Ομάδα εργασίας για την εξωστρέφεια δημιουργούν ο ΣΒΒΕ και το Υπ. Εξωτερικών

Μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία κοινής «Ομάδας Εργασίας», που θα έχει ως στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και την τόνωση των διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ελληνικών επιχειρήσεων, υπέγραψαν ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Βράχος, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδας (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, στο πλαίσιο του 1ου Ελληνο- Σερβικού Επιχειρηματικού Forum, που πραγματοποιείται τη Δευτέρα 19 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας έγινε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου και του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα.

Μιλώντας στο φόρουμ, ο κ. Βράχος τόνισε ότι η εξωστρέφεια περνάει μέσα από την αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης και σημείωσε ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας σε τομείς, όπως π.χ. η ενέργεια, τα logistics και οι μεταφορές, θα ενισχύσουν και γεωστρατηγικά τις σχέσεις αλλά και τη θέση των δύο χωρών.

Ο κ. Βράχος αναφέρθηκε ακόμα στο πόσο καθοριστική, από πλευράς οικονομικής εξέλιξης, θα είναι η είσοδος της Σερβίας στην ΕΕ, επισημαίνοντας πως μεγάλο κομμάτι του σερβικού εμπορίου κατευθύνεται ήδη στη Γηραιά Ήπειρο. “Η παγκοσμιοποίηση μοιάζει με μωσαϊκό από μικροψηφίδες και οι συνέργειες μεταξύ κρατών βοηθούν σημαντικά για την ενίσχυση της διείσδυσης” επισήμανε.

Ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ υπογράμμισε επίσης τη θετική πορεία των οικονομιών της Ελλάδας και της Σερβίας, γεγονός που, όπως είπε, φαίνεται από τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας, ενώ αναφέρθηκε και στην εξυγίανση του κτηματομεσιτικού τομέα στη χώρα μας, που παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, επισήμανε ότι το ΣΒΒΕ πό το 2015 εργάζεται συστηματικά για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με επιχειρηματικούς φορείς των Βαλκανίων, στόχος που προωθείται μέσα από Δίκτυο Επιχειρηματικών Φορέων Χωρών Ν.Α. Ευρώπης.

Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι η “Σερβία αποτελεί πρώτης τάξεως επιχειρηματικό προορισμό για την ελληνική επιχείρηση” και πρόσθεσε: “Η ελληνική επιχείρηση που επεκτείνεται εκτός της Ελλάδας και συγκεκριμένα στις γειτονικές χώρες, δεν θεωρούμε ότι φεύγει από την Ελλάδα, αντίθετα, κινείται κατά τρόπο που τη βοηθάει να αναπτυχθεί περισσότερο, δίνοντάς την τη δυνατότητα να διεισδύσει σε άλλες μεγαλύτερες αγορές, όπως αυτές της Ρωσίας».

Με το μνημόνιο συνεργασίας τους, ο ΣΒΒΕ και η Γενική Γραμματεία ΔΟΣ & ΑΣ του ΥΠΕΞ, συμφώνησαν και δεσμεύονται στα εξής:

*Την από κοινού εκπόνηση μελετών και ερευνών αγοράς, για αγορές και χώρες – στόχους ελληνικών επιχειρήσεων.

*Την επεξεργασία δεικτών για την παρακολούθηση της εξαγωγικής μας δραστηριότητας ανά χώρα.

*Την ανταλλαγή πληροφοριών δημόσιου χαρακτήρα: α) για την εξαγωγική δραστηριότητα σε αγορές – στόχους, β) για τον συντονισμό και την παρακολούθηση του ετήσιου προγράμματος επιχειρηματικών αποστολών, και γ) για διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες που επηρεάζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

*Τη συνεργασία για τη διάχυση της πληροφόρησης σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών, (ΤΠΕ) για παράδειγμα μέσω διαλειτουργικότητας του πληροφοριακού συστήματος του ΣΒΒΕ με τη διαδικτυακή Πύλη του Υπουργείου Εξωτερικών.

*Τη συνεργασία για τη δυνατότητα αξιοποίησης πόρων από συγχρηματοδοτούμενα επιχειρησιακά προγράμματα, για την ανάπτυξη μηχανισμών και την υλοποίηση δράσεων συναφών προς την ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, αξιοποιώντας υφιστάμενες δομές ή πρωτοβουλίες, αλλά και διερευνώντας τη δημιουργία νέων.

*Τη συνδιοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και εκδηλώσεων απευθυνόμενων στην επιχειρηματική κοινότητα με την αξιοποίηση του δικτύου των Γραφείων ΟΕΥ και του δικτύου επαφών του ΣΒΒΕ για την υλοποίηση Δράσεων Οικονομικής Διπλωματίας (π.χ. ημερίδες, συνέδρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, κλπ.).

*Την επιμόρφωση/ενημέρωση κάθε νέας σειράς υπαλλήλων, που πρόκειται να υπηρετήσουν σε Γραφεία ΟΕΥ, καθώς και των υπαλλήλων που υπηρετούν, ή πρόκειται να υπηρετήσουν Γραφεία ΟΕΥ, για τους στόχους, τις δυνατότητες και τα προβλήματα των Ελλήνων εξαγωγέων στις αγορές του εξωτερικού.

Το 1ο Ελληνο-σερβικό επιχειρηματικό φόρουμ, γίνεται με διοργάνωση της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι, του Enterprise Greece και του Ελληνο – Σερβικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Στο φόρουμ συμμετέχουν περισσότερες από 80 σερβικές επιχειρήσεις και πάνω από 150 ελληνικές εταιρείες.