Η παρακμή της ενημέρωσης: Από «μονίμως υποψήφιος» σε «κατάλληλος για υπουργός»

Επιστολή του Χρήστου Μπαρλιά στην «ΥΧ»

Το ότι μία μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καταρρέει, είναι γνωστό. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε ο ανασχηματισμός γενικώς, και ιδιαίτερα η επιλογή του Σταύρου Αραχωβίτη, από γνωστό αγροτικό μέσο, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάρρευσης.

Το… δούλεμα ξεκίνησε με το κλασικό κυνήγι ονομάτων και θέσεων, από το οποίο ευτυχώς το έντυπό σας απείχε, και δικαιώθηκε πλήρως για την επιλογή του αυτή. Η «αποκάλυψη» της λίστας των υποψηφίων υπουργών, αριθμούσε τους:

α) Φώτη Κουρμούση, γενικό γραμματέα ιδιωτικού χρέους.

β) Χαράλαμπο Κασίμη, σημερινό γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, που θα αποτελούσε τη «συντηρητική επιλογή», καθώς τον αποδέχονται οι Βρυξέλλες.

γ) Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ως outsider.

Για τη δεύτερη θέση, δηλαδή του αναπληρωτή, του υφυπουργού κ.λπ., οι «έγκυρες πληροφορίες» του εντύπου διαβεβαίωναν ότι θα ήταν μεταξύ:

  • της Παναγιώτας Βράντζα,
  • του Σπύρου Δανέλη,
  • του Κώστα Μπάρκα,
  • του Σταύρου Αραχωβίτη, του «μονίμως υποψηφίου», όπως γράφτηκε αυτολεξεί, του ανθρώπου που «αποτελεί εφεδρεία δεύτερης θέσης».

anasximatismos-ypaatΜόλις λοιπόν ο Σταύρος Αραχωβίτης ανέλαβε το υπουργείο, ήρθε η ώρα του δεύτερου δουλέματος. Από «μόνιμο υποψήφιο δεύτερης θέσης», το επίμαχο μέσο τον ανήγαγε στον «κατάλληλο άνθρωπο, στην κατάλληλη θέση», τον αποκάλεσε «στρατιώτη κομματικά και πατριώτη πολιτικά», «που από παιδί αγωνίζεται δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής και ενάντια στην εκμετάλλευση» και πολλά άλλα παρόμοια!

Μάλιστα, το έντυπο πρότεινε στον νέο υπουργό να κάνει δύο πράγματα. Πρώτον, να αποκαταστήσει το κλίμα της συνεργασίας στις τάξεις των αγροτών και να επέμβει ακόμη και στον τρόπο λειτουργίας των συνεταιρισμών (προφανώς ενθυμούμενος ο ίδιος ο συντάκτης άλλες εποχές). Δεύτερον, «να αφήσει τον διοικητικό μηχανισμό να κάνει όπως ξέρει τη δουλειά του». Με άλλα λόγια, ο νέος υπουργός να μην ασκήσει το κυβερνητικό έργο για το οποίο εξελέγη η κυβέρνηση στην οποία ανήκει, αλλά να μετατραπεί σε παρατηρητή του ενός έτους, μέχρι τις επόμενες εκλογές. Και ο νοών νοείτο.

Ίσως αυτή είναι τελικά η επιδίωξη του συγκεκριμένου εντύπου, έτσι ώστε να βρει πρόσφορο έδαφος, όταν η σημερινή νέα ηγεσία απολογηθεί για το έργο της, να την χαρακτηρίσει «άτολμη και άχρηστη», όπως έγινε με την υπουργία Αποστόλου. Βέβαια, για τα όσα κατηγορείται ο Βαγγέλης Αποστόλου, ισχύει το «ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος», για το οποίο όμως θα ασχοληθούμε αργότερα.

 

*Ο Χρήστος Μπαρλιάς είναι πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ