Η καθυστέρηση στη δακοκτονία φέρνει τα πάνω κάτω

Τη μεγάλη τους ανησυχία για την εξέλιξη της φετινής ελαιοκομικής χρονιάς εκφράζουν στην «ΥΧ» παραγωγοί και εκπρόσωποι των ελαιοκομικών περιφερειών.

dakos-se-dentro
  •  Κίνδυνος για κατάρρευση της παραγωγής, αφού το καταστροφικό έντομο αλωνίζει στις ελαιοπαραγωγές περιοχές και η δακοκτονία αποτελεί είδος πολυτελείας
  •  Υπάρχουν περιοχές όπου οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ αυτό έπρεπε να είχε συμβεί στις αρχές Ιουλίου!
  •  Η εξαίρεση από τη δακοκτονία περιοχών με χαμηλή παραγωγή δημιουργεί εστίες αναπαραγωγής του δάκου για τον επόμενο χρόνο!

Τη μεγάλη τους ανησυχία για την εξέλιξη της φετινής ελαιοκομικής χρονιάς εκφράζουν στην «ΥΧ» παραγωγοί και εκπρόσωποι των ελαιοκομικών περιφερειών. Τόσο οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην εφαρμογή των προγραμμάτων δακοκτονίας, όσο και οι ζημιές από τον καύσωνα σε ελαιώνες ανά τη χώρα, αναμένεται να αφήσουν τα σημάδια τους στην ελληνική παραγωγή, που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα στην Κρήτη, σύμφωνα με όσα μας έκαναν γνωστά από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), εκφράζονται φόβοι για τεράστιες απώλειες, που αγγίζουν το ¼ του συνολικού κύκλου εργασιών στην τοπική οικονομία, λόγω της μειωμένης ελαιοπαραγωγής (δηλαδή 75 εκατ. ευρώ), αφού στις ζημιές που προκάλεσαν οι υψηλές θερμοκρασίες της περασμένης άνοιξης στα ελαιόδεντρα του νησιού έρχονται να προστεθούν τώρα και οι ασθένειες από το δάκο. Σημαντική έξαρση των δακοπληθυσμών καταγράφεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», και στην Ηλεία, όπου απειλείται σοβαρά ο ελαιόκαρπος και κατ’ επέκαση η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.

Όπως όλα δείχνουν, ο κίνδυνος προσβολής από τον δάκο είναι σοβαρότερος απ’ ό,τι σε άλλες χρονιές, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εμφάνισή του. Η διαδικασία της δακοκτονίας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ΔΑΟΚ Ηλείας, γίνεται με σημαντικές δυσκολίες, ενώ η υποστήριξή της από πιστώσεις και προσωπικό κρίνεται τελείως ανεπαρκής.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης του ΔΣ του Συνδέσμου, «οι ζημιές από τους καύσωνες εκτιμώνται στο 25% – 30% της μέσης παραγωγής του νησιού και αποτιμώνται σε μια μείωση της τάξεως των 25.000 τόνων ελαιόλαδου, αξίας περίπου 75 εκατ. ευρώ. Πρέπει επιτέλους να δοθεί κάποια ριζική λύση στο πρόβλημα της δακοκτονίας. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούνται είχαν και φέτος ως αποτέλεσμα μια τεράστια και επικίνδυνη καθυστέρηση. Είμαστε στις αρχές Αυγούστου και, δυστυχώς, βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη διαδικασίες διεθνών διαγωνισμών για την ανάδειξη εργολάβων δακοκτονίας!

Όλοι, όμως, γνωρίζουν ότι για να έχουν αποτέλεσμα, οι ψεκασμοί πρέπει να αρχίζουν από τον Ιούνιο! Έτσι, το “θηρίο” της γραφειοκρατίας αποδεικνύεται πολύ ισχυρότερο από την πολιτική βούληση». Ο ΣΕΔΗΚ ζητά την απλοποίηση των διαδικασιών με τη σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων (διάρκειας 2-3 ετών) με τους αναδόχους, ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο, ώστε η δακοκτονία να εφαρμόζεται στην ώρα της κάθε χρόνο. Παράλληλα, ζητά να μην εξαιρούνται της δακοκτονίας οι περιοχές με χαμηλή παραγωγή, αφού όλοι γνωρίζουν ότι αυτές αποτελούν εστίες αναπαραγωγής του δάκου για τον επόμενο χρόνο.

Άγονοι διαγωνισμοί

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από το ρεπορτάζ της «ΥΧ» και σε πολλές περιοχές της Ηλείας οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται να καταπολεμήσουν τον δάκο μόνοι τους, καλύπτοντας οι ίδιοι τις δαπάνες και με δικά τους μέσα, αφού δεν έχουν αναδειχθεί μειοδότες εργολάβοι δολωματικών ψεκασμών. Από τις 14 περιοχές της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, μόνο σε 6 τομείς έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός. Σε επτά περιοχές δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον κανένας εργολάβος, ενώ σε έναν ακόμα τομέα, ο εργολάβος που δήλωσε συμμετοχή δεν κατέθεσε τελικά τα σχετικά δικαιολογητικά.

Η αδυναμία κατακύρωσης των εργολαβιών για τη δακοκτονία σε πολλές περιοχές της Ηλείας αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα της όλης διαδικασίας και την ανάγκη αλλαγής της για την ουσιαστική προστασία της παραγωγής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, η καταπολέμηση του δάκου χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη. Παράλληλα, τονίζεται ότι στους ελαιοκομικούς τομείς / τοπικές κοινότητες που δεν έχει ακόμη αναδειχθεί εργολάβος ψεκασμών, καλούνται οι ελαιοπαραγωγοί να βρίσκονται σε εγρήγορση, μεριμνώντας οι ίδιοι για την προστασία της ελαιοπαραγωγής τους από τον δάκο, όπου αυτό απαιτείται.

  • Ρεπορτάζ: Χρήστος Διαμαντόπουλος, Κυριάκος Λάμπρου, Μαρία Αμπατζή, Κάλια Πετσαλάκη, Νικολέτα Τζώρτζη

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί