Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και Γεωργία στη χώρα μας…

Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και Γεωργία στη χώρα μας…

Μία σημαντική έκθεση, που αποκαλύπτει και πρώιμες δράσεις πάνω στον αγροτικό τομέα λειτουργεί στο περιστύλιο της Βουλής, για τα 180 χρόνια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, το οποίο λειτουργεί αδιαλείπτως από τις 3 Μαΐου 1837. Στα προεπαναστατικά χρόνια το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο ήταν να φτιαχτεί στην Ήπειρο, στο σημερινό Ζαγόρι αλλά τελικά τα χρήματα αυτά δόθηκαν στον Αγώνα, για την ελευθερία.  Ιδρύθηκε η Ιόνιος Ακαδημία, η οποία ήταν να λειτουργήσει στην Ιθάκη αλλά τελικά μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα και τα επίσημα εγκαίνιά της ήταν στις 29 Μαΐου 1824 με στόχο να λειτουργήσουν τέσσερις σχολές: Θεολογική, Νομική, Ιατρική και Φιλοσοφική αλλά δεν λειτούργησαν  όλες.

Τελικά όταν ξεκίνησε η λειτουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους με την έκδοση βασιλικού διατάγματος στις  14 Απριλίου 1837 «Περί συστάσεως του Πανεπιστημίου» ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που ήταν το πρώτο όχι μόνο του ελληνικού κράτους αλλά και ολόκληρης της βαλκανικής χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Η έκθεση αυτή με τίτλο: «180 χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: ο θεσμός – οι άνθρωποι», πέρα από το γεγονός ότι είναι σημαντική και για τη λειτουργία του εκπαιδευτικού ιδρύματος και την ιστορική μνήμη δείχνει και τον πρώτο προσανατολισμό πάνω στον αγροτικό τομέα, φιλοξενώντας φωτογραφικό υλικό από το Εργαστήρι Βοτανικής του ΕΚΠΑ, το  1923. Παράλληλα αποτυπώνει και τις μεγάλες διαμάχες πάνω στη γλώσσα, για την επικράτηση της δημοτικής, που στάθηκε αιτία, για να μπουν στη συνέχεια και περισσότερα παιδιά από αγροτικές οικογένειες στο Πανεπιστήμιο αλλά και τους φοιτητικούς αγώνες, που καθόρισαν τη φυσιογνωμία της δημοκρατίας μας. Φωτογραφίες, εφημερίδες της εποχές, προτομές, ακόμη κι ένα κρανίο, που βρέθηκε στη Μάνη δείχνουν  τις απαρχές της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Οι νέοι Έλληνες επιστήμονες και ο Βοτανικός Κήπος

Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Οθώνειο) είχε 4 Τμήματα, Θεολογίας, Νομικής, Ιατρικής και Τεχνών. Στην Ιατρική ήταν ενταγμένα και μαθήματα για τη φαρμακολογία, η οποία συνδέθηκε και με τα ελληνικά θεραπευτικά βότανα. Ο Βοτανικός Κήπος του ΕΚΠΑ, αν και αναγνωρίστηκε ως οργανικό κομμάτι του Πανεπιστημίου, πολύ αργότερα, το 1867, ιδρύθηκε το 1835 σε μια έκταση 120 στρεμμάτων του τμήματος Χασεκή της Ιεράς Οδού. Λειτούργησε ως δενδρώνας, που εμπλουτίστηκε μετά το 1851 με περίπου 2.500 φυτά απ΄ όλον τον κόσμο αλλά και δυο μικρά θερμοκήπια για την καλλιέργεια υδρόβιων φυτών κι ενός σπορείου. Το ΕΚΠΑ μαζί με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο ήταν από τα πρώτα πανεπιστήμια της ελεύθερης Ελλάδας. Πολύ αργότερα, το 1920 ιδρύεται η Ανωτέρα Γεωπονική Σχολή Αθηνών, που θέτει τις βάσεις για τη γεωργική ανάπτυξη της χώρας.

Πέρα από το Βοτανικό Μουσείο, από τις πιο σημαντικές δομές του Πανεπιστημίου Αθηνών σήμερα είναι και το Ζωολογικό Μουσείο, που ανήκει στο Τμήμα Βιολογίας, το οποίο ασχολείται συστηματικά και με θέματα παραγωγής. Στεγάζεται στην Πανεπιστημιούπολη και είναι το παλαιότερο και πλουσιότερο ζωολογικό μουσείο στη χώρα, καθώς περιλαμβάνει θηλαστικά, πουλιά, ερπετά, αμφίβια, ψάρια, θαλάσσια ασπόνδυλα, σαλιγκάρια, έντομα και ανθρωπολογικά ευρήματα.