«Όχι» των θεσμών σε «πάγωμα» αυξήσεων ΦΠΑ για νησιά του Αιγαίου

«Όχι» των θεσμών σε «πάγωμα» αυξήσεων ΦΠΑ για νησιά του Αιγαίου
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

«Πάγο» στο αίτημα της κυβέρνησης για αναστολή της εφαρμογής των αυξημένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου έβαλαν οι δανειστές.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του liberal.gr, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να αιτήθηκε το «πάγωμα» των αυξήσεων στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας επικαλούμενο «κοινωνικούς λόγους» και προβάλλοντας εκτιμήσεις για μείωση των εσόδων, εισέπραξε, όμως, την αρνητική απάντηση των εκπροσώπων των δανειστών την περασμένη Πέμπτη.

 Όπως όλα δείχνουν οι κάτοικοι 54 νησιωτικών περιοχών θα υποστούν τον Ιανουάριο του 2017 το τρίτο κύμα αυξήσεων, καθώς καταργείται το ειδικό καθεστώς που ισχύει σήμερα και προβλέπει μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ. Η πλειονότητα των ελληνικών νησιών, αν όχι όλα, θα ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι οι συντελεστές από 17%, 9% και 4% θα αυξηθούν σε 24%, 13% και 6%.

 Μετά την αναπροσαρμογή των συντελεστών στα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο (πρώτο κύμα 1-10-2015), Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο (δεύτερο κύμα 1-6-2016) θα αυξηθούν οι συντελεστές και στα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας. Δηλαδή στα νησιά της λεγόμενης «άγονης γραμμής» και ενδεχομένως και στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο και στην Κω, τα οποία έχουν πληγεί λόγω αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Οι συνέπειες για τους κατοίκους και την οικονομία των νησιών αυτών θα είναι οδυνηρές καθώς εκτός από τις ανατιμήσεις σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, θα αυξηθούν από τον Ιανουάριο του 2017 και οι τιμές των καυσίμων λόγω της αναπροσαρμογής των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Οι αυξήσεις στους ειδικούς φόρους θα επηρεάσουν παράλληλα και τις τιμές του καφέ και των τσιγάρων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 σε όλη τη νησιωτική επικράτεια θα ισχύουν:

– Ο κανονικός συντελεστής, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 24%. Αυτό σημαίνει ότι ακριβαίνουν ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, και πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών στα οποία σήμερα επιβάλλεται συντελεστής 17%.

– Ο μειωμένος συντελεστής που εφαρμόζεται για αγαθά και υπηρεσίες και ο οποίος ανέρχεται στο 13%. Συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2017 αυξάνονται από 9% σε 13% η ΔΕΗ, το νερό, τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φυτά (αληθινά), τα λαχανικά και φρούτα βρώσιμα, τα δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα νερά φυσικά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα είδη και συσκευές ορθοπεδικής, οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας, οι υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

– Ο υπερμειωμένος συντελεστής για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες που θα διαμορφωθεί σε 6% από 4% για τα φάρμακα και τα βιβλία.

-Διαφήμιση-
Delegate