Πεπόνι: Γλυκιά γεύση άφησε το ξεκίνημα της σεζόν

peponi-kalliergeia

ΑΑπό την Κρήτη μέχρι την Ηλεία και τα Τρίκαλα, οι παραγωγοί εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την αποτίμηση της φετινής πρώτης περιόδου του πεπονιού, το οποίο, μη έχοντας αξιόλογη εξαγωγική διέξοδο, έδωσε καλές αποδόσεις και τιμές ακόμα και διπλάσιες από πέρσι. Οι επιμέρους απώλειες από καιρικά φαινόμενα δεν έλειψαν, ωστόσο δεν είναι αυτές που χαρακτηρίζουν τη σεζόν μέχρι στιγμής. Παραφωνία η Λάρισα, από όπου καταγράφονται απώλειες στα πρώιμα μέχρι και 80%.

Με διπλάσιες τιμές φέτος ο μεγαλύτερος όγκος της Ηλείας

Με καλές τιμές, γύρω στα 70 λεπτά το κιλό κατά μέσον όρο, ξεκίνησαν τα πρώτα πεπόνια που κράτησαν 20 μέρες, στα τέλη Απριλίου στην Ηλεία. Αυτά αφορούσαν περίπου 200 στρέμματα, από το σύνολο των 1.500 που καλλιεργούνται στην Παλιά Μανωλάδα, όπου βρίσκεται και το επίκεντρο της παραγωγής του νομού, με αποδόσεις στους 3-3,5 τόνους το στρέμμα. Τα χαμηλής κάλυψης, πρώιμα και μεσοπρώιμα, ήρθαν νωρίτερα κατά 10 ημέρες περίπου φέτος, στις 20 Μαΐου. Αυτά, σύμφωνα με τον γεωπόνο, Φάνη Παπανικολόπουλο, καλλιεργούνται σε 600-700 στρέμματα και δίνουν τον μεγαλύτερο όγκο της περιοχής.

Η συγκομιδή αυτής της φύτευσης ολοκληρώθηκε με τη μέση τιμή παραγωγού γύρω από τα 40 λεπτά, διπλάσια από πέρσι, που είχε πέσει κάτω από 20 λεπτά. Την προηγούμενη Δευτέρα, ανέφερε ο ίδιος, η μέση τιμή είχει πέσει στα 15 λεπτά στα όψιμα, που τελειώνουν μέχρι τις 20 Ιουλίου, για να ξεκινήσουν οι ακόμα πιο όψιμες ποικιλίες. Οι παραγωγοί προσδοκούν σε καλύτερες τιμές από τα τωρινά, για τις φυτεύσεις τέλους Μαΐου-αρχών Ιουνίου, οι οποίες θα συγκομιστούν από τα μέσα Αυγούστου και μετά και αφορούν περίπου 100-150 στρέμματα.

Ικανοποίηση στα Τρίκαλα, καταστροφή στη Λάρισα

«Ο κύριος όγκος της μέχρι τώρα παραγωγής έφυγε στα 40 λεπτά, τιμή καλύτερη από πέρσι, που κράτησε και για μεγαλύτερο διάστημα», μας είπε ο γεωπόνος Ευάγγελος Γαλάνης από τα Τρίκαλα. Ειδικότερα, ξεκίνησε για πολύ λίγο στα 70 λεπτά, για να πέσει στη συνέχεια στα 50-55 λεπτά, μετά στα 40, ενώ από την προηγούμενη Παρασκευή έφτασε και στα 15 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό, όταν «γέμισαν οι αγορές και ο καιρός δεν βοηθούσε την κατανάλωση». Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Γαλάνη, από το ξεκίνημα, αρχές Ιούνη, και όλος ο Ιούλης θα είναι γεμάτοι μήνες και «εάν “σκαλώσει” η τιμή και πάει κάπως πιο πάνω, θα μιλάμε συνολικά για μια καλή χρονιά. Θα το δούμε, καθώς η παραγωγή έχει να δώσει άλλα τόσα τουλάχιστον». Τώρα μαζεύονται τα πολύ πρώιμα και τα πρώιμα και την επόμενη εβδομάδα θα μπουν τα πρώτα όψιμα.

xeriko-peponiΑς σημειωθεί ότι, ενώ σε γενικές γραμμές αξιολογείται καλή η χρονιά για την καλλιέργεια, το χαλάζι που έπεσε πριν από 20 μέρες επηρέασε το ¼ από τα περίπου 5.000 στρέμματα της καλλιέργειας του νομού. Όπως αναφέρει ο γεωπόνος Νίκος Μεσδανίτης, «στις περιοχές που χτυπήθηκαν από το χαλάζι υπάρχουν χωράφια με ολική καταστροφή, γύρω στα 1.000 στρέμματα που δεν θα πάρουν καθόλου παραγωγή. Σε άλλα υπάρχει μικρότερη ζημιά και αντί για 4-5 τόνους, η παραγωγή θα αποδώσει 3 τόνους το στρέμμα».

Στη γειτονική Λάρισα, όπως μας είπε ο παραγωγός, Θανάσης Χάιδας, τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν σαν αποτέλεσμα απώλεια της παραγωγής στα πρώιμα, της τάξης του 80%. Καλύτερη ήταν την προηγούμενη Δευτέρα η εικόνα για τα όψιμα που «και αυτά φαίνονται να έχουν επηρεαστεί από το μπουρίνι, αλλά εκεί τουλάχιστον το 50% της ποσότητας θα συγκομιστεί».

Περιμένουν καλή χρονιά στον όψιμο Έβρο

Οι πλημμύρες που σημειώθηκαν στον Έβρο, οι οποίες δημιούργησαν μια πρωιμότητα, ενθάρρυναν τους παραγωγούς να βάλουν περισσότερα στρέμματα πεπόνι, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη είναι μια όψιμη καλλιέργεια. Έτσι, φέτος, στο Τυχερό, στον Πέπλο και στις Φέρες, περιοχές για τις οποίες έχει κατατεθεί η πρόταση για ΠΟΠ για το πεπόνι «Χρυσή Κεφαλή» από τη Θεογένης ΚΟΙΝΣΕΠ, η καλλιέργεια υπολογίζεται γύρω στις 2.000 στρέμματα, έναντι 600 στρεμμάτων που ήταν πέρσι.

peponi-xrisi-kefali
πεπόνι «Χρυσή Κεφαλή»

Όπως μας λέει ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Σπύρος Δέδογλου, φέτος σπάρθηκαν πεπόνια μέχρι τις 20 Ιουνίου. Δηλαδή, θα μαζευτούν αρκετά πίσω, όταν θα έχουν τελειώσει οι άλλες περιοχές. Θα ξεκινήσουν με τα πρώιμα γύρω στις 20-25 Αυγούστου και θα κρατήσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου. Οι αποδόσεις στη συγκεκριμένη ποικιλία ανέρχονται στους 2 τόνους, σε μια καλή χρονιά. Πέρσι, σημειώνει, οι ποσότητες ήταν ελάχιστες, αφού υπήρξαν μεγάλες απώλειες και οι παραγωγοί δεν πήραν ούτε το 20% των αποδόσεων. Η τιμή του στην Αθήνα έπιασε τα 35 λεπτά το κιλό. Φέτος, μέχρι τώρα, η καλλιέργεια προοιωνίζει μια καλή χρονιά.

Στα 40 λεπτά αυτές τις μέρες στην Πρέβεζα

Μια καλή χρονιά διαγράφει το πεπόνι στην Πρέβεζα, όπου καλλιεργούνται συνολικά 400-500 στρέμματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κηπευτικού Συνεταιρισμού, Δημήτρη Καββαδά. Οι αποδόσεις στα πρώιμα θερμοκηπιακά, στα πεδινά του κάμπου, κυμάνθηκαν στους 7-8 τόνους το στρέμμα και χαρακτηρίζονται «από κανονικές έως καλές», ενώ η τιμή στον παραγωγό ξεκίνησε από τα 80 λεπτά και έπεσε μέχρι τα 60 λεπτά το κιλό.

Τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησαν τα υπό κάλυψη υπαίθρια, με την τιμή να δείχνει σταθεροποίηση στα 40 λεπτά το κιλό, ωστόσο καταγράφονται απώλειες της τάξης του 40%-50% στην παραγωγή, εξαιτίας σαπισμάτων που προκάλεσε η υγρασία. «Αυτά θα πάνε για 15-20 μέρες ακόμη, γιατί συμπίπτουν και τα υπαίθρια που δεν είναι υπό κάλυψη. Σε αυτά περιμένουμε καλύτερες αποδόσεις, γιατί ήταν πιο πράσινα όταν έπιασαν οι βροχές, οπότε δεν επηρεάστηκαν το ίδιο», αναφέρει ο κ. Καββαδάς. Σημειώνει, δε, ότι εάν οι τιμές κρατηθούν θα αντισταθμιστεί η απώλεια από τις μειωμένες αποδόσεις. Επιπλέον, ο τουρισμός στα παράλια της Ηπείρου και στα Επτάνησα είναι καταλυτικός παράγοντας για την απορρόφηση της παραγωγής της Πρέβεζας, όπου κατά κύριο λόγο κατευθύνεται.

Διατηρούν καλές τιμές με διάρκεια στην Κρήτη

«Πέρσι, οι πολύ πρώιμοι πήραν λεφτά, οι πολύ όψιμοι δεν πήραν τίποτα. Φέτος πληρώθηκαν όλοι». Με αυτόν τον τρόπο αποτυπώνει τη φετινή χρονιά ο Αντώνης Βαρδουλάκης, από τη Μεσαρά στην Κρήτη όπου, επίσης, κυριαρχούν οι ποικιλίες τύπου Galia. Κάνει λόγο για ικανοποιητικά επίπεδα τιμών με διάρκεια, μέχρι τώρα, τόσο στα θερμοκηπιακά, που ξεκίνησαν αμέσως μετά το Πάσχα, όσο και στα υπαίθρια, που άρχισαν να μαζεύονται αρχές Ιουνίου και θα κρατήσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, το θερμοκηπιακό πουλήθηκε με μέση τιμή το 1 ευρώ και τα υπαίθρια έπιασαν για λίγο τα 70 λεπτά οι καλές ποιότητες, τις πρώτες μέρες, και στη συνέχεια σταθεροποιήθηκαν –μέχρι και την προηγούμενη Δευτέρα– γύρω από τα 50 λεπτά. Πριν από πέντε ημέρες, η μέση τιμή για τα ποιοτικότερα διαμορφωνόταν στα 40 λεπτά.