Ολική επαναφορά… οσπρίων στη Δυτική Μακεδονία

Διπλασιάστηκαν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Μια παραδοσιακή καλλιέργεια επανακάμπτει τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Μακεδονία και βρίσκεται πρώτη στις προτιμήσεις των αγροτών. Ο λόγος για την καλλιέργεια των οσπρίων.

Φημισμένη για τα όσπρια της, αλλά και για τα σιτηρά, η καλλιέργεια φασολιών, φακής, ρεβιθιών, φάβας, όπως και η μεταποίηση της παραγωγής, βρίσκει, στην κυριολεξία, πρόσφορο έδαφος στη δυτικομακεδονική γη.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που σημειώνει η καλλιέργεια των οσπρίων είναι πως οι εκτάσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με τα τελευταία πέντε χρόνια. Η περιοχή της Φλώρινας και της Καστοριάς με τα ονομαστά και προστατευμένα φασόλια έχουν την πρωτοκαθεδρία στον τομέα της παραγωγής, ενώ η ίδια η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι πρωτοπόρος στη συγκέντρωση της εθνικής παραγωγής βρώσιμων οσπρίων. «Οι προοπτικές της καλλιέργειας είναι ευνοϊκές και σημαντικές για το αγροτικό εισόδημα», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Φλώρινας, Δημήτρης Μιχαηλίδης. Ωστόσο, όπως ο ίδιος συμπληρώνει, «χρειάζεται ακόμη δουλειά, γιατί η μέση στρεμματική απόδοση στην Ελλάδα και στην περιοχή μας είναι ακόμη χαμηλή, σε αντίθεση με άλλες χώρες. Έτσι, η παραγωγή, των μικρών παραγωγών, διατίθεται τοπικά».

Μάλιστα, όπως δηλώνει, «όσοι καταφέρουν να αυξήσουν την παραγωγή τους, πάνω από 200-250 κιλά το στρέμμα, με 0,80-0,95 λεπτά το κιλό, καθαρισμένων οσπρίων, μπορούν να καταστήσουν βιώσιμη την καλλιέργειά τους. Έχουμε πολύ καλή ποιότητα οσπρίων, αλλά δυστυχώς αυτή η ποιότητα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ράφι με την αύξηση της τιμής».

Αναφορικά με το αυξημένο ενδιαφέρον που δείχνουν οι αγρότες για τα όσπρια, ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνει πως «αυτό συμβαίνει γιατί  αντικαθιστούν έως έναν βαθμό την καλλιέργεια σιτηρών, ενώ παρατηρείται και η τάση επιστροφής του ενεργού πληθυσμού στην ύπαιθρο και απασχόλησης στον αγροτικό τομέα λόγω της οικονομικής κρίσης».