Περιοδεία Θ. Θεοχαρόπουλου σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

2 δις ευρώ μέτρα εις βάρος του πρωτογενή τομέα σε τρία χρόνια

Περιοδεία Θ. Θεοχαρόπουλου-Μ. Tζελέπη σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
-Διαφήμιση-
Delegate

Στο πλαίσιο περιοδείας σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής  Συμπαράταξης  και ο Μιχάλης Τζελέπης, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Νομού Σερρών, υπεύθυνος για τα αγροτικά, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στις 30 Νοεμβρίου στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, με θέμα  τα αγροτικά ζητήματα της περιοχής και το απόγευμα στις 18.00 στον ίδιο χώρο μίλησαν σε ημερίδα με θέμα  «Αγροτική  ανάπτυξη της Θράκης. Λύσεις και Προτάσεις».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος εξήγησε ότι στόχος της επίσκεψης «είναι ν’ αναδείξουμε τα προβλήματα και τις λύσεις που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Ροδόπης. Χρειάζεται ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για την χώρα με την αγροτική παραγωγή στο επίκεντρο, με διαφοροποιημένη φορολογική πολιτική». Αναφερόμενος επιγραμματικά σε προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μίλησε  για τα βοσκοτόπια λέγοντας «δεν αναγνωρίζονται ως βοσκότοποι περιοχές που είχαν χρησιμοποιηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα» αλλά και για τα προβλήματα χρηματοδότησης αρδευτικού νερού και δικτύων.  

Ο Μιχάλης Τζελέπης σημείωσε ότι «η πρωτογενής παραγωγή δίνει αντικείμενο εργασίας στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα» αλλά στην ουσία είναι και το όποιο μέλλον της χώρας. « Όποια συμφωνία κι αν γίνει, η χώρα δεν θα μπορέσει να σταθεί δημοσιονομικά χωρίς ανάπτυξη αλλά για να υπάρξει αυτή πρέπει να γίνει επιλογή σε ποιους τομείς της οικονομίας θα δώσουμε ώθηση. Δεν αντιλαμβάνονται ότι ο βασικός τομέας είναι ο πρωτογενής που δέχεται εισφοροκαταιγίδα και φοροκαταιγίδα. Το 2015, το 2016 καθώς και ο προϋπολογισμός του 2017 είναι περίπου 2 δις ευρώ μέτρα εις βάρος του πρωτογενή τομέα. Με τον προϋπολογισμό του 2017 μόνο από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προβλέπονται περίπου 100 εκ. επιπλέον επιβαρύνσεις που έρχονται να προστεθούν στα συν 95 εκ. ευρώ που ήταν οι επιπλέον επιβαρύνσεις του 2016» περιέγραψε.  Στη συνέχεια μίλησε για τα αβάσταχτα μέτρα που έρχονται για τον αγροτικό κόσμο, μετά από έναν μήνα. «Από 1/1/2017 ο συντελεστής φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το 13% επί του τεκμαρτού πάει από το 22- 45% επί του αγροτικού εισοδήματος. Επιπλέον, είναι η αύξηση του ΦΠΑ για τα γεωργοεφόδια από το 13 στο 24%, η κατάργηση της μείωσης του κόστους παραγωγής όπου η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου καταργήθηκε εντελώς». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για  ανικανότητα στην διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, σημειώνοντας ότι «έχουν προκηρυχτεί μόνο τα προγράμματα νέων αγροτών και όλα τα άλλα είναι στάσιμα, είτε για τα εγγειοβελτιωτικά, είτε για τα σχέδια βελτίωσης, είτε για την βιολογική γεωργία».

-Διαφήμιση-
Delegate

Ο κ. Τζελέπης τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας κατοχυρώνει την διατροφική ασφάλεια και την επάρκεια της χώρας η οποία πολύ απέχει από το να είναι αυτάρκης. «Έχουμε αυτάρκεια σε βόειο κρέας στο 20%, σε χοιρινό 30%, σε αγελαδινό γάλα το 50%, σε αλεύρι για ψωμί το 30% και σε όσπρια το 30%. Ο δευτερογενής τομέας κατά 25% εξαρτάται από την πρώτη ύλη που  πρέπει να πάρει από τον πρωτογενή».

Ενιαία έργα

Ο κ. Θεοχαρόπουλος συναντήθηκε το πρωί με τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και του έθεσε το ζήτημα της ενοποίησης των έργων, δηλαδή όπου γίνεται αναδασμός, φράγμα, ή αρδευτικό δίκτυο, να γίνεται αγροτική οδοποιία. Ταυτόχρονα ζήτησε να υπάρχουν αγροτικοί σύμβουλοι δίπλα στους αγρότες για να τους λένε τι θα καλλιεργήσουν και πού.

Δείχνοντας την λύση για κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, μετέφερε τις προτάσεις τους για το αγροτικό πετρέλαιο. «Καταθέσαμε τρεις φορές τροπολογία που λέει ότι αφού καταργήθηκε η επιστροφή φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο να θεσπιστεί αγροτικό πετρέλαιο κίνησης με κάρτα αγρότη όπως γίνεται στην Γερμανία. Μας λένε από την κυβέρνηση ότι έχουμε δίκιο αλλά δεν γίνεται.  Αυτό θα δημιουργήσει κίνητρα για την παραγωγική διαδικασία» είπε. Πρόσθεσε ότι και για την οζώδη, μεταξύ άλλων, είχαν καταθέσει πλάνο δράσης από την αρχή αλλά οι μόνες απαντήσεις που έλαβαν αφορούσαν στις ημερίδες του υπουργείου.

Θα δραπετεύσει 

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι «εάν συνεχιστούν οι αναποτελεσματικές πολιτικές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι πιθανόν ο κ. Τσίπρας να δραπετεύσει και να προκληθούν εκλογές στην χώρα».