ΟΣΔΕ 2017: Τώρα τρέχουμε…

Πρέπει να οριστικοποιούνται 26.000 αιτήσεις την ημέρα για να μην πέσουν πρόστιμα

dimitris kapnias γράφει ο Δημήτρης Καπνιάς, Διευθυντής Έργου ΟΣΔΕ

 

 

Μ

ε μόλις 37 ημέρες να απομένουν πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής εμπρόθεσμων αιτήσεων ΟΣΔΕ, η πορεία συλλογής τους είναι άκρως ανησυχητική, επαναφέροντας μνήμες από προηγούμενα έτη.

Στην αρχή του έτους ήμασταν πεπεισμένοι ότι είχε γίνει απολύτως κατανοητή από όλους τους εμπλεκομένους η ανάγκη έγκαιρης έναρξης του έργου, ώστε να εξασφαλιστεί στους Φορείς υποβοήθησης (ονομαζόμενα ΚΥΔ, πλέον) αρκετός χρόνος για την υποδοχή και την επεξεργασία των 700.000 αιτήσεων των παραγωγών. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την τεχνική προετοιμασία του ΟΠΕΚΕΠΕ, η ετοιμότητα των υποστηρικτικών πληροφοριακών συστημάτων είχε εξασφαλιστεί από πολύ νωρίς και με βάση αυτό το δεδομένο εκφραζόταν και η δική μας αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει η συλλογή μέσα στον Φεβρουάριο.

Δυστυχώς, όμως, η διαδικασία αναδιάρθρωσης του πλαισίου λειτουργίας των Φορέων (ΚΥΔ) κόστισε πολύτιμο χρόνο, αρχικά μεταφέροντας την ημερομηνία έναρξης για τη 15η Μαρτίου. Ακόμη, όμως, και μετά την έναρξη, ακολούθησε ένα μεγάλο διάστημα διαβουλεύσεων, που αποπροσανατόλισε όλους τους εμπλεκομένους από τη συλλογή των αιτήσεων. Το εικοσαήμερο, που πέρασε, σε μεγάλο βαθμό  «σπαταλήθηκε» σε ατέρμονες συζητήσεις, φέρνοντας το σύστημα συλλογής των αιτήσεων στα όριά του και, δυστυχώς, είναι προφανές ότι πολλές από τις «καθυστερήσεις» σκόπευαν ακριβώς σε αυτό.

Δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία για την τύχη των επιδοτήσεων των παραγωγών, το γεγονός ότι εξακολουθούν να λειτουργούν ΚΥΔ, τα οποία δεν έχουν δικαίωμα οριστικοποίησης αιτήσεων, καθώς δεν πληρούν τις κανονιστικές προϋποθέσεις. Η πρόσβαση αυτών των ΚΥΔ στο σύστημα, έστω και μερική, συντηρεί ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας για ανύποπτους δικαιούχους.

Το μέγεθος του προβλήματος σήμερα

Οι αριθμοί είναι χαρακτηριστικοί και δεν αφήνουν αμφιβολίες. Στο εικοσαήμερο που το σύστημα είναι ανοιχτό έχει εισαχθεί μόλις το 19% των αιτήσεων, ενώ οι οριστικές αιτήσεις βρίσκονται μόλις στο 5%. Σημειώνεται, δε, με έμφαση ότι τα κράτη-μέλη δεν δύνανται να παρατείνουν την καταληκτική ημερομηνία και οι μηνιαίες παρατάσεις που δόθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν έκτακτες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υιοθετήθηκαν από το ΥΠΑΑΤ. Ο χρόνος, λοιπόν, που απομένει μέχρι τη 15η Μαΐου είναι ελάχιστος και με δεδομένες τις επικείμενες γιορτές απομένουν μόλις 25 εργάσιμες ημέρες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία. Δηλαδή, θα πρέπει να οριστικοποιούνται 26.000 αιτήσεις ημερησίως, ώστε να μην καταλογιστούν ποινές σε κανέναν παραγωγό.

Όπως φαίνεται και στο συγκριτικό διάγραμμα, δυστυχώς, ο ουσιαστικός χρόνος υποβολής συμπτύχθηκε πάρα πολύ, όπως και την περσινή χρονιά, όπου έγινε πραγματικά αγώνας δρόμου για να κλείσει το έργο χωρίς συνέπειες για τους παραγωγούς.

Οι κρίσιμες εκκρεμότητες

Δεν υπάρχει ούτε ώρα για χάσιμο και όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να εστιάσουν στην ουσία του έργου, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την εμπρόθεσμη και σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο υποβολή των αιτήσεων. Το διάστημα της «εσωστρέφειας» πρέπει να τελειώσει και όλη η επικοινωνιακή δύναμη να επικεντρωθεί στην αφύπνιση των παραγωγών για τον προγραμματισμό και την προσέλευσή τους στα ΚΥΔ.

Υπάρχουν, όμως, ακόμη κάποια σημαντικά θέματα που δεν έχουν διευθετηθεί και προκαλούν προβλήματα, καθυστερήσεις και εκνευρισμό, τα περισσότερα εκ των οποίων μάλιστα τείνουν να αποτελέσουν χρόνιες παθήσεις. Αυτά είναι τα εξής:

  • Διαδικασία μεταβίβασης των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης (ΔΒΕ). Για ακόμα μία χρονιά, το ΟΣΔΕ ξεκινά χωρίς να ενεργοποιείται ταυτόχρονα και η διαδικασία μεταβίβασης, καθώς δεν έχει εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση (ΥΑ). Χιλιάδες παραγωγοί δεν προχωρούν σε υποβολή της αίτησής τους, περιμένοντας το πλαίσιο των μεταβιβάσεων.
  • Νομοθετικό πλαίσιο για συνταξιούχους δικαιούχους. Σχετίζεται και αυτό άμεσα με τις μεταβιβάσεις, καθώς το νομικό πλαίσιο που καθορίζει εάν η επιδότηση μπορεί να επιφέρει μειώσεις στις συντάξεις είναι θολό. Το σύνολο των συνταξιούχων δικαιούχων αγωνιά και ρωτά εάν πρέπει να προχωρήσει σε μεταβίβαση των ΔΒΕ, αλλά κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά.
  • Δασικοί χάρτες. Σημαντική αναστάτωση έχει προκαλέσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών και η θολή συσχέτιση με την επιλεξιμότητα των επιδοτούμενων εκτάσεων. Τα μηνύματα είναι αμφίσημα και οι προφορικές διαβεβαιώσεις προφανώς και δεν καθησυχάζουν τους δικαιούχους.
  • Συνδεδεμένες ενισχύσεις. Για σειρά συνδεδεμένων ενισχύσεων εκκρεμούν οι σχετικές ΥΑ στις οποίες καθορίζονται επακριβώς οι όροι συμμετοχής και πληρωμής των δικαιούχων. Δεν αποτελεί αυτήν τη στιγμή τόσο σημαντικό πρόβλημα, θα γίνει όμως, εάν υπάρξει και άλλη καθυστέρηση.
  • Κωδικοί TAXIS. Η διαδικασία ενεργοποίησης της αίτησης μέσω του συστήματος ΤΑΧIS παρουσιάζει κάποιες «αρρυθμίες» και καθυστερήσεις που είναι ανησυχητικές ενόψει του μεγάλου φόρτου των επόμενων εβδομάδων, αλλά πιθανώς και σε συνδυασμό με την έναρξη της υποβολής φόρου εισοδήματος. Ένας επιπλέον λόγος για να μην το αφήσουν οι παραγωγοί για την τελευταία στιγμή.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στη διαπίστωση ότι, για ακόμη μία χρονιά, θα απαιτηθεί πολύς κόπος και μάχη με τον χρόνο για την έγκαιρη συλλογή των αιτήσεων. Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, οι ίδιοι οι παραγωγοί πρέπει να αφυπνιστούν και να φροντίσουν να απευθυνθούν έγκαιρα στο ΚΥΔ που εμπιστεύονται και να υποβάλουν την αίτησή τους προσεκτικά και με ακρίβεια.

Πρέπει να οριστικοποιούνται 26.000 αιτήσεις ΟΣΔΕ την ημέρα για να μην πέσουν πρόστιμα
Πρέπει να οριστικοποιούνται 26.000 αιτήσεις την ημέρα για να μην πέσουν πρόστιμα

Αντίστοιχα, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς υποβοήθησης πρέπει να εντείνουν σημαντικά την προσπάθειά τους και πρέπει να είναι βέβαιοι ότι η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, στο πλαίσιο του ρόλου της ως Φορέα Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης, είναι έτοιμη να συνδράμει αποφασιστικά με την τεχνολογική υποδομή και την τεχνογνωσία της.

Τελευταία, αλλά και πιο σημαντική προϋπόθεση επιτυχίας θα αποτελέσει ο βαθμός ικανότητας των συντονιστικών και εποπτικών δημόσιων αρχών να εξασφαλίσουν ένα σταθερό περιβάλλον στο έργο σε όλα τα επίπεδα. Για ακόμη μία χρονιά, δεν αρκεί να γίνουν όλα μόνο σωστά, αλλά… και πολύ γρήγορα.