To ούζο… σημείο αναφοράς για την πόλη των Σερρών

Ένα προϊόν δοκιμασμένο στον χρόνο από τις Σέρρες

To ούζο... σημείο αναφοράς για την πόλη των Σερρών

Το ούζο αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για την πόλη των Σερρών όσο και για τον ίδιο τον νομό. Τα ποτοποιεία έχουν μεγάλη παράδοση και ιστορία, ξεκινώντας από τους ρακιτζήδες, τους παραγωγούς ρακιού επί τουρκοκρατίας, που ήταν το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Με τα χρόνια, και από το 1930, οι ποτοποιοί το εκσυγχρόνισαν και το ονόμασαν ούζο, για να δηλώσουν ένα απόσταγμα υψηλής ποιότητας. Ενδεικτικό είναι πως από τα τέλη του 18ου αιώνα στήνεται η πρώτη σερραϊκή ποτοποιία, παραγωγής, τυποποίησης και διακίνησης ρακιού, από τον επονομαζόμενο Γρηγόρη Ρακιτζή.

Μια επιχείρηση που αποτέλεσε πρότυπο όχι μόνο για τη Β. Ελλάδα, αλλά και πανελλαδικά. Στη συνέχεια τα ποτοποιεία που αναπτύχθηκαν κράτησαν ζωντανή τη σχέση των Σερραίων με το ούζο. «Το σφάλμα που κάναμε ως Σερραίοι είναι ότι δεν αναδείξαμε το ούζο όπως έπρεπε», τονίζει ο κ. Κώστας Μπέης, της ποτοποιίας Μπέη, επιχείρηση που κρατάει από το 1905. «Σέρρες δεν είναι μόνον ο ακανές ή η μπουγάτσα», σημειώνει και συμπληρώνει: «Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που κατάφεραν να αναδείξουν το ούζο ως σημείο αναφοράς. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβεί και στις Σέρρες, για αυτό σκοπός μας είναι να ξαναφέρουμε το ούζο σε κυρίαρχη θέση».

Το ούζο θεωρείται το εθνικό ποτό και προϊόν αφού αποτελεί μέρος της ταυτότητας του Έλληνα. Ο κ. Μπέης αναφέρει πως το τραπέζι του ούζου είναι ιεροτελεστία και φιλοσοφία, από το πώς θα καθίσεις, πώς θα το γευτείς αλλά και τις συζητήσεις που πρέπει να κάνεις. Και, φυσικά, τον χρόνο που πρέπει να καταναλώσεις, την παρέα και την καλή διάθεση. «Το τραπέζι του ούζου το διδάσκεσαι», καταλήγει ο κ. Μπέης, «γι’ αυτό και οι παλιοί Σερραίοι έλεγαν πως θέλει νερό, μεζέ και μουχαμπέτι».

Αφροδίτη Χρυσοχόου