ΠΕΝΑ: «Τηρήστε την υπόσχεσή σας κύριε υπουργέ… Στηρίξτε τους νέους αγρότες για να επενδύσουν στη γεωργία»

Ελαιοκομία και προβατοτροφία τα κεντρικά θέματα του συνεδρίου των Νέων Αγροτών
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Την παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να αποτραπεί μια επιχειρούμενη αδικία εις βάρος των νέων αγροτών σχετικά με τα σχέδια βελτίωσης, ζητά με επιστολή της προς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν το τελευταίο διάστημα στους διαδρόμους του υπουργείου, το μπόνους του 10% στα σχέδια βελτίωσης, εκτός από τους νέους αγρότες, δίδεται και στους γεωργούς που ξεκίνησαν την αγροτική τους δραστηριότητα τα τελευταία 5 χρόνια ανεξαρτήτου ηλικίας.

-Διαφήμιση-

Όπως υποστηρίζει η Π.Ε.Ν.Α. εκ των πραγμάτων αυτό είναι αδιανόητο γιατί υποβαθμίζει τον θεσμό των νέων γεωργών που έχοντας μπει στο πρόγραμμα υποχρεούνται να τηρούν κάθε χρόνο τους όρους του προγράμματος και επιπλέον να παρακολουθούν σεμινάρια κατάρτισης για να πάρουν την πιστοποίηση.

Για το λόγο αυτό η Π.ΕΝ.Α. τονίζει ότι οι νέοι αγρότες πρέπει έμπρακτα να στηριχτούν και ζητά την στήριξη του υπουργείου  με το  επιπλέον 20% μπόνους.

«Τηρώντας την υπόσχεση που μας δώσατε κ. Κόκκαλη, θα δούμε πολλούς νέους αγρότες να υλοποιούν τα σχέδια βελτίωσης. Ζητούμε τον αποκλεισμό αυτής της παραμέτρου των νεοεισερχομένων διότι δημιουργούνται ευκαιριακές καταστάσεις. Για του λόγου το αληθές θα θέλαμε να σας παραθέσουμε και ένα παράδειγμα: αν η σύζυγος ενός αγρότη  έκανε δήλωση ΟΣΔΕ το 2015 για πρώτη φορά (έλαβε δικαιώματα), της δίνεται με το νέο πρόγραμμα σχεδίων βελτίωσης το δικαίωμα να πάρει το +10% μπόνους, δηλαδή το 60%  επιδότηση αν και εφόσον ο σύζυγος έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του σε παλαιότερο πρόγραμμα», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή η Π.Ε.Ν.Α.

Επισημαίνει δε, ότι θα αποτελέσει ουσιαστικό κίνητρο για τους νέους αγρότες ώστε να δραστηριοποιηθούν ενεργά στον αγροτικό τομέα εάν υπήρξε ουσιαστική στήριξη με επιπλέον 20% επιδότηση ανάλογα με τις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται.

-Διαφήμιση-
Delegate