Παραγωγή αμυγδάλου 2017: Μόνη της στην κορυφή η Ελασσόνα

Προβληματισμός και ανησυχία σε Μαγνησία και Καβάλα

των Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Ρούστα

Ελαφρώς «πικρή» γεύση αφήνει μέχρι στιγμής η συγκομιδή αμυγδάλου στη χώρα. Με τον δευτερογενή τομέα να αναζητά μετά μανίας και την τελευταία αμυγδαλόψιχα, αλλά και ξένους επενδυτές να κλείνουν συμφωνίες που χαρίζουν χαμόγελα, όσοι παραγωγοί κατάφεραν φέτος να ξεπεράσουν την κακοκαιρία, καρπώνονται το κάτι τις καλύτερο σε σχέση με πέρυσι. Παρόλα αυτά, ο παγετός στη Μαγνησία αλλά και η… άρνηση των δέντρων να καρποφορήσουν στην Καβάλα, επισκίασε τις αρκετά καλύτερες φετινές τιμές, αφήνοντας πολλούς καλλιεργητές στον αέρα.

Χαμόγελα στην Ελασσόνα

Ανάμεικτη η εικόνα για τους αμυγδαλοπαραγωγούς στον κάμπο, καθώς θετικός είναι ο απολογισμός της φετινής χρονιάς στην Ελασσόνα, μία περιοχή στην οποία φυτεύονται συνεχώς νέα δέντρα, ενώ προβληματισμένοι εμφανίζονται οι συνάδελφοί τους στην επαρχία Τυρνάβου και στη Μαγνησία, αφού όχι μόνο επλήγη η παραγωγή τους από τον παγετό του περασμένου Ιανουαρίου, αλλά βρίσκεται στον αέρα και η αποζημίωσή τους από τον ΕΛΓΑ. Έτσι, λόγω ελλειμματικής αγοράς, όσοι κατάφεραν να έχουν παραγωγή καρπώθηκαν μια ικανοποιητική τιμή, η οποία κυμάνθηκε λίγο πάνω από την περσινή, ήτοι περίπου στα 2,70 ευρώ/κιλό.

Η επαρχία Ελασσόνας, και ιδιαίτερα τα χωριά Φαρμάκι, Μηλέα και Δομένικο, κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος της αγοράς, η οποία λόγω γενικότερης έλλειψης αμυγδάλου, αναζητούσε εναγωνίως το προϊόν. Σημαντικό ρόλο τόσο στην παραγωγική διαδικασία, όσο και στη συμφωνία που κλείστηκε με εμπόρους, έπαιξε η Οργάνωση Παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Ελασσόνας», η οποία αριθμεί 38 παραγωγούς. Η παραγωγή, που συγκομίστηκε από 1.000 στρέμματα, ανέρχεται σε 150 τόνους (80 τόνοι πέρυσι), η πλειοψηφία των οποίων πουλήθηκε στην Agronuts (με έδρα το Συκούριο) έναντι 2,70 ευρώ/κιλό (πέρυσι η συμφωνία κυμάνθηκε 2,65 ευρώ/κιλό). Υπολογίζεται ότι η στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στα 300 κιλά/στρ., ήτοι 10 κιλά το δέντρο. Η βασική ποικιλία που χρησιμοποιείται είναι η Φυρανιά και ακολουθούν η Texas και η Feradella.

Όσον αφορά στους μεμονωμένους αμυγδαλοπαραγωγούς της επαρχίας (πάνω από 200), οι περισσότεροι ακολούθησαν την τιμολογιακή πολιτική του Συνεταιρισμού, ενώ υπήρξαν και παραγωγοί που πούλησαν με 2,80 ευρώ/κιλό. Το αξιοσημείωτο και συνάμα ενθαρρυντικό είναι η εμφάνιση Ιταλών εμπόρων, οι οποίοι προσέγγισαν τους Ελασσονίτες αμυγδαλοπαραγωγούς και προχώρησαν σε αξιόλογες συμφωνίες.

Ζημιές σε Μαγνησία και Συκούριο

Στον αντίποδα, προβληματισμένοι εμφανίζονται οι παραγωγοί της επαρχίας Συκουρίου και του Νομού Μαγνησίας, όπου η παραγωγή τους επλήγη ανεπανόρθωτα από τον παγετό του Ιανουαρίου. Στον Νομό Λάρισας (περιοχές Συκουρίου, Αγιάς, Κιλελέρ) είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκτίμησης της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ, ενώ στον Νομό Μαγνησίας, όπως καταγγέλλει ο Βαγγ. Παρσάς, «ο Οργανισμός αρχικά δεν δεχόταν ως ζημιογόνο αίτιο τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα η αντίστοιχη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη Λάρισα για να υπάρξει και στα Κανάλια Μαγνησίας εκτίμηση των ζημιών. Έχουμε στη διάθεση μας σχετική βεβαίωση από τον καθηγητή Γ. Νάνο. Ακόμη περιμένουμε ενημέρωση».

Σκιά του εαυτού της η Καβάλα

Τεράστια καταστροφή στο αμύγδαλο αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στην, διάσημη για την ποιότητά της, περιοχή Οφρυνίου Καβάλας. Η ανθοφορία πήγε καλά, αλλά οι αμυγδαλιές δεν μπόρεσαν να γονιμοποιήσουν και να κάνουν καρπό. «Η μείωση της παραγωγής προσδιορίζεται στο 70% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει έως και 80%. Σε κάποια κτήματα δεν μπήκαμε καθόλου να συγκομίσουμε», μεταφέρει στην «ΥΧ» ο παραγωγός από τον Ακροπόταμο Καβάλας, Βασίλης Χατζηανδρέου.

«Πέρυσι, είχα 150 τσουβάλια αμύγδαλα και φέτος έχω 20. Η μείωση είναι τεράστια κι αυτό ισχύει για όλους τους συναδέλφους. Η περιοχή μας έχει πολύ καλό αμύγδαλο. Η ποιότητα είναι δυνατή, τα αμύγδαλα έχουν συγκριτική διαφορά σε ποιότητα και γεύση αλλά η ποσότητα είναι πολύ λίγη». Οι κύριες ποικιλίες που απαντώνται στην περιοχή του Στρυμονικού είναι Texas, Φυρανιά και σε μικρές ποσότητες τα Truoito.

Το πρόβλημα των παραγωγών έγκειται στο ότι κανείς δεν μπορεί να τους πει με βεβαιότητα πού οφείλεται η ακαρπία. Υπάρχει το ενδεχόμενο οι παγωνιές του περασμένου χειμώνα να επηρέασαν τα μάτια του δέντρου, αλλά τίποτε δεν είναι βέβαιο. «Οι γεωπόνοι δεν μπόρεσαν να δώσουν εξηγήσεις, άρα δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα προστασίας. Ζητήσαμε από τον ΕΛΓΑ να έρθουν, τα είδαν, διαπίστωσαν την ακαρπία αλλά δεν εντόπισαν το αίτιο για να υπάρξει αποζημίωση», εξηγεί ο κ. Χατζηανδρέου.

Η συγκομιδή έγινε στις αρχές Σεπτέμβρη και πλέον οι παραγωγοί αναμένουν να ανέβει η τιμή, για να μπορέσουν να πουλήσουν έστω κι αυτήν την ελάχιστη παραγωγή με καλύτερη προοπτική. Η τιμή πέρυσι διαμορφώθηκε στα 5-5,50 ευρώ για τον παραγωγό. Φέτος αναμένεται να ανέβει 2 ευρώ και να φτάσει τα 7,50 με 8 ευρώ. Βέβαια, όποια τιμή και να πιάσουν, οι παραγωγοί δεν βγάζουν τα έξοδά τους.

Διαβάστε ακόμη: Ακρόδρυα στο προσκήνιο και με συνδεδεμένη