Πέντε βιομηχανικές καλλιέργειες που ταιριάζουν στον Έβρο

Μία πεντάδα φυτών, που μπορεί να δώσει αξία σε υποβαθμισμένα εδάφη του Έβρου και ευρύτερα της Θράκης, φαίνεται ότι έχει ξεχωρίσει από την έρευνα των γεωτεχνικών του τμήματος βιομάζας του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), οι οποίοι “ποντάρουν” με μεγάλη βεβαιότητα πλέον στη βιομηχανική κλωστική κάνναβη, στην καμελίνα, την κράμβη, την ατρακτυλίδα και τη ρετσινολαδιά.

Τα συγκεκριμένα είδη, όπως και ορισμένα ακόμη, παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε η Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας Ορεστιάδας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ, με σκοπό την ενημέρωση των αγροτών, των συνεταιρισμών, των γεωπόνων και των επαγγελματιών του αγροτικού τομέα για τις προοπτικές των υποσχόμενων βιομηχανικών καλλιεργειών για την περιοχή του Έβρου.

Η καλή προσαρμοστικότητα που έδειξαν τα είδη αυτά στο ερευνητικό επίπεδο, αναμένεται τώρα να επιβεβαιωθεί και σε αποδεικτικές καλλιέργειες, οι οποίες θα μπουν, ήδη από τη φετινή άνοιξη, σε χαμηλής ποιότητας εδάφη και με αμειψισπορά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ώστε να φανούν τα πραγματικά αποτελέσματα στον αγρό. “Μέσω του έργου Magic, που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια και έχει στόχο να χαρτογραφήσει τα πιθανά σημεία καλλιέργειας βιομηχανικών φυτών, σκεφτόμαστε να κάνουμε συμφωνητικά, και με το Πανεπιστήμιο και με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, για να μπορέσουμε να βάλουμε κάποιες αποδεικτικές καλλιέργειες, από φέτος και για διάστημα τριών ετών, ώστε να τα δούμε και στην πράξη”, δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η υπεύθυνη για τα ενεργειακά φυτά στο ΚΑΠΕ, Ευθυμία Αλεξοπούλου.

Η κα. Αλεξοπούλου παραδέχτηκε ότι μέχρι τώρα φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των αγροτών η βιομηχανική κάνναβη, η οποία δίνει μεγάλη γκάμα προϊόντων, σημείωσε ωστόσο ότι είναι σημαντικό να δοκιμαστούν και τα άλλα είδη, για τα οποία έχει προηγηθεί έρευνα, ώστε σε ορίζοντα τριετίας ή πενταετίας να υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα για τις καλλιέργειες που φαίνεται ότι ταιριάζουν στην περιοχή.

“Οι Έλληνες αγρότες πείθονται να δοκιμάσουν, ωστόσο, εκείνο που θέλουν, και είναι λογικό, είναι να υπάρχει αγορά, γιατί, ποιος ο λόγος να καλλιεργήσεις κάτι, εάν δεν μπορείς να διαθέσεις το προϊόν”, σχολίασε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό του ΚΑΠΕ δεν επιχειρεί “να ξεσηκώσει τους παραγωγούς, ούτε να τους πει πράγματα που ίσως είναι ακόμα πρόωρα, αλλά να τους ενημερώσει για τις καλλιέργειες αυτές, αναμένοντας τα αποτελέσματα των πιλοτικών εφαρμογών, σε πραγματικές συνθήκες, και διερευνώντας παράλληλα πώς θα στηθεί μία αγορά που θα απορροφά την παραγωγή”.
Ενδιάμεσος κρίκος στην προσπάθεια ενημέρωσης των γεωργών στα χωριά γίνεται το Πανεπιστήμιο, που εκτός από τις έρευνές του στις παραδοσιακές καλλιέργειες, μπήκε και στα…χωράφια των εναλλακτικών, δοκιμάζοντας αρχικά την ατρακτυλίδα και τη ρετσινολαδιά.

“Αν θέλουμε να πάει κάτι μπροστά, πρέπει να συμπράξουμε όλοι μαζί”, υποστήριξε η κα. Αλεξοπούλου, τονίζοντας ότι πρέπει να είναι αμφίδρομη η σχέση των επιστημόνων και των ερευνητών με τον αγροτικό κόσμο. “Πρέπει κι εμείς να ακούμε τα προβλήματά τους και να τα εντάσσουμε στη δική μας έρευνα. Γιατί εάν εμείς κάνουμε έρευνα για τους εαυτούς μας και τις δημοσιεύσεις και οι αγρότες ψάχνουν απλά για το εύκολο κέρδος, τότε δε θα φτάσουμε πουθενά…”, είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ert.gr