Οξυμένα τα προβλήματα των ορυζοπαραγωγών της Ανθήλης

Δυσκολεύουν την καλλιέργεια οι κανονισμοί της ΚΑΠ

Οξυμένα τα προβλήματα των ορυζοπαραγωγών της Ανθήλης

Την πρόθεσή τους να αναδείξουν τα χρόνια προβλήματά τους και ειδικά αυτό του ρυζιού εξέφρασαν οι αγρότες της Ανθήλης. «Το ποτήρι ξεχείλισε», όπως λένε οι ίδιοι, «οι πολιτικές έτσι όπως υλοποιούνται οδηγούν τα προϊόντα μας στους εμπόρους έναντι πινακίου φακής και εμάς σε αδυναμία περαιτέρω καλλιέργειας και επιβίωσης».

Η «ΥΧ» επικοινώνησε με το μέλος του Ενωτικού Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανθήλης – Λαμίας, Βαγγέλη Τσολίσο, ο οποίος μετέφερε την εικόνα της κατάστασης: «Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό της ΚΑΠ, οι αγρότες παραγωγοί ρυζιού μπορούν να εισπράττουν συνδεδεμένη ενίσχυση, την κατανομή της οποίας κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με βάση την καλλιεργηθείσα έκταση του συγκεκριμένου αγροτικού προϊόντος. Για την περίοδο 2015 – 2016, μέρος των ορυζοπαραγωγών της Ανθήλης δεν εισέπραξε το ποσό που αντιστοιχούσε στη συνδεδεμένη ενίσχυση, χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Για τους ορυζοπαραγωγούς της Ανθήλης, ενδεχομένως και άλλων περιοχών, το γεγονός αυτό οφείλεται στην καθυστέρηση απόδοσης τιμολογίων αγοράς από συγκεκριμένο έμπορο, με αποτέλεσμα το σύστημα μηχανογράφησης του υπουργείου να “κλείσει” και, ως εκ τούτου, να μη φαίνονται ως δικαιούχοι συγκεκριμένοι αγρότες παραγωγοί».

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τους αγρότες είναι και αυτό της απαγόρευσης της καύσης της καλαμιάς, ως συμβατικής υποχρέωσης των παραγωγών στους κανονισμούς της ΕΕ.

Εστιάζοντας στα αποτελέσματα αυτής της νέας πρακτικής, ο κ. Τσολίσος δήλωσε: «Ο κάμπος της Ανθήλης έχει κηρυχτεί Νatura, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η καύση των καλαμιών του ρυζιού μετά τον θερισμό τους. Αυτό έχει ως επακόλουθο να μην καταστρέφονται και οι σπόροι των εναπομεινάντων ζιζανίων. Την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, οι αγρότες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν μεγαλύτερες ποσότητες ζιζανιοκτόνων δηλητηρίων, φυσικά με ό,τι αυτά επιφέρουν στο προστατευόμενο οικοσύστημα. Παράλληλα, το κόστος παραγωγής αυξάνεται, σε μια περίοδο που η επιβίωση των αγροτών κινείται σε οριακά επίπεδα. Ο μηχανικός τρόπος καταστροφής των καλαμιών του ρυζιού, που είναι μια άλλη πρακτική, δεν είναι αποδοτικός και απαιτεί επιπλέον έξοδα (αγορά εξειδικευμένων μηχανημάτων, πετρέλαιο), που ο μέσος αγρότης αδυνατεί να καλύψει.
Εάν δεν δοθεί η κατ’ εξαίρεση άδεια στους ορυζοπαραγωγούς της Ανθήλης, πολλά χωράφια δεν θα καλλιεργηθούν ή δεν θα γίνει σωστά η επεξεργασία τους, με αποτέλεσμα τη μειωμένη απόδοσή τους τη νέα χρονιά».

Οι αγρότες ζήτησαν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Στερεάς για τις 29 Νοεμβρίου 2016, με σκοπό να εξευρεθούν λύσεις για τα προβλήματα αυτά, αλλά και για να εκθέσουν τα γενικότερα ζητήματα που τους απασχολούν.