Παρέμβαση Γεωπόνων της Π.Ε.Π.Τε.Γ. Ευβοίας για ίδρυση Γεωπονικής σχολής στα Ψαχνά

Παρέμβαση Γεωπόνων της Π.Ε.Π.Τε.Γ. Ευβοίας για ίδρυση Γεωπονικής σχολής στα Ψαχνά

Παρέμβαση  των Γεωπόνων της Π.Ε.Π.Τε.Γ. Ευβοίας  στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση  του Δημάρχου Διρφύων  – Μεσσαπίων κ. Γιώργου Ψαθά, τη  Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Μέγαρο Ψαχνών. Θέμα της συζήτησης ήταν ο ενιαίος χώρος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Έρευνα με παρουσία εκπροσώπων των πρυτανικών αρχών του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, προεξέχοντος του πρύτανη του Ιδρύματος, κ. Πέτρου Λάμψα.

Παρέμβαση Γεωπόνων της Π.Ε.Π.Τε.Γ. Ευβοίας για ίδρυση Γεωπονικής σχολής στα Ψαχνά

Συγκεκριμένα ο Γραμματέας του τοπικού τμήματος Ευβοίας και μέλος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Π.Τε.Γ.,  κ. Σπύρος Ακριώτης, αναφέρθηκε στη θέση του τοπικού τμήματος Εύβοιας της Π.Ε.Π.Τε.Γ. σχετικά με την δημιουργία γεωπονικής σχολής στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στα Ψαχνά και την θετική επίδραση που θα έχει στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα για την παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.

Με την προοπτική της ίδρυσης Γεωπονικής σχολής  εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις στα Ψαχνά  συμφώνησε και ο πρύτανης κ. Πέτρος Λάμψας , όπως και ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων κ. Γιώργος Ψαθάς αλλά και άλλοι φορείς του Νομού και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων .

Σχετικά με την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για ίδρυση του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ελλάδας, μετά από συνένωση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα τον Βόλο, εξέφρασε την διαφωνία του  και συμφώνησε με την πρόταση του κ. Πέτρου Λάμψα  για την ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας , με ενδυνάμωση των υπαρχόντων σχολών και με την προσθήκη μιας σχολής  γεωπονικού τομέα προκειμένου να υποστηριχθεί το όλο εγχείρημα .

Η Γεωπονική Σχολή  μπορεί να λειτουργήσει στο παράρτημα του ΤΕΙ στα Ψαχνά, καθώς συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις, όπως κτιριακές υποδομές, φοιτητική εστία, και βέβαια οι πλούσιες παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής,  που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης και έρευνας με εφαρμογή στην φυτική και ζωική παραγωγή και την τεχνολογία τροφίμων τόσο στον πρωτογενή  όσο και στον δευτερογενή τομέα.

Να σημειωθεί πως με το σχέδιο «Αθηνά», καταργήθηκε το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας και τα δύο τμήματά του (τμήμα Πληροφορικής και τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογή στη Βιοϊατρική) προσαρτήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρότι ανήκαν σε άλλη γεωγραφική περιφέρεια. Ενώ το παράρτημα του ΤΕΙ Στερεάς  στα Ψαχνά απώλεσε δυο τμήματα, την σχολή Λογιστικής και το τμήμα Ηλεκτρολογίας.

Ανέφερε, ακόμη, πως με την ευκαιρία της  υπό ίδρυση πανεπιστημιακής δομής  θα πρέπει κάποια στιγμή να επιλυθεί και το χρόνιο πρόβλημα με την έκδοση των  επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ανώτατων τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων  καθώς κάθε φορά, που γίνεται προσπάθεια για την επίλυση του, προσκρούει στις παρεμβάσεις των συντεχνιών και των επιμελητηρίων .

Τέλος, ανέφερε πως το τοπικό τμήμα Ευβοίας της Π.Ε.Π.Τε.Γ (Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων) θα είναι αρωγός στην προσπάθεια για την ίδρυση και λειτουργία Γεωπονικής σχολής στα Ψαχνά .