ΟΠ Αμαλιάδας: Ενημερωτικές πρωτοβουλίες για δασικούς χάρτες και αποζημιώσεις σταφιδοπαραγωγών

ΟΠ Αμαλιάδας: Ενημερωτικές πρωτοβουλίες για δασικούς χάρτες και αποζημιώσεις σταφιδοπαραγωγών
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Άκρως κατατοπιστική για το θέμα των δασικών χαρτών και των νέων δεδομένων, που υπάρχουν σχετικά με την υποβολή αντιρρήσεων και αιτημάτων εξαγοράς, ήταν η πανηλειακή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στο Πνευματικό Κέντρο Μαγούλας, με πρωτοβουλία της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας και του προέδρου της, Χρήστου Βαλλιανάτου.

Οι αγρότες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν διεξοδικά από τον δασάρχη Πύργου, Παναγιώτη Λάττα, και τον υπεύθυνο του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ) Πύργου, Άλκη Κωνσταντόπουλο, για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν για να αποτρέψουν δυσάρεστες εξελίξεις και να προστατέψουν τις περιουσίες τους. Απαντήθηκαν, μάλιστα, όλες οι ερωτήσεις και οι απορίες των παρευρισκομένων για την όλη διαδικασία, για τις επιλογές και τις δυνατότητες που υπάρχουν, καθώς και για το κόστος που απαιτείται.

-Διαφήμιση-

Οι αγρότες εξέφρασαν και την ικανοποίησή τους για τη στήριξη που τους προσφέρει το δασαρχείο και το ΚΕΑ Πύργου, ενώ τόσο ο κ. Λάττας όσο και ο κ. Κωνσταντόπουλος κατέστησαν σαφές πως θα βρίσκονται στο πλευρό των αγροτών, προκειμένου να τους βοηθήσουν σε όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες επί των δασικών χαρτών.

Ο δασάρχης Πύργου, πάντως, ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία για την εκπόνηση και την κύρωση των δασικών χαρτών είναι μια αναγκαιότητα, απαραίτητη προϋπόθεση για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Ωστόσο, τόνισε πως οι υπηρεσίες του δασαρχείου θα φροντίσουν, ώστε κανένας αγρότης να μην αδικηθεί από τη διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέλυσε τις επιπτώσεις που έχει η ανάρτηση των δασικών χαρτών στον αγροτικό χώρο, αφού, αν χαρακτηρίσουν τις επιλέξιμες εκτάσεις ως δασικές, θα υπάρξει πρόβλημα τόσο με την καταβολή των ενισχύσεων όσο και με την κυριότητα των εκτάσεων. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι χάρτες του ΟΣΔΕ με τις επιλέξιμες εκτάσεις είναι πιο αυστηροί από τους δασικούς χάρτες και η πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει, ώστε να δοθεί ένα εύλογο περιθώριο, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα αγροτεμάχια και τη θέση τους.

Αντιδράσεις

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε ενημέρωση και για το θέμα των αποζημιώσεων των σταφιδοπαραγωγών, των οποίων η σοδειά χάθηκε από τα αλώνια τον Σεπτέμβριο του 2016 λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ο κ. Βαλλιανάτος έκανε λόγο για εμπαιγμό και κοροϊδία σε βάρος τους από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ο οποίος κατά την επίσκεψή του σε πληγείσες περιοχές, και συγκεκριμένα στο Χειμαδιό, είχε δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του 2016 οι δικαιούχοι που επλήγησαν θα έχουν αποζημιωθεί.

«Δυστυχώς, όχι μόνο δεν αποζημιώθηκαν, αλλά ενημερώθηκα ότι ακόμα δεν έχει ετοιμαστεί ο σχετικός φάκελος και ότι θα κατατεθεί στην ΕΕ τον ερχόμενο Νοέμβρη. Μας κορόιδεψαν», τόνισε ο κ. Βαλλιανάτος.

-Διαφήμιση-
Delegate