Αποθέματα καλοκαιρινής πατάτας στα ψυγεία κρατούν την τιμή της φρέσκιας στα 40 λεπτά

Στα κάτω της βρίσκεται η τιμή της χειμωνιάτικης πατάτας σε σχέση με πέρυσι

kalliergeia-patata-xorafi-sterea-ellada

Όπως είναι γνωστό, στις θερμότερες περιοχές της χώρας η πατάτα καλλιεργείται δύο φορές τον χρόνο. Oι παραγωγοί πατάτας της Στερεάς Ελλάδας έχουν εισέλθει στη δεύτερη παραγωγή του έτους. Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει και έμποροι και αγρότες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη φρεσκάδα του νέου προϊόντος για να πωλήσουν σε καλή τιμή.

Στον καταναλωτή, βέβαια, παρέχεται και η επιλογή της καλοκαιρινής πατάτας, καθώς υπάρχουν μεγάλες ποσότητες στα ψυγεία. Η παρουσία της καλοκαιρινής πατάτας είναι φυσικό να κρατά τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Η περιοχή της Θήβας αποτελεί σημείο αναφοράς για την καλλιέργεια της πατάτας και ο όγκος παραγωγής της σηματοδοτεί συχνά τις τιμές στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τον Ηλία Χατζηδούρο, πρόεδρο του Συλλόγου Αγροτών Φυτικής Παραγωγής Θήβας και παραγωγό πατάτας, οι παραγωγοί της περιοχής πρέπει να οργανώσουν σε καλύτερη βάση την καλλιέργεια και τη διάθεση του προϊόντος τους: «Η καλλιέργεια της πατάτας έχει παράδοση στην περιοχή μας. Εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελεί μια από τις βασικές παραγωγές με σημαντικές ωστόσο ανακατατάξεις. Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε την καλλιέργεια να αντιμετωπίζει περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα. Πέρα από το κόστος παραγωγής, παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα και με τις ασθένειες. Εξαιτίας της έλλειψης χωραφιών, δεν μπορούμε να εναλλάσσουμε τις καλλιέργειές μας, ώστε να μειώνουμε τους ψεκασμούς και να ξεκουράζουμε τα χωράφια μας. Για τους παραπάνω λόγους, χρησιμοποιούμε ανθεκτικές ποικιλίες πατάτας και περισσότερο παραγωγικές, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το κόστος παραγωγής. Η φετινή περίοδος ήταν δύσκολη λόγω της ξηρασίας που επικράτησε, με αποτέλεσμα οι αρδευτικές μας ανάγκες να είναι μεγάλες. Η φύτευση ξεκίνησε από τα μέσα του καλοκαιριού και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο».

Επικεντρώνοντας την περιγραφή του στην τρέχουσα περίοδο και λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ο κ. Χατζηδούρος εστίασε στο θέμα των τιμών: «Ένα μεγάλο ποσοστό της καλοκαιρινής πατάτας παραμένει ακόμη στα ψυγεία, με αποτέλεσμα οι τιμές συνολικά να είναι χαμηλές και να κυμαίνονται μεταξύ 23-25 λεπτών το κιλό στη χονδρική. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα η τιμή της χειμωνιάτικης να φτάνει τα 40-42 λεπτά το κιλό. Πέρυσι, αυτή την εποχή, πουλούσαμε τη φρέσκια πατάτα 55 λεπτά το κιλό».

Η εμπορία των αγροτικών προϊόντων γίνεται μέσα από τους παραδοσιακούς μηχανισμούς, με ένα μεγάλο ποσοστό των αγροτών να πουλάει την παραγωγή του στις λαϊκές της Αθήνας. Η ταυτότητα παραγωγής μέσα από τη διαδικασία της πιστοποίησης παραμένει κενό γράμμα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία ομάδων παραγωγών, βγάζει τους αγρότες έξω από το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης των τιμών.

Η περιοχή της Θήβας αποτελεί μία από τις βασικότερες περιοχές παραγωγής πατάτας της χώρας μας. Δυστυχώς, όμως, ακόμη και σήμερα η πλειονότητα των καταναλωτών συνειρμικά συνδέει την παραγωγή της περιοχής με τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Ασωπού ποταμού. Η άδικη αυτή ταύτιση, σε συνδυασμό με την έλλειψη μιας σύγχρονης συλλογικής επιχειρηματικότητας, εγκλωβίζει τους αγρότες σε πρακτικές αυτοσχεδιασμού, που συχνά είναι τελείως αντιπαραγωγικές και αναποτελεσματικές. Είναι σαφές ότι η κατάσταση αυτή έχει σημαντική αρνητική επίδραση στο εισόδημά τους.