Απαραίτητη για το μέλλον μία Ισχυρή, Κοινή και επαρκώς χρηματοδοτούμενη ΚΑΠ

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

pekka-pesonen-copa-cogeca2γράφει ο Pekka Pesonen,
γενικός γραμματέας, Copa – Cogeca

 

-Διαφήμιση-

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των ανακοινώσεων της ΕΕ αυτό το φθινόπωρο για το μέλλον της ΚΑΠ, η διασφάλιση μίας ισχυρής, Κοινής και επαρκώς χρηματοδοτούμενης ΚΑΠ, που θα επιτρέπει στους αγρότες να συνεχίσουν να παράγουν με βιώσιμο τρόπο ασφαλή, ποιοτικά και θρεπτικά τρόφιμα για τους καταναλωτές παγκοσμίως, είναι επιβεβλημένη.

Στις Copa και Cogeca δεν πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρξει κάποια γενικευμένη μεταρρύθμιση στην ΚΑΠ, αφού οι αγρότες ακόμα δεν έχουν εξοικειωθεί με τις τελευταίες ρυθμίσεις. Το σημείο-κλειδί για εμάς είναι η απλοποίηση της υπάρχουσας πολιτικής. Αυτό έχει υποστηριχθεί επίσης και από τον Επίτροπο Χόγκαν και τους υπουργούς πολλών κρατών-μελών.

Υποστηρίζουμε τις απαιτήσεις του Πρασινίσματος και προσπαθούμε να τις κάνουμε να λειτουργήσουν, σαν να ήταν ο αποκλειστικός σκοπός της ΚΑΠ. Όμως, η εφαρμογή πολλών από αυτών των μέτρων δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε σαφής για τους αγρότες. Η τρέχουσα διαδικασία απλοποίησης από τον επίτροπο Χόγκαν έχει πραγματοποιηθεί μερικώς, αλλά η ΚΑΠ εξακολουθεί να είναι μία σύνθετη πολιτική. Η μελλοντική ΚΑΠ πρέπει να είναι μία Κοινή, απλοποιημένη και λιγότερο γραφειοκρατική πολιτική, που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις προκλήσεις του γεωργικού τομέα, ενώ θα έχει και επαρκή χρηματοδότηση.

Επιπρόσθετα, οι αγρότες και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις της αγοράς και περισσότερους φυσικούς κινδύνους από οποιονδήποτε άλλον τομέα. Η μεταβλητότητα της αγοράς, οι νέες αρρώστιες των ζώων και των φυτών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργούν νέους αστάθμητους παράγοντες, σε μία περίοδο περιορισμένης χρηματοπιστωτικής ρευστότητας.

Σταθερότητα

Η ενιαία ενίσχυση της ΚΑΠ προσφέρει σταθερότητα και σιγουριά, διασφαλίζει την επάρκεια τροφίμων, θέσεις εργασίας και βιωσιμότητα. Για αυτό επιβάλλεται να κρατήσουμε και τους δύο πυλώνες της ΚΑΠ, να διατηρήσουμε τα τρέχοντα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την αστάθεια της αγοράς, τις άμεσες πληρωμές. Ένα δίχτυ προστασίας για τους αγρότες. Επιπλέον, πρέπει να μας απασχολήσουν τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν προαιρετικές επιλογές του αγρότη και του δεύτερου πυλώνα της ΚΑΠ.

Ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα παραμένει η ενίσχυση των συνεταιρισμών, καθώς ενώνουν τους αγρότες και προωθούν την παραγωγή τους. Πρέπει να βοηθήσουμε με στοχευμένα μέτρα τους νέους αγρότες να εισέλθουν στον αγροτικό τομέα, να υπάρξει μία ανανέωση γενεών.

Ενόψει της απόφασης της Αγγλίας να θέσει σε εφαρμογή το άρθρο 50 για την έναρξη των διαδικασιών Brexit με την ΕΕ, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι αγρότες αλλά και οι οικογένειές τους δεν θα υποστούν τις συνέπειες του Brexit. Ανησυχούμε πολύ για την επιρροή που θα έχει στις εμπορικές συναλλαγές των Ευρωπαίων αγροτών και στους συνεταιρισμούς τους.

Πρέπει να βρεθούν τρόποι για να διατηρήσουμε τον τρέχοντα προϋπολογισμό της ΚΑΠ, ο οποίος στην πραγματικότητα κοστίζει λιγότερο από το 1% του συνόλου των δημόσιων δαπανών των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Ένας προϋπολογισμός, ο οποίος εξασφαλίζει ποιοτικά τρόφιμα για 500 εκατομμύρια καταναλωτές και διατηρεί τη βιοποικιλότητα, την ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Οι αγρότες είναι η πρώτη γραμμή παραγωγής τροφίμων και κάθε διαταραχή στο αγροτικό εμπόριο πρέπει να αποφευχθεί.

Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Επιτροπή, τους Ευρωβουλευτές και την Προεδρία, για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μία βιώσιμη ΚΑΠ και στο μέλλον, που θα ανταποκρίνεται καλύτερα μέσα στη σοβαρή κρίση που βιώνουμε.

Μας ενδιαφέρει επίσης η πορεία επιμέρους κλάδων. Για παράδειγμα, στον τομέα του κρασιού, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το συγκεκριμένο καθεστώς θα διατηρηθεί και οι οργανώσεις των παραγωγών θα ενισχυθούν, όπως και οι συνεταιρισμοί. Θέλουμε επίσης να επενδύσουμε πάνω στο υπάρχον καθεστώς του τομέα των φρούτων και των λαχανικών, το οποίο πάει καλά έως τώρα, να το απλοποιήσουμε και να γίνει πιο αποτελεσματικό.

Οι επόμενες κινήσεις

Η δημόσια διαβούλευση θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Η Επιτροπή έχει ήδη επισημάνει ότι θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο περιβάλλον, με τους αγρότες να συνεισφέρουν περισσότερο στα δημόσια αγαθά είτε μέσω του πρώτου ή του δεύτερου πυλώνα της ΚΑΠ. Η διακήρυξη Cork 2.0 αναμένεται να ληφθεί σοβαρά υπόψιν στη χάραξη μιας καινοτόμου πολιτικής ανάπτυξης της υπαίθρου.

Στις εργασίες μας τον Μάρτιο, ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, είχε τονίσει την ανάγκη για μια φιλόδοξη ανάπτυξη στην Έξυπνη Γεωργία. Οι καλές υποδομές, η ευρυζωνικότητα, οι καλές συνδέσεις είναι επίσης προαπαιτούμενα, ώστε να αναπτύξουμε τις επιχειρήσεις και να εκμεταλλευτούμε την Παραγωγή Ακριβείας και την ψηφιακή τεχνολογία.

Χρειαζόμαστε μία δυνατή και κοινή ΚΑΠ αλλά και ισχυρές συνέργειες με άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές, όπως η ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής, για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των αστικών περιοχών.

Μετάφραση-επιμέλεια: Βίκυ Γεωργακοπούλου

-Διαφήμιση-
Delegate