Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις

Δύο εβδομάδες επιπλέον θα έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι προκειμένου να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Η προθεσμία παρατάθηκε μέχρι την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζοντας την κατάσταση σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και τα προβλήματα που προέκυψαν τόσο από την αποχή των φοροτεχνικών- λογιστών από την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων, όσο και από άλλους λόγους, προχωρά σε ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής τους, έως την Παρασκευή 15/7/2016.

-Διαφήμιση-

Η παράταση αφορά την υποβολή δηλώσεων τόσο των φυσικών, όσο και των νομικών προσώπων. Το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως δεν προτίθεται να παρατείνει τη διαδικασία των υποβολών, πέρα από τη νέα καταληκτική ημερομηνία.

Οι φορολογούμενοι και οι λογιστές- φοροτεχνικοί καλούνται να υποβάλουν έγκαιρα τις δηλώσεις ώστε να αποφευχθούν προβλήματα σχετικά με την έγκαιρη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή των σχετικών υποχρεώσεων, σε όσο το δυνατό περισσότερες δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:

  1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.
  2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.
  3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
  4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Προς παράταση τουλάχιστον λίγων ημερών φαίνεται ότι οδηγείται εκ των πραγμάτων η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, είχαν υποβληθεί στο taxis kάτι παραπάνω από 4.300.000 δηλώσεις. Κάτι που σημαίνει ότι προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαδικασία θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι την Πέμπτη περίπου 1.700.000 δηλώσεις. 

Σε αυτές θα πρέπει να συνυπολογιστούν άλλες 160.000 δηλώσεις νομικών προσώπων, από τις 240.000 συνολικά (μέχρι την Κυριακή είχαν υποβληθεί περίπου 80.000).

Αυτό, βεβαίως, όπως είναι εύλογο, είναι πολύ δύσκολο να συμβεί χωρίς να δοκιμασθούν οι αντοχές του συστήματος…