Οριακά τα εισοδήματα των παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας Ξυνιάδας

Στόχος η μείωση του κόστους παραγωγής

Κακό σερί για τη βιομηχανική ντομάτα της Λάρισας

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας Προς Μεταποίηση, Οροπέδιο Τέως Λίμνης Ξυνιάδος, ιδρύθηκε στις 15/7/1997, με έδρα την Ομβριακή Δομοκού. Αριθμεί 350 μέλη και ήταν η πρώτη ομάδα παραγωγών που δημιουργήθηκε στον Νομό Φθιώτιδας και από τις πρώτες στην Ελλάδα. Ακόμη και σήμερα παραμένει η μοναδική στον νομό. Οι 150 ενεργοί παραγωγοί του οροπεδίου Δομοκού καλλιεργούν περίπου 3.500 στρέμματα βιομηχανικής ντομάτας κάθε χρόνο.

Ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών, Απόστολος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην «ΥΧ», ανέφερε: «Το οροπέδιο του Δομοκού, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και το εξαιρετικό μικροκλίμα, αποτελεί ιδανικό μέρος για την καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας. Σκοπός του συνεταιρισμού μας είναι η βιωσιμότητα των γεωργικών μας εκμεταλλεύσεων. Η συνεργατικότητα μας βοηθάει να επιτυγχάνουμε αποτελεσματικότερη αξιοποίηση όλων των μέσων που διαθέτουμε. Αυτό, με τη σειρά του, μας δίνει τη δυνατότητα να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και να αυξήσουμε την παραγωγικότητα».

Εστιάζοντας στο κόστος παραγωγής, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις δράσεις του συνεταιρισμού για την καλύτερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων: «Το κόστος παραγωγής, τα τελευταία χρόνια, έχει ανέβει πάρα πολύ, ενώ οι τιμές του προϊόντος έχουν φθίνουσα πορεία. Τα προβλήματα αυτά, σε συνδυασμό με τη χαμηλή απόδοση των χωραφιών, αναγκάζουν αρκετούς παραγωγούς να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κόστος άντλησης του νερού για το πότισμα των καλλιεργειών μας.

Πολλές φορές ξεπερνά τα 50 ευρώ το στρέμμα και δυσκολεύει τη συνέχιση της παραγωγής. Προσπαθούμε με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία να αξιοποιήσουμε τη νέα τεχνολογία, όπως για παράδειγμα σύγχρονες φυτευτικές μηχανές, αρδευτικά συστήματα, χρήση φωτοβολταϊκών για χαμηλότερο ενεργειακό κόστος κ.ά.». Αναφερόμενος στις δυνατότητες του συνεταιρισμού για την καλύτερη αξιοποίηση των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων μέσα από τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα, ο πρόεδρος περιέγραψε τα επόμενα βήματα του συνεργατικού τους εγχειρήματος: «Γίνεται συζήτηση μέσα στην οργάνωσή μας για να διερευνήσουμε τις δυνατότητες για νέα σχήματα αξιοποίησης και άλλων προϊόντων που παράγουμε, όπως είναι τα σιτηρά και τα όσπρια.

Οι τιμές που πουλάμε είναι οριακές, οργανώνοντας όμως καλύτερα την παραγωγή μας μπορούμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας». Κλείνοντας, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην συνδεδεμένη ενίσχυση των παραγωγών βιομηχανικής τομάτας του 2015: «Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από υπαιτιότητα του υπουργείου και μέχρι σήμερα παραγωγοί του συνεταιρισμού μας δεν έχουν πάρει τις ενισχύσεις. Η καλλιέργειά μας οικονομικά είναι οριακή και οι ενισχύσεις συμβάλλουν σε έναν βαθμό στο εισόδημά μας».