Όταν η Μεσόγειος «κατέπνιξε» τη μετάβαση από το θηρευτικό στο γεωργικό στάδιο

Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, οι επιπτώσεις της ανόδου των υδάτων δεν μπορούν να αγνοηθούν

Όταν η Μεσόγειος «κατέπνιξε» τη μετάβαση από το θηρευτικό στο γεωργικό στάδιο

Την 8η χιλιετία π.Χ., η Νεολιθική επανάσταση σηματοδότησε για την ανθρωπότητα μια πολιτισμική μετάβαση από τη φάση του κυνηγού-συλλέκτη στη μόνιμη εγκατάσταση, τη δημιουργία οικισμών και την ενασχόληση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Οι αγροτικές κοινωνίες ξεκίνησαν από τη Νοτιοδυτική Ασία και άρχισαν να εξαπλώνονται προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, τα ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών έχουν δείξει ότι η ανάπτυξη των αγροτικών οικισμών μειώθηκε προσωρινά εκεί, πριν από περίπου 7.600 χρόνια. Τώρα, ερευνητές γερμανικών και αμερικανικών πανεπιστημίων έρχονται να εξηγήσουν τα αίτια του συγκεκριμένου φαινομένου.

Με τη βοήθεια στοιχείων που συνέλεξαν μελετώντας απολιθώματα μικροσκοπικών ασβεστολιθικών φυκιών που διατηρήθηκαν για χιλιάδες χρόνια εντός θαλάσσιων ιζημάτων, οι ερευνητές θεωρούν ότι η πρόσκαιρη ανακοπή της πολιτισμικής προόδου μπορεί να αποδοθεί στην απότομη άνοδο της στάθμης της θάλασσας στο Βόρειο Αιγαίο (σ.σ. εξαιτίας της τήξης των πάγων στην τεράστια παγωμένη λίμνη Agassiz, που βρισκόταν στη Βόρεια Αμερική), η οποία συνέπεσε με εκείνη την περίοδο. Αυτό οδήγησε στο πλημμύρισμα των παράκτιων μεσογειακών περιοχών που θα ήταν ιδανικές περιοχές για τη δημιουργία ενός οικισμού.

Ο αντίκτυπος αυτών των γεγονότων στην ιστορική εξέλιξη των κοινωνιών τονίζει τις πιθανές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες μιας μελλοντικής αύξησης της στάθμης της θάλασσας λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με όσα γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Scientific Reports.

«Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι η χρονική συγκυρία και η σοβαρότητα των προηγούμενων διακυμάνσεων στη στάθμη της θάλασσας είχε ήδη σημαντική επίδραση στην ιστορία της ανθρωπότητας κατά την πρώιμη ενασχόλησή της με την αγροτική δραστηριότητα», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Dr. Jens Herrle του πανεπιστημίου Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε της Φρανκφούρτης. «Λόγω της κλιματικής αλλαγής, αναμένουμε ότι η παγκόσμια στάθμη των ωκεανών και των θαλασσών θα αυξηθεί κατά ένα μέτρο τα επόμενα 100 χρόνια, με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν εκατομμύρια άνθρωποι από τις παράκτιες περιοχές, με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες».