ΠΑΑ 2014-2020: Σε Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία τα περισσότερα χρήματα

Τι προβλέπει η απόφαση του ΥΠΑΑΤ για την περιφερειακή κατανομή πόρων σε Μεταποίηση και Εγγειοβελτιωτικά έργα

Τι προβλέπει η απόφαση του ΥΠΑΑΤ για την περιφερειακή κατανομή πόρων σε Μεταποίηση και Εγγειοβελτιωτικά έργα

Στην κατανομή των πόρων μεταξύ των Περιφερειών της χώρας για το υπομέτρο 4.2 «Επενδύσεις, που αφορούν τη μεταποίηση, εμπορία και/ή ανάπτυξη των γεωργικών προϊόντων» και τη δράση 4.3.1 «Εγγειοβελτιωτικά έργα» κατέληξε το ΥΠΑΑΤ. Ιδιαίτερα ωφελημένες εμφανίζονται οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, στις οποίες κατανέμονται και τα περισσότερα χρήματα, σε σχέση με τις υπόλοιπες 11 περιφέρειες. Πλέον, είναι στη δικαιοδοσία των αρμόδιων υπηρεσιών της κάθε περιφέρειας να ενεργοποιήσουν τις εκχωρούμενες παρεμβάσεις.

Ποσά

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την τελική κατανομή των πόρων, η οποία και εστάλη στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) την περασμένη Τρίτη, 3 Ιουλίου, στο υπομέτρο 4.2, κατανέμεται στην Κεντρική Μακεδονία το ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ, στη Θεσσαλία το ποσό των 8,07 εκατ. ευρώ και ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα με 5,69 εκατ. ευρώ και η Πελοπόννησος με 3,89 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των 50,67 εκατ. ευρώ.

Το μικρότερο ποσό κατανέμεται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (0,7 εκατ. ευρώ), με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να προηγείται, με 1,05 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα και στη δράση 4.3.1, κατανέμεται στην Κεντρική Μακεδονία το ποσό των 22,77 εκατ. ευρώ, στη Θεσσαλία 15,18 εκατ. ευρώ, και ακολουθούν η Στερεά Ελλάδα με 12,67 εκατ. ευρώ και η Πελοπόννησος με 12,52 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των 120,4 εκατ. ευρώ.

Το μικρότερο ποσό κατανέμεται επίσης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (2,67 εκατ. ευρώ), με την Περιφέρεια Ηπείρου να προηγείται, με 4,61 εκατ. ευρώ.

Βασικές αρχές

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΥΠΑΑΤ, η κατανομή των πόρων μεταξύ των περιφερειών πραγματοποιείται με βάση συγκεκριμένες αρχές:

  • Ένα μέρος της κατανομής ακολουθεί την υφιστάμενη διασπορά των πόρων μεταξύ των περιφερειών ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα απότομης μείωσης των κεφαλαιακών ροών.
  • Λαμβάνεται υπόψη η σημασία του κάθε τομέα παρέμβασης τόσο στην οικονομική διάρθρωση της εκάστοτε περιφέρειας όσο και διαπεριφερειακά.
  • Η ενίσχυση της κτηνοτροφίας αποτελεί οριζόντια προτεραιότητα σε παρεμβάσεις που απευθύνονται σε γεωργούς ή μεταποιητικές επιχειρήσεις.
  • Επιπλέον, χρησιμοποιούνται κάθε φορά ειδικές παράμετροι για κάθε παρέμβαση.

Μεταποίηση

Σχετικά με το υπομέτρο 4.2, οι πόροι κατευθύνονται κυρίως στις περιφέρειες όπου ο πρωτογενής τομέας και ο τομέας της μεταποίησης έχουν ιδιαίτερη σημασία και ταυτόχρονα παρουσιάζουν έντονη συμβολή στις συνολικές εθνικές οικονομικές επιδόσεις. Σε συνδυασμό με την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και την αποφυγή της απότομης διακοπής των υφιστάμενων κεφαλαιακών ροών, η σημασία του τομέα της μεταποίησης στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία λαμβάνει και τη μεγαλύτερη βαρύτητα, σε ποσοστό 40%.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, οι πόροι που κατανέμονται, ενεργοποιούνται με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η αποφυγή ανταγωνισμού με αντίστοιχες δράσεις του LEADER, για τις ίδιες περιοχές παρέμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν υποβληθεί συνολικά 535 αιτήσεις στήριξης και για τις δύο δράσεις του υπομέτρου, με τις αξιολογήσεις να έχουν πλέον ολοκληρωθεί. Συγκεκριμένα, στη δράση 4.2.1 είχαν υποβληθεί 502 αιτήσεις, οι οποίες γεωγραφικά κατανέμονταν κατά κύριο λόγο στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και στους τομείς των οπωροκηπευτικών, γαλακτοκομικών, ελαιούχων προϊόντων και οίνου και στη δράση 4.2.2 είχαν υποβληθεί 33 αιτήσεις, οι οποίες κατανέμονταν στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Πελοποννήσου και στους τομείς της παραγωγής προϊόντων κοσμετολογίας και διατροφής, πυρηνελαιουργείων, ζυθοποιίας και παραγωγής αποσταγμάτων.

Εγγειοβελτιωτικά

Όσον αφορά τη δράση 4.3.1, οι πόροι κατευθύνονται κυρίως στις περιφέρειες όπου μεταξύ άλλων, παρουσιάζουν ανάγκες βελτίωσης της ποσοτικής κατάστασης των υπόγειων υδάτων. Με δεδομένο ότι λαμβάνεται υπόψη και η αποφυγή απότομης διακοπής των υφιστάμενων κεφαλαιακών ροών, το ποσοστό βαρύτητας διαμορφώνεται στο 60% με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα (30% για την σημασία του στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία και 30% στην απασχόληση), και στο 20% σχετικά με το ποσοστό της έκτασης που αντιστοιχεί σε λεκάνες απορροής με κακή ποσοτική κατάσταση και στο 20% σχετικά με την κατανομή των πόρων ανά περιφέρεια την περίοδο 2007-2013.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόσκληση η ημερομηνία λήξης για την ηλεκτρονική υποβολή προτάσεων έχει οριστεί η 31η Αυγούστου 2018.