Ούριος άνεμος για το καλαμπόκι, αμερικανικές πιέσεις στο χοιρινό

Σε ανοδικό τέμπο συνεχίζει το σκληρό

Με 54 λεπτά παίρνουν σύσπορο στη Βοιωτία οι Μάρκου και Σκλαπάνης
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Καιρό είχαν να δουν οι αναλυτές τα προθεσμιακά συμβόλαια στα περισσότερα αγροτικά εμπορεύματα να εμφανίζουν σχεδόν ταυτόχρονα αυξητικές τάσεις.

«Έπρεπε να τρίψω τα μάτια μου για να το πιστέψω», σχολίαζε με μια δόση χιούμορ στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ο γνωστός αναλυτής, Alan Brugler διερωτώμενος ρητορικά: «Μήπως είναι ταύρος αυτό που βλέπω στο βάθος;».

-Διαφήμιση-

Η εικόνα, όπως φαίνεται και από τους πίνακες που επεξεργάστηκε η «ΥΧ», ήταν παρόμοια και αυτή την εβδομάδα. Ο όρος «ταύρος», όπως είναι γνωστό, χρησιμοποιείται από τους χρηματιστές και τους οικονομολόγους για να περιγράψει τις θετικές προοπτικές όσον αφορά τις τιμές ενός προϊόντος ή εμπορεύματος. Βεβαίως, αν εξαιρέσει κανείς το βαμβάκι και τη ζάχαρη, δύσκολα θα έβρισκε εφαρμογή στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα, πέρα από το γεγονός ότι θα έμοιαζε με τραγική ειρωνεία για τους Έλληνες παραγωγούς, μετά από μια χρονιά που είδε π.χ. τις τιμές του σκληρού σιταριού να πατώνουν.

Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι το καλαμπόκι εμφανίζεται δυνατότερο για άλλη μια εβδομάδα, καθώς οι τελευταίες, αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις του USDA για την αμερικανική παραγωγή και τα παγκόσμια αποθέματα, συνεχίζουν να έχουν επίδραση στην αγορά.

Το βαμβάκι συνεχίζει την ανοδική του πορεία, ξεπερνώντας στα μέσα της εβδομάδας τα 80 σεντς/λίμπρα στον δείκτη Cotllook A’ Index, ενώ ακόμα και το ρύζι έδειξε σημάδια ανοδικής αντίδρασης, με τα προθεσμιακά του Δεκεμβρίου να καταγράφουν άνοδο 2,21% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Αντίθετη είναι η εικόνα για το χοιρινό κρέας που εξακολουθεί να πιέζεται, ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων εκτιμήσεων του USDA που μιλούν για αύξηση της αμερικανικής παραγωγής κατά 453 εκατ. κιλά το επόμενο έτος. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν, μάλιστα, ότι «η μεγάλη προσφορά υποδεικνύει χαμηλότερες τιμές», καθώς η αγορά δυσκολεύεται να απορροφήσει τη μεγαλύτερη παραγωγή που προκύπτει, κατά κύριο λόγο, από την αύξηση του αριθμού των εκτρεφόμενων ζώων.

Στον απόηχο των προβλέψεων του USDA, τα προθεσμιακά χοιρινού σημείωσαν την Τετάρτη πτώση 7% σε σχέση με μια εβδομάδα πριν, ενώ την Τρίτη άγγιξαν τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών.

«Σημάδια ζωής» επιδεικνύει για άλλη μια εβδομάδα το σκληρό σιτάρι, με τις τιμές στη Μπολόνια να ξεπερνούν και τα 20 λεπτά το κιλό. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάλυση της Strategie Grains η οποία προβλέπει ότι, παρά τις χαμηλές τιμές, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί δεν θα γυρίσουν την πλάτη στο σιτάρι (σκληρό και μαλακό) τη νέα καλλιεργητική σεζόν.

Το γκρουπ αναμένει οι συνολικές εκτάσεις που θα σπαρθούν φέτος με σιτάρι να είναι πρακτικά αμετάβλητες σε σχέση με πέρυσι.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΩΝ ΤΙΜΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ
 19-Οκτ12-ΟκτΣυμβόλαιο%αλλαγή
Καλαμπόκι357,5337Δεκ-166,08%
Σκληρό Σιτάρι*301288Δεκ-164,51%
Σόγια981,5945,5Νοε-163,80%
Ρύζι 10,40510,18Νοε-162,21%
Βαμβάκι71,168,97Δεκ-163,08%
Χυμός πορτοκάλι195,1201,75Νοε-16-3,29%
Βοδινό 97,12598Δεκ-16-0,89%
Χοιρινό41,17544,05Δεκ-16-7%
     
ΠΗΓΗ: Bloomberg, *ΠΗΓΗ: Barchart  

 

-Διαφήμιση-
Delegate