Παραγωγική ανάταξη ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, με καταλύτη την ευφυή γεωργία

Η φιλοδοξία για τη διατήρηση και ενίσχυση της γεωργίας στις περιοχές της ΕΕ όπου είναι πιο εύθραυστη, με ιδιαίτερη έμφαση στις ορεινές περιοχές, βρέθηκε στο επίκεντρο της περιφερειακής σύσκεψης του Παγκόσμιου Διατροφικού Φόρουμ που διοργάνωσε η ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης Farm Europe στο Λανς αν Βερκόρ, στις γαλλικές Άλπεις, στις 22 Ιουνίου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν υψηλοί προσκεκλημένοι όπως, ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, οι ευρωβουλευτές Μισέλ Νταντέν και Χέρμπερτ Ντόρφμαν, αλλά και πρόεδροι σημαντικών αγροτικών οργανώσεων, όπως η Κριστιάν Λαμπέρ της γαλλικής FNSEA και Μασιμιλιάνο Τζιανσάντι της ιταλικής Confagricoltura, οι οποίοι κατέθεσαν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους σχετικά με τις σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπιστούν οι πιο ευάλωτες περιοχές της ΕΕ. Από την πλευρά της Ελλάδας συμμετείχε η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, μέλος της Farm Europe, την οποία εκπροσώπησε η υπεύθυνη του Γραφείου Βρυξελλών, Έλλη Τσιφόρου.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες του Φόρουμ, ο Επίτροπος Γεωργίας τόνισε ότι «η ΚΑΠ έχει βοηθήσει διαχρονικά ώστε να διατηρηθεί η βιωσιμότητα χιλιάδων αγροτικών κοινοτήτων σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Εκτός από τη γενική στήριξη του εισοδήματος μέσω άμεσων ενισχύσεων, η στήριξη μέσω της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης απευθύνεται και στις ειδικές ανάγκες των ορεινών περιοχών. Ειδικότερα, τα μέτρα για τις «περιοχές με φυσικούς περιορισμούς» είναι πολύ σημαντικά σε επίπεδο ΕΕ, όσον αφορά τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στη γεωγραφική κάλυψη. Κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 25,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 29% κατευθύνεται για τη στήριξη των ορεινών περιοχών».

Σύμφωνα με τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, οι υψηλές κοινωνικές προσδοκίες της εποχής για επισιτιστική ασφάλεια, ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και απασχόληση και ανάπτυξη στην ύπαιθρο, προϋποθέτουν την ύπαρξη μιας παραγωγικής γεωργίας σε όλες τις περιοχές της ΕΕ.

Μια τέτοια φιλοδοξία προϋποθετει μια σαφή πολιτική συμφωνία, για τον πρωταρχικό στόχο που οφείλει να θέσει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ): την εφαρμογή ενός κοινού εργαλείου σε ολόκληρη την ΕΕ, που θα συνδυάζει οικονομική ανάπτυξη και περιβαλλοντική προστασία σε όλες τις γεωργικές περιοχές της.

Ένα τέτοιο εργαλείο διπλής οικονομικής και περιβαλλοντικής επίδοσης για όλους τους τομείς της φυτικής και γεωργικής παραγωγής είναι η εισαγωγή της γεωργίας ακριβείας, μίας ψηφιοποιημένης, δηλαδή, γεωργίας, η οποία μπορεί να μας επιτρέψει να παράγουμε περισσότερο και καλύτερα, με λιγότερους πόρους.

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο του Φόρουμ, η κ. Τσιφόρου, εκ μέρους της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ανέλυσε τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες το πολύτιμο και καταλυτικό εργαλείο της ευφυούς γεωργίας μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιοχές της ΕΕ, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες, ορεινές και μειονεκτικές. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Σήμερα, αν και αναγνωρίζεται ο ρόλος των νέων τεχνολογιών στην επίτευξη μιας ενισχυμένης παραγωγικότητας, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, υπάρχει η πεποίθηση ότι η ψηφιακή γεωργία αφορά μόνο στα γεωργικά μοντέλα των βόρειων κρατών-μελών της ΕΕ, δηλαδή των μεγάλων εκτάσεων και παραγωγών που έχουν την οικονομική δυνατότητα να επενδύσουν. Το επιχειρηματικό μοντέλο ευφυούς γεωργίας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ αποδεικνύει το αντίθετο. Η εθνικής εμβέλειας επένδυση γίνεται με όρους τεχνολογικής αριστείας και οικονομιών κλίμακας από έναν φορέα, ενώ η προσέγγιση εφαρμογής ακουμπά στους συνεταιρισμούς που έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία για ολόκληρες περιοχές. Το αποτέλεσμα; Ένα μοντέλο που θέτει στο επίκεντρο τον αγρότη και τη συνεταιριστική του οργάνωση με μηδενική επένδυση από πλευράς του, χαμηλό κόστος υπηρεσίας και σαφείς εξοικονομήσεις σε νερό, λίπανση και φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Η μελλοντική ΚΑΠ θα πρέπει να προωθήσει και να ενισχύσει τέτοιου είδους επιχειρηματικές προσεγγίσεις που προσιδιάζουν στις ανάγκες των χωρών του Νότου της ΕΕ», κατέληξε.

Τα αποτελέσματα των συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στο Λανς εν Βερκόρ θα τροφοδοτήσουν την κεντρική σύσκεψη του Παγκόσμιου Διατροφικού Φόρουμ, που έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα τον επόμενο Οκτώβριο στην Ιταλία.