Πακέτο ενίσχυσης 2,2 εκατομμυρίων ευρώ για ρητινοπαραγωγούς

Πακέτο ενίσχυσης 2,2 εκατομμυρίων ευρώ για ρητινοπαραγωγούς
-Διαφήμιση-
Delegate

Στα 2,2 εκατομμύρια ευρώ θα φτάσει η ενίσχυση για τους ρητινοπαραγωγούς, που έχουν καταστραφεί οικονομικά λόγω πυρκαγιών των δασών, ενώ εξετάζεται η περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Αυτό ανακοίνωσε μιλώντας κατά την επεξεργασία του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, απαντώντας σε παρατήρηση που έγινε από τον ειδικό αγορητή του ΚΚΕ, Νίκο Μωραΐτη, ο οποίος έκανε έκκληση για τους «ρετσινάδες», οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, όχι μόνο για σήμερα αλλά και για την ερχόμενη πενταετία λόγω καύσης των δασών, που διαχειρίζονταν. 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Τσιρώνης  ήδη ο ίδιος επισκέφθηκε την καμένη περιοχή στην Εύβοια δυο φορές. Όπως είπε, η περσινή ενίσχυση έπεσε από τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ στο 1,2 εκατομμύριο ευρώ, ωστόσο σε αυτές πρόκειται να προστεθεί άλλο 1 εκατομμύριο ευρώ, που έγινε μέσω εξοικονόμησης πόρων, ενώ εξετάζονται και άλλα σενάρια.

-Διαφήμιση-

Σημείωσε ότι οι διατάξεις του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου είναι σε συνεννόηση με τους ρητινοπαραγωγούς, οι οποίοι με το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο αποκλείονται από τους διαγωνισμούς για τα καμένα ξύλα στα ιδιωτικά δάση, καθώς δεν μπορούν να προχωρήσουν σε συμβάσεις, ενώ τώρα θα μπορούν να συμμετάσχουν.

Ο κ.Τσιρώνης αναφέρθηκε και στο θέμα της ανακύκλωσης και στο πρόστιμο που μας επέβαλε η ΕΕ για τα σκουπίδια, επισημαίνοντας ότι το αρχικό πρόστιμο ήταν 18 εκατομμύρια ευρώ κατά αποκοπήν και 72.000 ευρώ επιπλέον ημερήσιο πρόστιμο, που κατόπιν πιέσεων της ελληνικής πλευράς μειώθηκε. Υποστήριξε πως επειδή το πρόστιμο είχε βεβαιωθεί πριν το 2009 και δεν μπορούσε να μην πληρωθεί αλλά έπεσε στα 10 εκατομμύρια ευρώ κατά αποκοπήν και 30.000 ευρώ ημερήσιο πρόστιμο.

Άννα Στεργίου