«Πάνω από 1.000 οι λεσεψιανοί μετανάστες, που απειλούν τα μεσογειακά ψάρια»

Κρήτη: Πραγματοποιήθηκε η επιστημονική ημερίδα για το πρόβλημα των εισβολικών ειδών

Πάνω από 1.000 ετερόχθονα είδη έχουν μπει στη Μεσόγειο θάλασσα απειλώντας τα αυτόχθονα, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, γεγονός που δυσχεραίνει την κατάσταση στην αλιεία και συμβάλλει με τη σειρά του στη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων.

Ο κ.Αποστόλου μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά τη συνεδρίαση για το νομοσχέδιο για τη Γενική Επιτροπή Αλιείας αναφέρθηκε στη Διεύθυνση Αλιείας και στο γεγονός ότι άλλαζε την προηγούμενη προγραμματική περίοδο διαρκώς υπουργείο.  

Υποστήριξε πως το νομοσχέδιο αυτό δεν αποτελεί μία απλή κύρωση αλλά είναι σημαντικό και πως έρχονται και τρεις νέες παρεμβάσεις ενώ για το θέμα της βιντζότρατας, υποστήριξε πως «κι εκεί υπάρχει ανάγκη για τη συλλογή αλιευτικών δεδομένων».

Βουλευτές της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν για την ψήφιση του νομοσχεδίου, στην Ολομέλεια, ενώ ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, καταψήφισαν. Από την πλευρά της η αρμόδια τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή επεσήμανε πως κι αυτή ακόμη η κύρωση ήρθε με 2,5 χρόνια καθυστέρηση, σημειώνοντας ότι η απορρόφηση του ΕΠΑΛ είναι μόλις στο 1%.

Κατά τον κ.Αποστόλου, έρχονται και άλλες παρεμβάσεις, διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Μεσόγειος είναι η μείωση των ιχθυοαποθεμάτων. Υποστήριξε πως ελληνικός αλιευτικός στόλος έχει μειωθεί και σημείωσε πως η υπεραλίευση δεν είναι η μόνη αιτία, καθώς υπάρχουν και ζητήματα που οφείλονται στη ρύπανση της θάλασσας, στους «λεσεψιανούς μετανάστες», στην κλιματική αλλαγή κ.ά. και ζήτησε να υπηρετηθεί η αειφόρος και βιώσιμη αλιεία. Υπενθυμίζουμε πως ο όρος «Λεσεψιανοί μετανάστες» αναφέρεται κυρίως σε ψάρια, μαλάκια, οστρακόδερμα κ.ά., που ήρθαν από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω διώρυγας του Σουέζ, αλλά, κατά άλλους, έχει επικρατήσει να λέγεται γενικότερα πια για ξενικά είδη.