«Όχι» της Βαλονίας στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου CETA

«Όχι» της Βαλονίας στη CETA - Προσπάθειες Μ. Σουλτς για να μην ναυαγήσει η συμφωνία
-Διαφήμιση-
Delegate

Σε διαπραγματευτικές κινήσεις έχει προχωρήσει από το πρωί του Σαββάτου 22/10 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προκειμένου να μην ναυαγήσει η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά (CETA), μετά την άρνηση της γαλλόφωνης Βαλονίας του Βελγίου να επικυρώσει τη συμφωνία, υπέρ της οποίας έχουν ταχθεί όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ.

Χωρίς τη συγκατάθεση και των πέντε τοπικών κυβερνήσεων του το Βέλγιο δεν μπορεί να στηρίξει τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (Ceta) με τον Καναδά.

Συνάντηση με την Καναδή υπουργό Εμπορίου

-Διαφήμιση-

Ήδη ο Μάρτιν Σουλτς συναντήθηκε με την Καναδή υπουργό Εμπορίου Κρίστια Φρίλαντ, η οποία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Belga, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να τελειώσει τη δουλειά της» αναφορικά με τη CETA. «Κάναμε τη δουλειά μας, έχει έρθει η ώρα να ολοκληρώσει η ΕΕ τη δική της», τόνισε η Φρίλαντ μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Η Καναδή υπουργός διευκρίνισε ότι θα αναχωρήσει από το Βέλγιο για να επιστρέψει στο Τορόντο, σημειώνοντας: «Ελπίζω πραγματικά οι Ευρωπαίοι να καταφέρουν να πετύχουν και να μπορέσω να επιστρέψω σε μερικές ημέρες με τον πρωθυπουργό μου (Τζάστιν Τριντό) για να υπογράψουμε τη συμφωνία».

Από την πλευρά του ο Σουλτς επισήμανε ότι η σύνοδος κορυφής που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη με τον Καναδά παραμένει στην ατζέντα προς το παρόν. «Τα προβλήματα βρίσκονται στο τραπέζι των Ευρωπαίων και πρέπει να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε», είπε.

«Η συνάντηση αυτή ήταν πολύ εποικοδομητική και ίσως θα είναι αποφασιστική. Παραμένω αισιόδοξος», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναμένεται συνάντηση με κυβέρνηση της Βαλονίας

Στη συνέχεια ο Σουλτς αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Βαλονίας Πολ Μανιέ, που αντιτίθεται προς το παρόν στη CETA και έτσι εμποδίζει την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες έχουν στόχο «να επανεκκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για τη CETA. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε ένα βήμα πριν το τέλος» τόνισε ο Σουλτς.

Ανησυχία Τουσκ 

Σημειώνεται πως την ανησυχία του για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά (CETA) εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής ανέφερε πως διακυβεύεται η φήμη της Ευρώπης υπογραμμίζοντας ωστόσο πως οι πολίτες ανησυχούν επίσης για το αν οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου είναι προς το συμφέρον τους. «Πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες, τους καταναλωτές, τις εταιρίες μας», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε από την πλευρά του την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός εξηγώντας πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του κυβερνήτη της Βαλονίας Πολ Μανιέτ, της Καναδής υπουργού Εμπορίου Κρίστια Φρίλαντ και της Επιτροπής συνεχίζονται. 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ