Ολόκληρη η βασική στο κάδρο της φορολογίας

Ως έσοδο λογίζεται η ενίσχυση με τροπολογία που κατέθεσε την τελευταία στιγμή το υπουργείο Οικονομικών

Ολόκληρη η βασική στο κάδρο της φορολογίας
Η φορολόγηση της βασικής ενίσχυσης απειλεί την επιβίωση της περιφέρειας

Ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού του αγροτικού εισοδήματος, άρα και στον τελικό λογαριασμό που θα φτάνει στους παραγωγούς μέσω του εκκαθαριστικών της εφορίας από το 2017 και μετά, προβλέπει το φορολογικό-ασφαλιστικό, που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή από τη Βουλή.

Διαβάστε ακόμη: Στο φορολογητέο εισόδημα των αγροτών όλη η βασική ενίσχυση

Η τροπολογία, που κατέθεσε στο παραπέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου το υπουργείο Οικονομικών, έρχεται να προσθέσει στο «καλάθι» του συνολικού εισοδήματος του παραγωγού και τη βασική ενίσχυση, η οποία εφεξής λογίζεται ως έσοδο και προστίθεται στο κέρδος από την αγροτική-επιχειρηματική δραστηριότητα (πωλήσεις προϊόντων, πιθανά έσοδα από φωτοβολταϊκά κ.λπ.). Ωστόσο, το σύνολο (άρα και η βασική ενίσχυση) δεν θα φορολογείται από το πρώτο ευρώ, καθώς ως «κόφτης» μπαίνει το διαφοροποιούμενο –ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων– αφορολόγητο όριο που θεσμοθετήθηκε με την ίδια τροπολογία και το οποίο θα είναι 8.636 ευρώ (φορολογούμενο αγρότη χωρίς τέκνο), 8.863 ευρώ (αγρότης με ένα τέκνο) ή 9.090 ευρώ (αγρότης με δύο τέκνα και άνω).

Επιπλέον, στο φορολογητέο εισόδημα θα συνυπολογίζονται τόσο το πρασίνισμα όσο και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, μόνο όμως στο βαθμό που ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ. Αντίθετα, εκτός φορολόγησης μένουν όλες οι αγροτικές αποζημιώσεις.

Αδιευκρίνιστο παραμένει, μέχρι στιγμής, το πώς θα αντιμετωπισθούν φορολογικά οι ενισχύσεις του Β’ Πυλώνα της ΚΑΠ, όπως η εξισωτική που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι και οι ενισχύσεις από τα προγράμματα. Σε αυτές δεν υπάρχει καμία αναφορά στην τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή, κάτι που μπορεί να σημαίνει: α) ότι θα υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος στην πορεία από το υπουργείο Οικονομικών ή τη Γενική Γραμματεία Εσόδων, β) ότι δεν συνυπολογίζονται ως έσοδα και, επομένως, μένουν εκτός φορολόγησης. Από τη διατύπωση της τροπολογίας και τα όσα ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, το τελευταίο φαντάζει και το πιο πιθανό ενδεχόμενο (θυμίζουμε εδώ ότι σχετική υπόσχεση είχε δώσει στους αγρότες και ο πρωθυπουργός τον περασμένο Φεβρουάριο).

Γιάννης Τσατσάκης

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην “Ύπαιθρος Χώρα” που κυκλοφορεί