Πέλλα: Χαμηλές τιμές, ασύμφορη καλλιέργεια και προτιμήσεις καταναλωτών “σκότωσαν” το πράσινο μήλο

Έως και 70% μειώθηκε η παραγωγή την τελευταία 20ετία

Πέλλα: Χαμηλές τιμές, ασύμφορη καλλιέργεια και προτιμήσεις καταναλωτών

Ένα τοπικό προϊόν που για δεκαετίες αποτέλεσε τον οικονομικό πνεύμονα των κατοίκων του Αρσενίου του δήμου Σκύδρας, στον Νομό Πέλλας, είναι η καλλιέργεια του πράσινου μήλου Granny Smith, μιας παλιάς ποικιλίας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ήταν γνωστό τόσο για τη χρήση του για νωπή κατανάλωση και σε αρτοσκευάσματα όσο και στη μεταποίηση, ενώ πρωτοποριακές, για την εποχή, ήταν και οι πρώτες φυτεύσεις στις αρχές του 1970, όταν οι αγρότες προχώρησαν από την ελεύθερη φύτευση στη γραμμική, τύπου παλμέτα, με σύρματα και τοποθέτηση πασσάλων στο χωράφι.

Τις χρυσές δεκαετίες του ‘80 και ‘90 υπήρχε εκτεταμένη καλλιέργεια και ο όγκος παραγωγής έφτανε τα 10 εκατ. κιλά ετησίως. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα περίπου 18.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων τα 12.000 ήταν με πράσινα μήλα, αναφέρει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αρσενίου, Δημήτρης Γαλόπουλος, η οικογένεια του οποίου ασχολούταν, παλαιότερα, με τη συγκεκριμένη παραγωγή. Σήμερα, η κατάσταση έχει αντιστραφεί. Οι περισσότεροι αγρότες οδηγήθηκαν σε άλλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, όπως ροδάκινα -κυρίως βιομηχανικά, ενώ η έκταση της καλλιέργειας σε πράσινο μήλο δεν ξεπερνά τα 1.500 στρ., με 60-80 ενεργούς παραγωγούς. Περίπου το 15% των αγροτών στην περιοχή ασχολείται αποκλειστικά με τα πράσινα μήλα και αιτία είναι, όπως τονίζει ο γεωπόνος και παραγωγός Ηλίας Τσαούσκας, η πτώση της τιμής του, που ενώ άγγιζε τα 50-60 λεπτά, σήμερα φτάνει στα 25 λεπτά, γεγονός που καθιστά την παραγωγή ασύμφορη.

Σήμερα, η ετήσια παραγωγή δεν ξεπερνά τα 2 με 2,5 εκατ. κιλά, δηλαδή σημειώθηκε μια σημαντική μείωση της παραγωγής κατά 70%, επισημαίνει ο κ. Τσαούσκας. Το πράσινο μήλο Αρσενίου είναι μέτριο προς μεγάλο, έχει γεύση ξινή και η συγκομιδή του γίνεται στα μέσα Οκτωβρίου. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι διατηρείται για πολύ καιρό στα ψυγεία. Αν και κάποτε οι παραγόμενες ποσότητες έφευγαν στις ελληνικές και διεθνείς αγορές, σήμερα, το πράσινο μήλο Αρσενίου διακινείται από τους παραγωγούς κυρίως στις λαϊκές αγορές.