αγορά.