ΟΠΕΚΕΠΕ: Με την εξόφληση της Βασικής οι «κομμένοι» της προκαταβολής

Έως 31 Νοεμβρίου ανοιχτό το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για διορθώσεις, στις 20 Δεκεμβρίου η καταβολή

ΟΠΕΚΕΠΕ: Με την εξόφληση της Βασικής οι «κομμένοι» της προκαταβολής
-Διαφήμιση-
Delegate

Επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τους σχεδιασμούς του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή όσων δεν έλαβαν την προκαταβολή του 70% της Βασικής Ενίσχυσης του 2016 έδωσε στo ypaithros.gr ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών, Γιώργος Αποστολάκης. Μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ με την κατηγοριοποίηση των συνολικά 76.474 «κομμένων» παραγωγών, που δεν είδαν το χρώμα του χρήματος στις 27 Οκτωβρίου, ο κ. Αποστολάκης μας αποκάλυψε ότι το σύστημα για διορθώσεις θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 31 Νοεμβρίου και όσοι δικαιωθούν θα πληρωθούν στις 20 Δεκεμβρίου με την εξόφληση του 30% της Βασικής, του Πρασινίσματος (567 εκατ. ευρώ) και των γεωργών νεαρής ηλικίας (15 εκατ. ευρώ).

ΟΠΕΚΕΠΕ: Με την εξόφληση της Βασικής οι «κομμένοι» της προκαταβολής

Πιο αναλυτικά, ο αντιπρόεδρος του αρμόδιου Οργανισμού του ΥΠΑΑΤ για τις πληρωμές των αγροτών μας ανέφερε: «Επειδή υπάρχουν περιπτώσεις με λάθη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών, με προβλήματα στα προσωπικά τους στοιχεία, τα οποία δεν ταυτοποιήθηκαν με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών, εκκρεμότητες από τη μεταβίβαση δικαιωμάτων από κληρονομιές κ.ά., κάποιοι δεν πληρώθηκαν. Για όλα αυτά είναι, λοιπόν, ανοιχτό το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για διοικητικές πράξεις, προκειμένου να γίνουν αυτού του είδους οι διορθώσεις. Το σύστημα θα είναι ανοιχτό έως τις 30/11».

Μη ενεργοί γεωργοί

-Διαφήμιση-

Ο ίδιος, μάλιστα, πρόσθεσε ότι «εν τω μεταξύ, θα έχει γίνει και η νέα επεξεργασία των στοιχείων της ΓΓΔΕ, προκειμένου να δούμε αν όντως όλοι αυτοί (σ.σ. 1.569) που εμφανίστηκαν ως μη ενεργοί γεωργοί σε εμάς είναι όντως έτσι ή πρόκειται για κάποιες αβλεψίες των ίδιων των παραγωγών, με αποτέλεσμα να βγουν εκτός συστήματος. Το πιθανότερο, όμως, είναι να γίνουν οι διορθώσεις και να πληρωθούν όλοι μαζί στην εξόφληση του Δεκεμβρίου».

Το όριο των 250

Όσον αφορά τις περιπτώσεις εκείνων που δεν πληρώθηκαν λόγω του ορίου των 250 ευρώ, ο κ. Αποστολάκης μας ανέφερε: «Να τονίσουμε ότι οι περίπου 65.000 παραγωγοί, που δεν πληρώθηκαν λόγω του ορίου των 250 ευρώ, θα πληρωθούν στην εξόφληση, εφόσον το ποσό που δικαιούνται συνολικά υπερβαίνει το κατώφλι των 250 ευρώ».

Εξισωτική

Σε ερώτησή μας σχετικά με την πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης τόσο των εκκρεμοτήτων του 2015 όσο και της προκαταβολής του 2016, ο κ. Αποστολάκης μας ενημέρωσε ότι και οι δύο είναι προγραμματισμένες εντός του Νοεμβρίου, ενώ η εξόφλησή τους θα πραγματοποιηθεί το αργότερο τον Ιούνιο του 2017 (σ.σ. υπάρχει, σύμφωνα με τον ίδιο, δέσμευση στο ΠΑΑ που δεν υπήρχε στο προηγούμενο πρόγραμμα). Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι της γνώμης να δίνεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό προκαταβολής, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι. Επιπλέον, ζητήσαμε από τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να μας κάνει γνωστό το τελικό ποσό πληρωμής της Εξισωτικής του 2016. Αυτό που μας απάντησε είναι ότι ακόμα δεν μπορεί πει κάτι, το οποίο να είναι δεσμευτικό, ωστόσο τόνισε ότι οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι από τους διπλάσιους σε σχέση με πέρσι.

Οι συνολικές άμεσες ενισχύσεις

Να σημειωθεί ότι με βάση τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ισχύει για την περίοδο 2015-2020, όπως αυτή εξειδικεύεται στην κοινοτική και την εθνική νομοθεσία, οι συνολικές άμεσες ενισχύσεις, που θα πληρωθούν στους Έλληνες αγρότες για το 2016 ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, 1,18 δισ. ευρώ προορίζονται για τη Βασική Ενίσχυση, 570 εκατ. ευρώ για το Πρασίνισμα, 15 εκατ. ευρώ για τους νέους σε ηλικία αγρότες (κάτω των 40 ετών) και 148 εκατ. ευρώ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Τι έβγαλαν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, κατά τον διασταυρωτικό μηχανογραφικό έλεγχο, που λαμβάνει χώρα κατά την επεξεργασία χορήγησης προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης έτους 2016, εντοπίστηκαν ευρήματα που επηρέασαν μερικά ή ολικά την πληρωμή των δικαιούχων. Τα ειδικά αυτά ευρήματα ενδεικτικά αφορούν:

  1. Παραγωγούς (1.569) που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού, σύμφωνα με το άρθρο 9, του Καν (ΕΕ) 1307/2013. Για τον έλεγχο του κριτηρίου των παραγωγών αυτών χρησιμοποιούνται τόσο τα δικαιούμενα ποσά των άμεσων ενισχύσεων έτους αιτήσεων 2015, όσο και τα οικονομικά τους στοιχεία του φορολογικού έτους 2015. Ο εν λόγω έλεγχος διενεργείται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.
  2. Παραγωγούς (981) που εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού γεωργού, καθόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήματος από το υπουργείο Οικονομικών.
  3. Παραγωγούς (727) που τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2016, δεν ταυτοποιήθηκαν με τα στοιχεία από την ΓΓΔΕ του υπουργείου Οικονομικών.
  4. Παραγωγούς (5.753) που εκκρεμεί η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων από κληρονομιά. Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων ανήλθε στις 40.476.
  5. Παραγωγούς (65.203) με δικαιούμενο ποσό Βασικής Ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ και εφόσον μετά τον υπολογισμό του συνολικού τους ποσού είναι μεγαλύτερο των 250 ευρώ θα πληρωθούν στην εκκαθάριση.
  6. Παραγωγούς (1.009) που δεν ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που δήλωσαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης με το τραπεζικό ίδρυμα.
  7. Παραγωγούς (1.232) που μετά από ελέγχους που διενήργησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω μεγάλης απόκλισης μεταξύ δηλωθέντων και προσδιορισθέντων στοιχείων κρίθηκαν μη δικαιούχοι.

Ως εκ τούτου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνεργασία με τη ΓΓΔΕ, για τους δικαιούχους που εμπίπτουν στις κατηγορίες 1 και 2, ξεκίνησε άμεσα την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και θα αποσταλεί νέο αρχείο με νεότερη επεξεργασία από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να χορηγηθεί το δικαιούμενο ποσό σε επόμενη πληρωμή. Επιπλέον, να αναφερθεί ότι για τις λοιπές κατηγορίες ήδη το σύστημα για την υποβολή διοικητικών πράξεων για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2016 έχει ανοίξει στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ.