Υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης εκτάσεων του πρώην ΕΘΙΑΓΕ στο δήμο Λαρισαίων

Η «Ύπαιθρος Χώρα» στο Ηράκλειο
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Υπεγράφη τελικά η σύμβαση παραχώρησης έκτασης 217 στρεμμάτων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο δήμο Λαρισαίων, προκειμένου αυτός ο πνεύμονας πρασίνου που θα δημιουργηθεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, σε μια λιτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο δημαρχείο Λάρισας, παρουσία της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Τόσο ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, όσο και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης αναφέρθηκαν στις προοπτικές ανάπτυξης αυτού του ελεύθερου –πλέον- χώρου, βόρεια της οδού Θεοφράστου, στη συνοικία Αβέρωφ, ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο Ινστιτούτο αμφότεροι άφησαν να εννοηθεί ότι εφόσον το Ερευνητικό Κέντρο χρειαστεί επιπλέον εκτάσεις για τις έρευνες τους, τότε σίγουρα θα υπάρξει ανταλλαγή, δείχνοντας την περίπτωση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής.

Μετά από την παραπάνω δέσμευση, οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο δήλωσαν «δικαιωμένοι για τον αγώνα τους», ενώ ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υποστήριξε ότι «η Περιφέρεια θα είναι στη διάθεση του ΥΠΑΑΤ για την αξιοποίηση κι άλλων παρεμφερών εκτάσεων που υπάρχουν στη Θεσσαλία». 

Απ. Καλογιάννης: «Ιστορική ημέρα για την πόλη»

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης χαρακτήρισε «ιστορική» τη χθεσινή ημέρα για την πόλη και το Δήμο, καθώς «υλοποιείται και ολοκληρώνεται με επιτυχία μια διεκδίκηση που έρχεται από παλιά. Ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 80 όταν η πόλη έθετε ως στόχο της διεκδίκησης και της απόδοσης εκτάσεων του πρώην ΕΘΙΑΓΕ. Σ’ αυτή τη διαδρομή του χρόνου, όλοι οι δήμαρχοι προσπάθησαν, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, για την αυτή την υπόθεση. Κανένας δήμαρχος ή δημοτική αρχή, δεν υπέστειλε τη σημαία της διεκδίκησης των συγκεκριμένων εκτάσεων,  αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα αυτός ο χώρος να περάσει στην πόλη, αφού βρίσκεται πλέον μέσα στον αστικό ιστό και σε μια περιοχή πυκνής δόμηση που έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι εκτάσεις, πρέπει και επιβάλλεται να μεταμορφωθούν στους  νέους πνεύμονες της Λάρισας».

Εν συνεχεία ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα σχέδια της δημοτικής αρχής για ανάλογη αξιοποίηση διεκδικούμενων εκτάσεων από την Πολιτεία: Η Λάρισα έχει μεγαλώσει και οι ανάγκες για τέτοιους χώρους έχουν αυξηθεί. Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου, ανοίξαμε μεθοδικά και οργανωμένα όλα τα ζητήματα που αφορούν στη διεκδίκηση εκ μέρους της πόλης ανοικτών δημόσιων χώρων. Έτσι, λοιπόν, και όπως είναι γνωστόν έχουν ανοίξει συζητήσεις για τα στρατόπεδα της Λάρισας, τους χώρους του ΟΣΕ, το παλιό οικόπεδο του ΙΚΑ και βεβαίως τις εκτάσεις του ΕΘΙΑΓΕ. Πέραν από τη σημερινή πρώτη επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας για τις εκτάσεις του ΕΘΙΑΓΕ, τονίζω ότι οι συζητήσεις και για τα υπόλοιπα ζητήματα ζητήματα βρίσκονται σε καλό σημείο και πιστεύουμε ότι σύντομα θα υπάρξουν και άλλα καλά νέα και άλλες σημαντικές στιγμές για την πόλη μας».

Ο κ. Καλογιάννης χαρακτήρισε τον κ. Αποστόλου «πολύτιμο φίλο, γνήσιο συμπαραστάτη του δήμου και της Αυτοδιοίκησης», ενώ και οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κινήθηκαν με μεθοδικότητα και σοβαρότητα και σε στενή συνεργασία με τη δημοτική αρχή και τις υπηρεσίες του Δήμου, φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα και στην υπογραφή της σχετικής απόφασης.  

Ο σχεδιασμός

Καταλήγοντας ο δήμαρχος παρουσίασε τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση της έκτασης. Εκεί δημιουργείται Κοινόχρηστο Πάρκο, όπου προτείνεται να αναπτυχθούν το προβλεπόμενο Κέντρο Προώθησης Αγροτικής Καινοτομίας, που θα περιλαμβάνει, εκτός από τις δομές που θα υποστηρίζουν την ανάπτυξη της αγροτικής καινοτομίας, τον Βοτανικό Κήπο, το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, το Μουσείο Εδαφών και Γεωργικής Τεχνολογίας και το λεγόμενο Πολιτιστικό Χωριό. Ο χαρακτήρας της έκτασης θα παραμείνει δημόσιος και εξ ολοκλήρου αποδίδεται ως κοινόχρηστος στην πόλη. Το τονίζω για να απαντήσω σε όσους προφανώς ενοχλημένοι από την σημαντική αυτή κατάκτηση και επιτυχία του δήμου και της δημοτικής αρχής, διακινούν υπογείως διάφορες φήμες και ψιθύρους. Πρόκειται για αστειότητες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο Βοτανικός Κήπος και το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης θα λειτουργούν, αφενός ως θησαυρός της τοπικής χλωρίδας και αφετέρου ως κοιτίδα ανάδειξης περιβαλλοντικών πρακτικών και δράσεων. Οι δομές αυτές θα συνοδεύονται από τις απαραίτητες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα, το Μουσείο Εδαφών και Γεωργικής Τεχνολογίας θα παρουσιάζει και θα αναδεικνύει, με διαδραστικό και ψηφιακό κυρίως τρόπο, το πλήθος και την ποικιλία των γεωργικώς εκμεταλλεύσιμων εδαφών της χώρας, καθώς και την τεχνολογική εξέλιξη του τομέα της γεωργίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι συγκεκριμένοι χώροι θα αξιοποιηθούν από τον Δήμο Λαρισαίων ως μια καινοτόμα εστία καλλιτεχνικής έκφρασης των πολιτιστικών φορέων, των συλλόγων και των κατοίκων της περιοχής, με ουσιαστικά χαρακτηριστικά εξωστρέφειας της τοπικής πολιτιστικής παραγωγής και της δημιουργικής οικονομίας γενικότερα. Στις Αποθήκες θα δημιουργηθούν, τόσο οι απαραίτητες υποδομές, όσο και το ευρύτερο λειτουργικό πλαίσιο, έτσι ώστε καλλιτέχνες από την πόλη, αλλά κυρίως από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, να μπορούν να συνεργαστούν, να συνδημιουργήσουν και να εκθέσουν υψηλού επιπέδου πολιτιστικό προϊόν, αναδεικνύοντας το πλούσιο τοπικό κεφάλαιο και τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από την αναγκαία διεθνή δικτύωση.

Η Αβερώφειος

Σχολιάζοντας δε τις αντιδράσεις των εργαζομένων του πρώην ΕΘΙΑΓΕ, ο κ. Καλογιάννης ξεκαθάρισε πως «η δημοτική αρχή είναι ανοικτή οποιαδήποτε στιγμή να συζητήσει με τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου, για πιθανή ανταλλαγή εκτάσεων σε περίπτωση που απαιτηθεί προκειμένου να συνεχιστεί το ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας. Είμαστε εδώ και δηλώνω εκ των προτέρων ότι ο Δήμος θα αντιμετωπίσει θετικά οποιαδήποτε τέτοια πρόταση. Είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι η πόλη μας, η Λάρισα μπορεί να εξελιχθεί σε κέντρο πρωτοπορίας για την αγροτική έρευνα και καινοτομία. Με αυτή τη λογική, απευθύνουμε και πρόταση συνεργασίας για το μέλλον της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής. Πιστεύω, πως με την κοινή μας προσπάθεια και βασιζόμενοι σε κοινό στρατηγικό σχεδιασμό, θα διασωθούν οι εγκαταστάσεις της Σχολής, θα υποστηριχθούν και θα ενδυναμωθούν οι σχέσεις με την τοπική κοινωνία και την αγροτική παραγωγή».

Βαγγ. Αποστόλου: Αν χρειαστούν κι άλλες εκτάσεις θα τις δώσουμε

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την παραπάνω εξέλιξη εμφανίστηκε στην ομιλία του ο ΥΠΑΑΤ Β. Αποστόλου, ο οποίος χαρακτήρισε «ελκυστικό το σχέδιο αξιοποίησης των εκτάσεων αυτών από την δημοτική αρχή», ενώ αναφέρθηκε και στο τετράπτυχο της πρότασης που έγινε στο ΥΠΑΑΤ και το οποίο περιλαμβάνει περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, το Κέντρο προώθησης αγροτικής καινοτομίας, τη δημιουργία Μουσείου Εδαφών και Γεωργίας και το Πολιτιστικό χωριό. Το περιβάλλον και η προστασία του  αποτελούν  αδήριτη ανάγκη της ύπαρξής μας, της ίδιας μας της ζωής. Η έννοια της καινοτομίας είναι πλέον αναπόσπαστο τμήμα κάθε αναπτυξιακού σχεδιασμού. Το Μουσείο εδαφών και γεωργίας είναι εξίσου πολύ σημαντικό.  Ειδικά γι αυτό θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που πρόσφατα είπα σε μια ομιλία μου στη Χίο με αφορμή τα εγκαίνια του Μουσείου μαστίχας. Ένα μουσείο δεν  πρέπει να τα εκλαμβάνουμε  ως ακινητοποιημένο εκθετήριο μνήμης. Ούτε και την παράδοση ως κάτι που πέρασε αμετάκλητα και που έχει μόνο φολκλορική θέση στους μοντέρνους καιρούς. Θεωρώ ότι τα μουσεία λειτουργούν ως κιβωτοί διάσωσης όχι μόνο αντικειμένων αλλά κυρίως άυλων αξιών, με τεράστια σημασία στον οικονομικό πολιτισμό και τις απαιτήσεις και αξιώσεις του σύγχρονου κόσμου. Βεβαίως από τη μεταβίβαση χρήσης της διαχείρισης των εκτάσεων αυτών προκύπτει και  ένα παράπλευρο όφελος, πράγμα που οφείλουμε να το αναφέρουμε αν θέλουμε να είμαστε έντιμοι: ένας θεσμός, ένας οργανωμένος φορέας όπως είναι ο δήμος της Λάρισας, αναλαμβάνει την ευθύνη συντήρησης και διαχείρισης ενός σχεδόν «αργού» περιουσιακού στοιχείου του  δημοσίου, αποφέροντας με έμμεσο τρόπο συνολικότερο όφελος  στους Έλληνες πολίτες».

Στη συνέχεια ο κ. Αποστόλου διευκρίνισε ότι «εάν χρειαστεί το Ινστιτούτο επιπλέον εκτάσεις για το έργο του αυτές θα δοθούν», ενώ κάλεσε τον περιφερειάρχη να στηρίξει κάθε σχετική προσπάθεια για την αξιοποίηση τέτοιων εκτάσεων, με τον Κ. Αγοραστό να συμφωνεί και να διευκρινίζει ότι αφενός θα πρέπει να αναζητούμε πνεύμονες πρασίνου για την πόλη, αφετέρου να εξασφαλίζουμε την ομαλή λειτουργία του Ινστιτούτου.

Οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών Φυτών, αφού αρχικά κατήγγειλαν τους διοργανωτές της σύσκεψης ότι «δεν τους επιτράπη η είσοδος», δήλωσαν «ικανοποιημένοι από την δέσμευση του υπουργού για ανταλλαγή της έκτασης ίσης γεωργικής αξίας με την παραχωρούμενη, κατά την σύνταξη της σχετικής σύμβασης, καθώς αρχικά η ανταλλαγή δεν προβλέπονταν στον σχεδιασμό». Επισημαίνουν δε ότι θα περιμένουν με ενδιαφέρον τις λεπτομέρειες που θα καθορισθούν κατά την σύνταξη της σχετικής σύμβασης.

Αποχώρηση Τζανακούλη

Λίγο πριν την λήξη της χθεσινής εκδήλωσης ο παριστάμενος πρώην δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης αποχώρησε από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, καθώς δεν του εδόθη ο λόγος, ενώ σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «ο σχεδιασμός που παρουσιάστηκε από τον δήμαρχο κ. Καλογιάννη ήταν μέσα στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που εγκρίθηκε προ ετών. Εμείς είχαμε πάρει μια έκταση 60 στρ το 2005, όταν και προχωρήσαμε σε διανοίξεις οδών. Μάλιστα τότε επί υπουργίας Χατζημιχάλη είχαμε φθάσει σε καλό επίπεδο, αλλά μας πρόλαβαν οι πολιτικές εξελίξεις. Επίσης πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, διότι παλιότερα το κράτος είχε παραχωρήσει και το στρατόπεδο Τζήμα, αλλά ακόμη να ολοκληρωθεί. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…» 

Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη παρέστη και ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κ. Καλόγηρος, ο οποίος επίσης εξέφρασε την δυσφορία του για το γεγονός ότι δεν του δόθηκε ο λόγος.  

Γ. Ρούστας       

-Διαφήμιση-
Delegate