Παγκόσμιος εξαγωγικός γίγαντας στα σιτηρά η Ρωσία, ενώ μειώνεται η ευρωπαϊκή παραγωγή

Παγκόσμιος εξαγωγικός γίγαντας στα σιτηρά η Ρωσία, ενώ μειώνεται η ευρωπαϊκή παραγωγή
-Διαφήμιση-
Delegate

Με συνολικές εξαγωγές της τάξης των 30 εκατ. τόνων, η Ρωσία αναμένεται να είναι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, ξεπερνώντας μάλιστα για πρώτη φορά την ΕΕ. Σύμφωνα με τις πρόσφατα δημοσιευμένες προβλέψεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες στη χώρα είχαν ως αποτέλεσμα να αναμένεται συγκομιδή της τάξης των 72 εκατ. τόνων σιταριού, επιτρέποντας στη Ρωσία να διαθέσει επιπλέον 4,5 εκατ. τόνους στην εξαγωγική αγορά.

Η παραγωγή σε ΗΠΑ, Ουκρανία, Καζακστάν, Αυστραλία και Καναδά θα σημειώσει, επίσης, αύξηση, ενώ αντίθετα στην ΕΕ αναμένεται μείωση κατά 9 εκατ. τόνους, φτάνοντας συνολικά σε χαμηλότερα επίπεδα αποδόσεων από το 2012-2013. Αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στις σημαντικές βροχοπτώσεις σε ηγέτιδες παραγωγούς χώρες, όπως η Γαλλία.

Και για την ιταλική παραγωγή δεν προβλέπεται να είναι μία καλή χρονιά, ωστόσο, η θέση της Γαλλίας είναι κατά πολύ δυσχερέστερη, με τις αποδόσεις της χώρας να αναμένεται να είναι οι χαμηλότερες των τελευταίων 30 ετών. Στα τέλη Ιουλίου, ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για την ανακούφιση των παραγωγών σιτηρών, όπως προσωρινές φορολογικές ελαφρύνσεις, διευκολύνσεις για την αποπληρωμή δανείων κ.ά. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των παραγωγών ζητούν άμεση οικονομική ενίσχυση και μία αποτελεσματική παρέμβαση από πλευράς ΕΕ, ώστε να προστατεύονται από τις διακυμάνσεις των τιμών.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της ευρωπαϊκής έκδοσης του «Politico», οι κρατικές τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης δέχονται καθημερινά δεκάδες κλήσεις από απελπισμένους παραγωγούς που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των παραγωγών στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της χώρας ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την καλλιέργεια σιταριού.