Ουαλία: Ανήσυχοι οι κτηνοτρόφοι για την άνοδο του βιγκανισμού

Η χορτοφαγία δεν είναι μια απλή διατροφική συνήθεια

Ουαλία: Ανήσυχοι οι κτηνοτρόφοι για την άνοδο του βιγκανισμού

«Το γεγονός ότι όλο και περισσότερες διασημότητες δηλώνουν “βίγκαν” ή ξεκινούν διαφημιστικές καμπάνιες για τη χορτοφαγία σημαίνει ότι οι αγρότες πρέπει να αποδείξουν ότι παράγουν τρόφιμα με υγιεινό τρόπο», δήλωσε πρόσφατα στο BBC ο πρόεδρος της Γαλακτοκομικής Έκθεσης της Ουαλίας, Colin Evans. Αρκετοί τοπικοί παραγωγοί συμμερίζονται τη σκέψη του και ακόμα περισσότεροι τον προβληματισμό του, καθώς η τάση αυτή εμφανίζεται έτοιμη να πλήξει τον κτηνοτροφικό κλάδο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ουαλικής Ένωσης Αγροτών NFU Cymru, ο αριθμός των βίγκαν, δηλαδή των αυστηρά χορτοφάγων –που δεν καταναλώνουν καθόλου προϊόντα ζωικής προέλευσης– αυξάνεται συνεχώς. Στην άνοδο αυτή, συντελούν τα πολλά και σημαίνοντα ζητήματα ηθικής που προκύπτουν από την κακομεταχείρηση και θανάτωση των ζώων, αποδεικνύοντας ότι ο «βιγκανισμός» δεν είναι μια απλή επιλογή «γούστου», αλλά στάση ζωής.

Τα επιχειρήματα των βίγκαν ότι η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων θέτει σε διαρκή κατάσταση στρες τα ζώα που στηρίζουν τη βιομηχανία, προβληματίζει τους κτηνοτρόφους. «Πρέπει να έχουμε τις απαντήσεις έτοιμες για αυτούς τους ανθρώπους και να αποδείξουμε ότι φροντίζουμε τα ζώα μας και παράγουμε τρόφιμα με υγιεινό τρόπο», σημειώνει ο Colin Evans. Ο παραγωγός Gareth Richards, μέλος της NFU Cymru, προσθέτει ότι «τους τελευταίους μήνες, η ακτιβιστική δράση των βίγκαν σε βρετανικό επίπεδο αντιπροσωπεύει μια ακραία θεώρηση της γαλακτοπαραγωγής, που δημιουργεί μια εντελώς ανακριβή εικόνα της βρετανικής γαλακτοκομικής βιομηχανίας. Πάνω από το 98% του βρετανικού κοινού τρώει, πίνει και απολαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα ως μέρος μιας υγιούς, ισορροπημένης διατροφής».

Σε αυτούς τους ισχυρισμούς, η Samantha Calvert, της οργάνωσης «The Vegan Society», ανταπαντά ότι «δεν είναι δυνατόν να ληφθούν ζωικά προϊόντα χωρίς να υπάρξει ταλαιπωρία». Επίσης, η Calvert ισχυρίζεται ότι «τα αρσενικά μοσχάρια θανατώνονται, επειδή δεν έχουν κανέναν σκοπό στη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων», ενώ «οι αγελάδες αναστατώνονται από την απομάκρυνση των μοσχαριών τους».