“Όχι” του ΕΛΓΑ σε όλα τα αιτήματα για τις ζημιές στις ελιές απο καύσωνες

Υδρολίπανση δέντρων με 8 κυβικά μέτρα/στρ.

Όπως προκύπτει από έγγραφο που απέστειλε ο ΕΛΓΑ στον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), δεν γίνεται δεκτό το αίτημα των παραγωγών για καταβολή αποζημιώσεων αλλά και ΠΣΕΑ στους ελαιοπαραγωγούς που υπέστησαν ζημιές την περασμένη άνοιξη.

Το έγγραφο δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του ο ΣΕΔΗΚ και το υπογράφει ο δρ. Νίκος Μιχελάκης, (Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ). Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ

Με καθυστέρηση ενάμιση σχεδόν μήνα, δόθηκε επί τέλους κάποια απάντηση στο Υπόμνημα του ΣΕΔΗΚ για τις ζημιές στις ελιές από τους καύσωνες της περασμένης Άνοιξης με έγγραφο του ΕΛΓΑ που φέρει «κατά σύμπτωση!» την ίδια ημερομηνία με την σχετική υπόμνηση που έγινε για την καθυστέρηση.

Με το έγγραφο αυτό (αρ. πρωτ. 9708 / 22-08-16), που υπογράφεται από την Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ και επομένως δεν ξέρουμε εάν απηχεί και τις απόψεις της ηγεσίας του ΕΛΓΑ και του ΥπΑΑΤ, γίνεται σαφές ότι, τελικά, τα αιτήματα που υπέβαλε ο ΣΕΔΗΚ, για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης απο τους καύσωνες της περασμένης Άνοιξης, δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε από τον ΕΛΓΑ ούτε από τα ΠΣΕΑ!.

Όμως και οι αποζημιώσεις των τεράστιων ζημιών της Άνοιξης του 2013 από τα ΠΣΕΑ, παρά τις επίσημες υποσχέσεις της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, ο ΕΛΓΑ εξηγεί ότι δεν πρόκειται να καλυφθούν γιατί δεν ζητήθηκε καν σχετική έγκριση από την ΕΕ επειδή οι πιστώσεις που χρειαζόταν για τις Ελιές ήταν ….μεγάλες!

Παράλληλα, οι προτεινόμενες από τον ΣΕΔΗΚ τροποποιήσεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να απαλειφθούν οι σε βάρος των ελαιοπαραγωγών μεροληπτικές διατάξεις του, συμφωανα με το έγγραφο, δεν μπορούν να γίνουν.

Μετά από τις λανθασμένες και οπωσδήποτε μεροληπτικές αυτές θέσεις του ΕΛΓΑ σε βάρος των ελαιοπαραγωγών της Ν. Ελλάδας και ιδιαίτερα της Κρήτης, ο προβληματισμός των ελαιοπαραγωγών μετατρέπεται σε πλήρη απογοήτευση η οποία θέτει ευθέως το ερώτημα αν θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλουν εισφορές στον ΕΛΓΑ και αν θα πρέπει να ζητήσουν να τους επιστραφούν και οι ήδη καταβληθείσες.

Απαιτούνται τεκμηριωμένες και ομόθυμες αντιδράσεις.

Ο ΣΕΔΗΚ αναμένεται ότι θα απαντήσει στις αρνητικές αυτές θέσεις του ΕΛΓΑ, οι οποίες εκτός του ότι είναι και επιστημονικά αλλά και δεοντολογικά απαράδεκτες, σε αρκετά σημεία αντιφάσκουν και μεταξύ τους.

Ωστόσο με την απάντηση αυτή του ΣΕΔΗΚ όπως και με τις ερωτήσεις των Βουλευτών και τις δηλώσεις των Αγροτοσυνεταιρικων στελεχών και άλλων, το πρόβλημα μάλλον δεν πρόκειται να λυθεί. Ασφαλώς, όπως και για την Δακοκτονία, απαιτούνται σοβαρότερες και ομόθυμες αντιδράσεις.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, πολιτικοί και άτομα πρέπει να αποκτήσουν ενιαία φωνή και κοινή επιχειρηματολογία, επιστημονικά τεκμηριωμένη. Και παράλληλα πρέπει να σχεδιάσουν ενέργειες και να προχωρήσουν σε έντονα κοινά διαβήματα η ακόμη και σε δικαστικές διεκδικήσεις.

Αβασάνιστες δηλώσεις πολιτικων και παραγόντων, για ακαρπία, ολιγοκαρπία κλπ, που υιοθετούνται και από ΜΜΕ, είναι λανθασμένες και πρέπει να σταματήσουν Κι αυτό γιατί πράγματι αποτελούν επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν και απο μη καιρικά αίτια (π.χ. πλημμελή περιποίηση η εγκατάλειψη ελαιώνων κλπ) και επομένως σωστά δεν αναφέρονται στον Κανονισμό!

Επίσης οι δηλώσεις κάποιων αγροτικών παραγόντων σε ΜΜΕ ότι «οι ελιές δεν έδεσαν» είναι άστοχες, γιατί εκτός του ότι προσφέρουν επιχειρήματα για αποφυγή αποζημιώσεων, για όσους γνωρίζουν (βλέπε και φωτο) δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πηγή: ΣΕΔΗΚ (http://www.sedik.gr)