Περικοπές στα κουπόνια σίτισης των Αμερικανών εισηγείται ο Τραμπ

Πώς θα βλάψει τους αγρότες η συγκεκριμένη πολιτική

Περικοπές στα κουπόνια σίτισης των Αμερικανών εισηγείται ο Τραμπ

Βαθιές περικοπές στη χρηματοδότηση του Προγράμματος Βοήθειας Συμπληρωματικής Διατροφής (SNAP) έχει προτείνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για τα γνωστά «κουπόνια σίτισης», τα οποία προσφέρουν σε 42 εκατομμύρια Αμερικανούς δικαιούχους επίδομα που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 4,17 δολάρια ανά ημέρα ή σε 1,39 δολάρια ανά γεύμα φαγητού.

Τα προνόμια του SNAP απολαμβάνουν οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, άνεργοι και ευπαθείς ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι), ενώ κουπόνια σίτισης προμηθεύονται και αρκετοί πολίτες της υπαίθρου. Ανεξάρτητα, όμως, από το κομμάτι της κοινωνικής πρόνοιας, η χρήση τους αναζωογονεί την ευρύτερη οικονομία, διευρύνοντας τη ζήτηση για τους ντόπιους παντοπώλες και τους αγρότες. Η ενίσχυση της κατανάλωσης των αμερικανικών τροφίμων, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη χρήση των προνομίων του SNAP, είναι ένα μέσο τόνωσης της αμερικανικής αγροδιατροφής.

Ο προϋπολογισμός της αμερικανικής κυβέρνησης για το οικονομικό έτος 2018 επιδιώκει να μειώσει τη χρηματοδότηση του SNAP κατά 193,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία, μια περικοπή της τάξεως του 30%. Οι αγρότες και οι παντοπώλες βρίσκονται ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες που θα πληγούν, εφόσον μια τέτοια πολιτική πάρει σάρκα και οστά.

Πιο συγκεκριμένα, το 2016, περίπου 260.000 έμποροι λιανικής πώλησης τροφίμων πραγματοποίησαν πωλήσεις που ανήλθαν στα 66 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσω της κατανάλωσης που προέκυψε από κουπόνια σίτισης. Έχει εκτιμηθεί ότι, για κάθε δολάριο που δαπανάται σε κουπόνια σίτισης, ενισχύεται με 1,75 δολάρια η τοπική οικονομία, με ένα μεγάλο μέρος των εσόδων να πηγαίνει στους αγρότες και τους παραγωγούς τροφίμων. Τα προνόμια των κουπονιών στήριξης αξιοποιούνται όλο και περισσότερο στην κατανάλωση προϊόντων από τις λαϊκές αγορές. Για την ακρίβεια, το παραπάνω φαινόμενο εξαπλασιάστηκε κατά το διάστημα 2008 – 2015. Πρόκειται για μια σημαντική νέα πηγή εσόδων για τους μικρομεσαίους αγρότες, η οποία πλέον κινδυνεύει να… στερέψει.