Όλγα Παπανδρέου: Ο αγρότης θα πρέπει να στραφεί στην Έξυπνη Γεωργία

Εργαζόμενη ως ειδικός πωλήσεων (Product Sales Specialist) στη John Deere International GmbH, με έδρα την Ελβετία, η Όλγα Παπανδρέου αποτελεί ένα από τα λαμπρά παραδείγματα αποφοίτων του Perrotis College που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Όλγα Παπανδρέου: Ο αγρότης θα πρέπει να στραφεί στην Έξυπνη Γεωργία

Η ίδια, μας μιλά για όλα όσα συντέλεσαν στην επαγγελματική της ανέλιξη και αναγωγή της σε σημαντικό στέλεχος μιας εταιρείας-κολοσσού στην κατασκευή γεωργικών μηχανημάτων, αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στον κλάδο δραστηριοποίησής της.

Σε ερώτησή μας για το πόσο καθοριστική ήταν η κατάρτιση που έλαβε στο Perrotis College όσον αφορά τα επαγγελματικά της βήματα, η κα. Παπανδρέου στέκεται στο γεγονός ότι τα μαθήματα στο Perrotis College πραγματοποιούνταν στα αγγλικά, γεγονός που τη βοήθησε πολύ ως προς τον τομέα της προσαρμοστικότητας. Επιπλέον, η διάδραση, η καλλιέργεια της συνεργασίας και η ανάπτυξη συντονιστικών ικανοτήτων ήταν κατά τη γνώμη της τα μεγάλα κεκτημένα από την εκπαιδευτική διαδικασία. «Με λίγα λόγια, έμαθα να λειτουργώ στο πλαίσιο μιας ομάδας, και προπάντων να δρω αποτελεσματικά έξω από τη ζώνη άνεσης μου. Επίσης, μέσω του Perrotis College εξασφάλισα πρακτική άσκηση σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, κερδίζοντας επιπλέον εφόδια, τα οποία θεωρώ ιδιαίτερης σημασίας όσον αφορά το σημείο που βρίσκομαι σήμερα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αγροτικών Μηχανημάτων, η ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να κλείσει με πτώση το 2016. «H εικόνα που έχουμε είναι ότι όντως φέτος η αγορά κινήθηκε πτωτικά σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων, ενώ και την επόμενη χρονιά αναμένεται να έχουμε μια παρόμοια κατάσταση. Σαφώς υπάρχουν ειδικές και διαφορετικές αιτίες σε κάθε χώρα. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, ως βασικότερο λόγο θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε την πτώση των τιμών σε ορισμένα βασικά αγροτικά προϊόντα, όπως είναι τα σιτηρά και το γάλα. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και η μείωση των επιδοτήσεων σε κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ, γεγονός που, εκτός των άλλων, δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια στους αγρότες. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του εισοδήματος που έχει στη διάθεσή του ο παραγωγός προκειμένου να προχωρήσει σε μια –διόλου ευκαταφρόνητη, από πλευράς κόστους– επένδυση, όπως είναι η αγορά ενός καινούργιου μηχανήματος. Εκεί που πάντως φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα και πιο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, είναι ο κλάδος του εξοπλισμού», σημείωσε, αναφορικά με τις προσδοκίες για το 2017.

Η Γεωργία Ακριβείας και η Έξυπνη Γεωργία είναι σήμερα το βασικό μέσο που διαθέτουμε για να αυξήσουμε την παραγωγή και την παραγωγικότητα. Παρ’ όλα αυτά, η είσοδος και η διάχυσή τους στον αγροτικό χώρο καθυστερεί. Η κα. Παπανδρέου έχει σαφή πεποίθηση για το πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αφενός η έλλειψη ενημέρωσης του αγρότη όσον αφορά τα μεγάλα πλεονεκτήματά τους και αφετέρου μια ίσως μειωμένη διάθεση να δουν τα μακροπρόθεσμα κέρδη, εστιάζοντας στο οικονομικά επίπονο πρώτο βήμα». Στην ερώτησή μας αν, βάσει των παραπάνω, θα πρέπει ο μέσος Έλληνας αγρότης να στηριχθεί στη γνώση που του παρέχει η εκπαίδευση και η επαγγελματική κατάρτιση, είναι κατηγορηματική. «Ασφαλώς. Ο απλός αγρότης θα πρέπει να στραφεί σε Γεωργία Ακριβείας και Έξυπνη Γεωργία και να αποδεχθεί την πρόκληση της εξειδίκευσης».

Μια από τις κριτικές που ασκείται συχνά στη Γεωργία Ακριβείας είναι ότι δεν πρόκειται να δώσει λύσεις στα προβλήματα των μικρότερων γεωργών, όπως είναι πολλοί Έλληνες και Ευρωπαίοι. Η οδός που συχνά προτείνεται είναι αυτή των συλλογικών παραγωγικών δράσεων μέσω Ομάδων Παραγωγών, συνεταιρισμών κ.ά. «Μόνο έτσι θα μπορέσει να επεκταθεί και να διαδοθεί η καινοτομία στην Ελλάδα, όπως και στις χώρες που κυριαρχούν παρόμοια μεγέθη εκμεταλλεύσεων. Πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν συλλογικά σχήματα έτσι ώστε να εισαχθεί η τεχνολογία στη γεωργία. Για παράδειγμα, πριν χρόνια, οι Έλληνες βαμβακοπαραγωγοί καινοτόμησαν στη συλλογή του προϊόντος, με τη δημιουργία βιώσιμων και ευέλικτων Ομάδων Παραγωγών, οι οποίες απέκτησαν βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές», τονίζει η κα. Παπανδρέου, καταλήγοντας: «Με αυτό τον τρόπο η καλλιέργεια έγινε αποδοτική και ανταγωνιστική».

Κύριος στόχος της John Deere για τα επόμενα χρόνια είναι να ενσωματώσει όλες τις λύσεις γύρω από τη Γεωργία Ακριβείας και να φέρει μεγαλύτερη παραγωγικότητα και αποδοτικότητα σε οποιονδήποτε τύπο και μέγεθος γεωργικών επιχειρήσεων. «Το πιο σημαντικό είναι ότι διασφαλίζουμε ότι οι λύσεις μας θα είναι εύκολες στη χρήση, ώστε η πολυπλοκότητα του συστήματος και το άγχος του χειριστή να μην είναι πλέον ένας περιοριστικός παράγοντας. Έτσι, η John Deere και οι αντιπρόσωποί της αποτελούν τον έναν και μοναδικό προορισμό των πελατών μας για προμήθεια μηχανημάτων, εξοπλισμού Γεωργίας Ακριβείας και λογισμικού», επισημαίνει κλείνοντας η κα. Παπανδρέου.