Παλεύει για να ξεφύγει από τα 17 λεπτά το σκληρό σιτάρι

skliro-sitari-apothiki

Στους ρυθμούς της θερινής ραστώνης κινείται τις τελευταίες μέρες η εγχώρια αγορά στο σκληρό σιτάρι, με τους παραγωγούς να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και στην ανάκαμψη της ζήτησης για εξαγωγές προκειμένου να «ξεκολλήσουν» οι τιμές από τα σημερινά πολύ χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα».

Στον θεσσαλικό κάμπο, πολλοί καλλιεργητές, πιεζόμενοι από τις οικονομικές υποχρεώσεις αλλά και από την έντονη φημολογία για νέες μειώσεις που αναπτύχθηκε λίγες μέρες πριν το Δεκαπενταύγουστο μέσω συγκεκριμένων εμπόρων και μεσιτών, έσπευσαν να κλείσουν τα σιτάρια τους στις προσφερόμενες τιμές των 17 λεπτών το κιλό. «Τη Δευτέρα το βράδυ άρχισε να κυκλοφορεί ευρέως στην αγορά ότι η τιμή πρόκειται να πέσει στα 15 λεπτά το κιλό, χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Όλως τυχαίως μέχρι την Πέμπτη είχε κλείσει σχεδόν το 80% των ποσοτήτων από τα φετινά αλώνια», λέει στην «ΥΧ» παραγωγός από την περιοχή της Χάλκης. Οι εν λόγω καλλιεργητές πληρώθηκαν τη διαφορά από τις προκαταβολές των 10, 12 και 15 λεπτών που είχαν εισπράξει νωρίτερα από τους εμπόρους.

Αυτές, βεβαίως, δεν ήταν οι μοναδικές πράξεις που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα αυτό. Τουλάχιστον δύο γνωστοί μύλοι και μια εμπορική εταιρεία προχώρησαν σε αγορές με τιμές που ξεπέρασαν και τα 19 λεπτά το κιλό, μόνο που αυτές αφορούσαν σιτάρια με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και πολύ μικρές ποσότητες. Ειδικότερα, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», οι Μύλοι Λούλη προμηθεύτηκαν μαϊστράλε με πολύ χαμηλά υαλώδη και περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες τουλάχιστον 13,5%, με 19 λεπτά το κιλό.

Αντίστοιχα, με τιμές 19 και 19,5 λεπτών το κιλό αγόρασε σκληρό σιτάρι της ίδιας ποικιλίας, με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες πάνω από 14%, η Μέλισσα Κίκιζας, με τις συγκεκριμένες ποσότητες να προορίζονται για τη σειρά premium ζυμαρικών «Χρυσή Επιλογή» που διαθέτει η εν λόγω βιομηχανία ζυμαρικών. Σημειωτέον ότι τιμές της τάξης των 19 λεπτών το κιλό έδινε νωρίτερα για σκληρά σιτάρια υψηλής ποιότητας και η εταιρεία Κλημενόβ από τα Φάρσαλα, η οποία ξεκίνησε φέτος δυναμικά, με σκοπό να προσελκύσει παραγωγούς, ωστόσο στη συνέχεια φαίνεται ότι «ευθυγραμμίστηκε» με τους υπόλοιπους «παίκτες» της αγοράς.

Μικρότερη η γαλλική παραγωγή

Παράγοντες του κλάδου, πάντως, σημειώνουν στην «ΥΧ» ότι οι συγκεκριμένες πράξεις έγιναν προκειμένου να διορθωθεί το ποιοτικό έλλειμμα που παρουσίαζαν εξαγωγές που είχαν κλείσει παλαιότερα -εξ ου και οι πολύ μικρές ποσότητες της τάξης των 100 τόνων- και δύσκολα μπορούν να διαμορφώσουν κλίμα στην αγορά. 

Το τελευταίο θα μπορούσε να επιτευχθεί με κάποιο ευχάριστο νέο από το εξωτερικό. Σε αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που καταφθάνουν από τη Γαλλία και θέλουν τη φετινή συγκομιδή σκληρού σιταριού να είναι μειωμένη από τους 1,7 εκατ. τόνους στους 1,4 εκατ. τόνους και, επιπλέον, αρκετά υποβαθμισμένη ποιοτικά λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων που έπληξαν τη χώρα. Μεγαλύτερες φαίνεται ότι είναι οι ζημιές που έχει υποστεί η παραγωγή του βόρειου μέρους της χώρας. Αντίθετα, πολύ καλύτερη είναι μέχρι στιγμής η εικόνα στον Καναδά, για την παραγωγή του οποίου, ωστόσο -τόσο από ποιοτικής όσο και από ποσοτικής άποψης-, τα πράγματα αναμένεται να αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν από τον επόμενο μήνα. Στην Ιταλία, οι τιμές αυτές τις μέρες κινούνται, αναλόγως ποιότητας, μεταξύ 20,5 και 16 λεπτών στον παραγωγό.

Δεδομένου ότι η ιταλική παραγωγή κυμάνθηκε φέτος σε υψηλά επίπεδα, ως βαλβίδα εκτόνωσης προκειμένου να αποφευχθούν τα -ακόμα- χειρότερα για το ελληνικό σκληρό φαίνεται ότι λειτούργησε η έντονη κινητικότητα της Τουρκίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τους συνολικά 250.000 τόνους που έχουν εξαχθεί συνολικά, τουλάχιστον 100.000 τόνους έχουν απορροφήσει οι γείτονες, ενώ η ζήτηση δεν αφορούσε μόνο τα εξαιρετικής ποιότητας σκληρά, αλλά και τα χαμηλότερης ποιότητας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις ποσότητες που διοχετεύθηκαν στην Ιταλία -οι περισσότερες κυρίως σε μύλους στη Β. Ιταλία-, ένα μεγάλο μέρος κατευθύνθηκε σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπως η Αλγερία και η Τυνησία.

Παίζουν άμυνα με τις αποθήκες οι παραγωγοί 

Στη Θεσσαλία, εκτιμάται ότι ένα 20% της φετινής συγκομιδής βρίσκεται στις αποθήκες, με τους καλλιεργητές που έχουν τις οικονομικές αντοχές να ελπίζουν ότι το κλίμα στην αγορά θα αντιστραφεί τις επόμενες εβδομάδες. Το ίδιο κάνουν και πολλοί παραγωγοί από τη Βόρεια Ελλάδα καθώς, όπως λέει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας, «με τις τωρινές τιμές, το ελληνικό ποιοτικό σκληρό είναι φθηνότερο από το εισαγόμενο καλαμπόκι», κάτι που, όπως ο ίδιος προσθέτει, «είναι τουλάχιστον παράλογο, απ’ όποια πλευρά κι αν το δει κανείς».

«Αυτή τη στιγμή, ο παραγωγός πληρώνεται 16 λεπτά, νούμερο που με βάση την ποιότητα του προϊόντος θεωρούμε ότι είναι πολύ μικρό. Πράξεις για την ώρα δε γίνονται, ούτε φορτώσεις. Αγορά θα υπάρξει αρχές Σεπτεμβρίου και ευελπιστούμε ότι, έστω και για λίγο, οι τιμές θα ανέβουν. Υπάρχουν αρκετά σιτάρια, τόσο σε ιδιωτικές αποθήκες όσο και σε εκείνες των συνεταιρισμών, και ο κόσμος περιμένει κάτι καλύτερο», αναφέρει ο κ. Τσιχήτας.

  • Γιάννης Τσατσάκης