Οριακά τα εισοδήματα από τη… μοναχική καλλιέργεια του καπνού στη Λοκρίδα

Δύσκολα τα πράγματα για τους καπνοπαραγωγούς

Με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, το σύνολο των καπνοπαραγωγών βρέθηκαν εκτός παραγωγής, με αποτέλεσμα να αναζητήσουν εναλλακτικές καλλιέργειες για τη στήριξη του εισοδήματός τους. Έχοντας, όμως, την υποδομή του καπνού σε μηχανολογικό εξοπλισμό και την τεχνογνωσία, μερικοί παραγωγοί της Λοκρίδας ξαναγύρισαν στην παλιά τους τέχνη, χωρίς όμως τις πολιτικές καπνού της ΕΕ και την αρωγή, σε κάποιο βαθμό, του Οργανισμού Καπνού, ο οποίος και καταργήθηκε.

Το παιχνίδι παίζεται πια με τους κανόνες της αγοράς, μέσα από συμβολαιακές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ παραγωγών και εμπόρων-μεταποιητών. Από τους συνεχιστές της καλλιέργειας του καπνού στην Αγία Μαρίνα Λοκρίδας είναι και η οικογένεια της καπνοπαραγωγού και τεχνολόγου γεωπόνου Παναγιούλας Κοντογιάννη, η οποία, μαζί με τον σύζυγό της, καλλιεργεί 120 στρέμματα καπνό ποικιλίας Βιρτζίνια. Μιλώντας στη «ΥΧ», η κα Κοντογιάννη εστίασε στα οριακά εισοδήματα: «Οι τιμές του προϊόντος κυμαίνονται από 1,90 ευρώ έως 2,30 όταν το κόστος παραγωγής φθάνει από 1,00 ευρώ έως 1,30, ανάλογα με την υποδομή σε μηχανολογικό εξοπλισμό, χωράφια και αρδευτικά συστήματα. Η μέση απόδοση φθάνει τα 380 κιλά το στρέμμα. Δεν υπάρχει δυνατότητα εναλλαγής των καλλιεργειών, διότι για δεκαετίες έχουμε επενδύσει στον καπνό με πολλά κεφάλαια και πρέπει αυτή μας η προσπάθεια να φέρει επιτέλους αποτελέσματα. Ο τόπος μας ευνοεί την καλλιέργεια του καπνού λόγω της χαμηλής υγρασίας της περιοχής, βασικός παράγοντας για την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος. Συνολικά στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 1.000 στρέμματα καπνού», μας λέει.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της καλλιέργειας, η απάντηση της κας Κοντογιάννη ήταν μάλλον πεσιμιστική: «Δεν υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης μεταξύ μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια Ομάδα Παραγωγών Καπνού για την καλύτερη διαχείριση του προϊόντος».

Γιάννης Σάρρος