Ενημέρωση για την οικοτεχνία από την Περιφέρεια Στερεάς

Ουσιαστικός ο ρόλος της οικοτεχνίας στη βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών

Πως να φτιάξετε μια μικρή μονάδα παραγωγής μαρμελάδας
Ευκαιρίες σε ΠΑΑ και Αναπτυξιακό

Ενδιαφέρον για την εφαρμογή της οικοτεχνίας στην Περιφέρεια Στερεάς δείχνουν τα στελέχη της αγροτικής οικονομίας. Με πρόσφατο έγγραφο προς τις κατά τόπους ΔΑΟΚ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας γνωστοποιεί τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης των αγροτών στο Κεντρικό Μητρώο Οικοτεχνίας.

Σύμφωνα με τον γεωπόνο Γιάννη Ζαρμπούτη της ΔΑΟΚ Φθιώτιδας, η απόφαση δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές: «Γίνεται ενημέρωση, από την πλευρά μας, για την εφαρμογή αυτής της διάταξης. Η απόφαση αυτή ανοίγει έναν νέο δρόμο για την ανάπτυξη της υπαίθρου και τη δυνατότητα των αγροτών να δώσουν προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα τους. Όπως είναι γνωστό, αφορά τους κατ’ επάγγελμα αγρότες που μπορούν να δραστηριοποιηθούν στη μεταποίηση και στην εμπορία χωρίς να αλλάξουν την επαγγελματική τους ιδιότητα. Γενικότερα, υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των αγροτών και, κυρίως, νέων ανθρώπων να επενδύσουν σ’ αυτόν τον τομέα, διότι δεν απαιτεί μεγάλες εγκαταστάσεις και αποθηκευτικούς χώρους».

Απροετοίμαστοι οι αγρότες

Στο ερώτημα της εφημερίδας, σχετικά με το αν οι αγρότες είναι έτοιμοι για αυτήν τη νέα εξέλιξη στον τομέα της αγροτικής οικονομίας, η απάντηση του κ. Ζαρμπούτη ήταν αρνητική:

«Δυστυχώς, οι αγρότες δεν είναι ενήμεροι γι’ αυτόν τον τομέα, ο οποίος απαιτεί σύγχρονους κανόνες υγιεινής και ένα μεγάλο ποσοστό των ενδιαφερομένων στερείται αυτές τις υποδομές και τις γνώσεις. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και η αδυναμία χρηματοδότησης από τις τράπεζες αποτελούν τροχοπέδη στην πορεία του θεσμού. Η μόνη δυνατότητα χρηματοδότησης που υπάρχει δίδεται μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Γενικότερα, όμως, σε σχέση με τις αγροτικές βιοτεχνίες και βιομηχανίες, οι γραφειοκρατικές απαιτήσεις είναι μικρότερες και το κόστος επένδυσης είναι χαμηλότερο, απλώς η δράση περιορίζεται στα στενά όρια των προϊόντων που παράγει ο ίδιος ο παραγωγός. Οι ποσότητες των τελικών προϊόντων υπολογίζονται με βάση την παραγωγή από τις ζωικές ή φυτικές εκμεταλλεύσεις του παραγωγού του πρωτογενούς προϊόντος και αποτελεί το κύριο πρωταρχικό συστατικό της μεταποίησης και αντιστοιχεί στο 50% του τελικού τρόφιμου».

Κλείνοντας, ο κ. Ζαρμπούτης δήλωσε ότι ο τόπος έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά στην υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών: «Η δυνατότητα της μεταποίησης των προϊόντων από τους ίδιους τους αγρότες έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια, όπως και σε άλλες χώρες. Οι δράσεις αυτές μπορούν να συνδυαστούν με τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα για να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα».

Η οικοτεχνία μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του εισοδήματος των αγροτών και να ανοίξει νέους δρόμους για τοπικά προϊόντα που μέχρι σήμερα είναι άγνωστα. Για να είναι, όμως, αποτελεσματική η δράση, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής για τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών. Σημαντικά εργαλεία για την καλύτερη αξιοποίηση των προϊόντων μέσα από τη μεταποίηση και την εμπορία των προϊόντων τους είναι η γνώση και η εκπαίδευση των αγροτών.