Οξύτατοι τόνοι από κυβέρνηση – αντιπολίτευση με αφορμή το νομοσχέδιο Τσακαλώτου για το συνταξιοδοτικό και τη Β αξιολόγηση 

Σε οξείς τόνους και με ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης και με προσωπικές επιθέσεις κατά υπουργών, από βουλευτές της αντιπολίτευσης κυρίως από την πλευρά της ΝΔ, συνεχίζεται στην Ολομέλεια η συνεδρίαση για το νομοσχέδιο Τσακαλώτου. 

Πρόκειται για το νομοσχέδιο με τίτλο: «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις», που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση των συντάξεων και των εισοδημάτων λόγω μείωσης του αφορολόγητου, μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές (χονδροειδείς και μη) από 24% στο 13%, μείωση του ΕΝΦΙΑ στα μικρομεσαία νοικοκυριά και ψηφίζεται στην Ολομέλεια.

Η μάχη των εντυπώσεων κορυφώνεται το βράδυ της Πέμπτης 18/5 και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιχειρήσει πολιτικά ν΄ αποδομήσει μέτρα και αντίμετρα και κατακεραυνώνει την κυβέρνηση ότι όσο ήταν στην αντιπολίτευση έσπειρε φρούδες ελπίδες και διχόνοια. Οι τόνοι έχουν ανέβει πολλές φορές και υπήρξε και φραστικό επεισόδιο μεταξύ της αναπληρωτού υπουργού Εργασίας Θεανώς Φωτίου με τη Σοφία Βούλτεψη και στη συνέχεια με τη Χαρά Κεφαλίδου, για τις δομές για την οικογένεια και τα σχολικά γεύματα.

“Διαλύσατε τη χώρα και μας ζητάτε και τα ρέστα”

Η  κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχτεί βουλευτικές τροπολογίες (δηλαδή θα δεχτεί μόνο υπουργικές), στις οποίες περιλαμβάνεται και η τροπολογία Σταϊκούρα για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί και βουλευτές της επιχείρησαν να αντικρούσουν τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.  

Βουλευτές της αντιπολίτευσης, όπως ο Γιώργος Βλάχος (ΝΔ), Άννα Καραμανλή (ΝΔ), Μιχάλης Τζελέπης (ΔΗΣΥ) τόνισαν ότι από τους 47 εκπροσώπους κατά την ακρόαση εκπροσώπων φορέων, δεν βρέθηκε ένας να πει μια καλή κουβέντα, για το νέο νομοσχέδιο, ενώ κυβερνητικοί βουλευτές αντέκρουσαν ότι στις προηγούμενες αξιολογήσεις, οι εκπρόσωποι φορέων δεν είχαν κληθεί καν.

Ο Δημήτρης Κυριαζίδης, βουλευτής ΝΔ, Δράμας σημείωσε πως ήρθαν οι εκπρόσωποι των αγροτών και τόνισαν ότι δημιουργούνται νέοι τσιφλικάδες, αναφερόμενος στα όσα είπε ο αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ, Νικήτας Πρίντζος στην ομιλία του κατά την ακρόαση εκπροσώπων φορέων.

«Δίνετε τη χαριστική βολή στους αγρότες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας και μίλησε για επιτομή της πολιτικής υποκρισίας.

Για νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους αγρότες, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αριστείδης Φωκάς, βουλευτής Β Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων και τόνισε ότι το θετικό μέτρο για τις μειώσεις στη φορολογία προσώπων κι επιχειρήσεων από το 2019 επηρεάζει θετικά και τους αγρότες αλλά βασίζεται στην αντίληψη για εξωπραγματικά πλεονάσματα.

«Τιμωρείτε ακόμη και όσους αγρότες κατάφεραν να επιβιώσουν από το νόμο Κατρούγκαλου;», υποστήριξε ο Κώστας Κατσαφάδος, βουλευτής Α΄Πειραιά της ΝΔ.

Στα μέτρα για τους αγρότες αναφέρθηκε και ο Κωνσταντίνος Τασούλας, βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ και τόνισε ότι έπρεπε να προτείνει 8 ευνοϊκά μέτρα, μήπως και η κυβέρνηση δεχτεί 2, αντί για 1.  

Η ιστορία κάνει κύκλους και σας εκδικείται, τόνισε ο τομεάρχης Αγροτικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλης Τζελέπης και σημείωσε πως η κυβέρνηση κοροϊδεύει γιατί αυτή ψήφισε την αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, στο 24% και τώρα τη μειώνει πάλι στο 13%.

Ήπια ήταν η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Βουλής, Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει εθνική συνεννόηση σε επιμέρους θέματα, καθώς όλα τα ελληνικά κόμματα μ΄ ευρωπαϊκό προσανατολισμό πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι και να σταματήσουν τις βολές ο ένας στον άλλον για να προσελκύσει η χώρα επενδύσεις και να αυξηθεί το ΑΕΠ, διότι αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να πιαστούν μεγάλα πλεονάσματα.

“Εσείς τα λέτε αυτά που μας ζητούσατε να υπογράψουμε ό,τι να΄ ναι;»

Υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές υπεραμύνθηκαν σημειώνοντας πως βρήκαν λογαριασμούς 50 ετών, ότι έμπαιναν στη διαπραγμάτευση, έχοντας την φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά άρον – άρον να κλείσει η συμφωνία και να δεχτούν όποιες ανηλεείς προτάσεις έκαναν οι δανειστές.  

Πως θα εξηγήσετε στους αγρότες ότι δεν θα ψηφίσετε τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια , τόνισε ο Κωνσταντίνος Σπαρτινός, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Θανάσης Μιχελής, κυβερνητικός βουλευτής του νομού  Φθιώτιδας σημείωσε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατέστρεψαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο τομεάρχης Αγροτικού των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης. 

Κ. Παπανάτσιου: “Κακοδιοικήσατε τη χώρα επί δεκαετίες”

«Η κυβέρνηση δίνει μάχη στο εσωτερικό και το εξωτερικό, συγκρουστήκαμε και υπερασπιστήκαμε το δίκιο της ελληνικής κοινωνίας» και τόνισε πως έρχονται μια σειρά μειώσεις, όπως το μέτρο για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ η Θ. Φωτίου αναφέρθηκε στα ανακουφιστικά μέτρα για τις οικογένειες.  

«Κακοδιοικήσατε αυτή τη χώρα επί δεκαετίες», «δέσατε τον κόσμο με τα δάνεια», «πρώτα μας ζητάτε να υπογράψουμε ό,τι μας δίνουν και μετά μας λέτε γιατί ψηφίζουμε τα μέτρα», ανέφερε μεταξύ άλλων η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου παραδέχτηκε πως υπάρχουν και δύσκολα μέτρα.

«Δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο», ξεκαθάρισε η κ. Παπανάτσιου σημειώνοντας ότι γίνεται συζήτηση πάνω στην αξιολόγηση και τόνισε ότι το προηγούμενο διάστημα, υπήρχαν μόνο μέτρα λιτότητας, ενώ σήμερα υπάρχουν αντίμετρα, που θα βοηθήσουν τους πολίτες. 

Μέχρι στιγμής έχουν γραφτεί στον κατάλογο των ομιλητών 160 βουλευτές, εκ των οποίων έχουν μιλήσει μόνο 82. Μέχρι στιγμής πάντως η ΝΔ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα ψηφίσει τη μείωση του ΦΠΑ από 24% στο 13% στα αγροτικά εφόδια.